Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnica pod tarasem

leonsio

Recommended Posts

Witam.

Ostatnio wpadłem na pomysł wybudowania małej piwniczki pod tarasem. Jestem w trakcie składania projektu do Starostwa. Taras ma wielkość 7m na 5m. Pytanie - czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie, jak rozwiązać różnice w poziomie ław od domu i tarasu(piwnicy) czy robić ławe schodkową, czy robić wspólną scianę , a może odsunąć trochę ścianę piwnicy od domu np ok 1,5m tak, żeby ława domu była zupełnie niezależna od piwnicy. Wejście ma być od zewnątrz. Pomóżcie. P.S. Chce to zrobić poza projektem :)

Edytowane przez leonsio

a nie lepiej bezpośrednio pod domem, po co kombinować pod tarasem?

Szczerze mówiąc to ze względu na koszty, na początku chciałem małą "ziemiankę", ale pomyślałem o małej piwniczce pod tarasem. Po rozmowie z konstruktorem zalecono mi oddalić ścianę piwnicy od ławy domu o ok 1,5m .

• 4 months później...
Piwnica pod całym domem za droga, a pod częścią za skomplikowana(ława schodkowa), więc wybrałem pod tarasem, nie wydaje mi się, że to jest jakieś kombinowanie :)

Witam!

Odświeżę trochę temat.Jestem w trakcie kończenia piwnicy pod tarasem ok. 27 m2.Fundamenty podbijałem etapami na długości ok.15 metrów. Ściany mam z bloczków betonowych szalunkowych , zbrojonych dodatkowo i zalanych betonem b25.Grunt mam spoisty, to nie było problemów z obsuwaniem ziemi. Przed budową domu nie myślałem o piwnicy ( 2lata wstecz). Jednak zdecydowałem się w trakcie wykańczania... ot taka zachcianka!- ale raczej praktyczna .

• 1 year później...
  • 3 weeks później...