o_c 28.12.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 W różnych miejscach forum można coś poczytać na temat grzania klimatyzatorem, ale wiadomości są mało konkretne. Chciałbym aby wypowiedzieli się zarówno użytkownicy jak i osoby, które chciałyby takie urządzenie sprzedać Sam rozważam opcje grzania domu prądem i w klimatyzacji widzę sposób na obniżenie rachunków względem konwektorów. Zapraszam do wymiany doświadczeń i dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.12.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 wystarczy dobrać dobrą jednostkę zewnętrzną . są takie kture mogą pracować nawet poniżej -25 CCop tych maszynek dochodzi do 5 przez większą część sezonu. To działa.Ale ma też wady szum w domu ,ale rekuperator pralka i lodówka też mrucząZastosowanie kilku klimatyzatorów to niezawodność systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) testowałem dogrzewanie klimą w ubiegłym roku, opis i wyniki w temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5244742&viewfull=1#post5244742W tym sezonie klimą szybko podnoszę komfort cieplny, dzięki temu mogłem nieco obniżyć stałą temp w domu (przedtem 22*, teraz w podłogówka utrzymuje 20* a klima podnosi ją w ustawionych godz do 22-23*. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 29.12.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Ja przez dwa sezony grzałem budynek - kawalerkę o powierzchni 52m2 Miałem zamontowanego ścienno - przysufitowego AWYZ o mocy 4,2.. Urządzenie grzało do 23 stopni.. Koszt ogrzewanie przez dwa sezony wyszedł mi około 300zł miesięcznie bez żadnych oszczędności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.12.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 mam 70m2 i 2 klimatyzatory. Na co dzień grzeję gazem. W okresach przejściowych i latem korzystam z klimatyzatorów. Nie mierzę zużycia. Po prostu, tak jest mi wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 30.12.2012 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 firewall a jak u Ciebie z rozprowadzeniem ciepła z tych klimatyzatorów na cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 30.12.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 jeżeli chcesz na cały dom to najlepiej użyć kanałowego urządzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.12.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 o_c: nic nie kombinowane bo mam prosty układ: 2 pokoje po 21m2 i zawsze otwarte drzwi ( nie lubimy zamkniętych przestrzeni) w jednym jest 2,7kW, a w drugim 3,5kW. Dzięki temu i w kuchni i w przedpokoju i łazience jest wystarczająco chłodno lub ciepło( w zależności od pory roku). Jednostki zewnętrzne wiszą na północnej i południowej ścianie( ta praktycznie cały czas w cieniu). Kupowałem sprzęt jako tylko lato, a dopiero potem zacząłem stosować w okresach przejściowych.A. i w łazience mam okno 1,2x1,65m ( dlatego ładnie naświetla przedpokój) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts