Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

(D)ogrzewający klimą- WYSTĄP!!!

o_c

Recommended Posts

W różnych miejscach forum można coś poczytać na temat grzania klimatyzatorem, ale wiadomości są mało konkretne.

Chciałbym aby wypowiedzieli się zarówno użytkownicy jak i osoby, które chciałyby takie urządzenie sprzedać:p

Sam rozważam opcje grzania domu prądem i w klimatyzacji widzę sposób na obniżenie rachunków względem konwektorów.

Zapraszam do wymiany doświadczeń i dyskusji.

wystarczy dobrać dobrą jednostkę zewnętrzną . są takie kture mogą pracować nawet poniżej -25 C

Cop tych maszynek dochodzi do 5 przez większą część sezonu.

To działa.Ale ma też wady szum w domu ,ale rekuperator pralka i lodówka też mruczą

Zastosowanie kilku klimatyzatorów to niezawodność systemu

testowałem dogrzewanie klimą w ubiegłym roku, opis i wyniki w temacie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5244742&viewfull=1#post5244742

W tym sezonie klimą szybko podnoszę komfort cieplny, dzięki temu mogłem nieco obniżyć stałą temp w domu (przedtem 22*, teraz w podłogówka utrzymuje 20* a klima podnosi ją w ustawionych godz do 22-23*.

Edytowane przez kbab

o_c: nic nie kombinowane bo mam prosty układ: 2 pokoje po 21m2 i zawsze otwarte drzwi ( nie lubimy zamkniętych przestrzeni) w jednym jest 2,7kW, a w drugim 3,5kW. Dzięki temu i w kuchni i w przedpokoju i łazience jest wystarczająco chłodno lub ciepło( w zależności od pory roku). Jednostki zewnętrzne wiszą na północnej i południowej ścianie( ta praktycznie cały czas w cieniu). Kupowałem sprzęt jako tylko lato, a dopiero potem zacząłem stosować w okresach przejściowych.

A. i w łazience mam okno 1,2x1,65m ( dlatego ładnie naświetla przedpokój)