tomek_89 29.12.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Witam Szanowne grono. Z uwagi na fakt iż stałem się szczęśliwym właścicielem domku letniskowego w stanie niewykończonym, mam pytanie. Jak ocieplić dach przy założeniu, że poddasze nie będzie użytkowe? Konkretnie chodzi mi o to czy ocieplać połacie dachiu czy ocieplić strop od góry. I jeśli można prosić o poradę w jaki sposób wykonać to ocieplenie (ile tematów bym nie przeglądał to wszędzie są różne opinie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 29.12.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 ja bym ocieplił po dachu, bo predzej czy pozniej poddasze zostanie wykorzystane na graciarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.12.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Z tego poddasza to graciarni nie wyda,natomiast możesz zrobić darmową klimę .Zrobił bym tak.Zrobił bym ocieplenie stropu ,byle czym bo i tak zimą tam nie będziesz mieszkał.Zakopał bym z 20mb.rury PCV fi 200 koło domu i wyszedł bym z nią do środka z jakiegoś końca budynku ,kończąc to ładną kratką.Po przeciwległej stronie domku zamontował bym drugą kratkę w suficie z przejściem na poddasze.I znowu w przeciwległym końcu poddasza zrobił bym wyrzutnie przez dach.W lecie będziesz miał na poddaszu kilkadziesiąt stopni.A to wystarczy by powstał naturalny ciąg kominowy,zasysający z rury fi 200 schłodzone w niej powietrze do domu.Druga opcja to zaizolować strop,a na poddaszu zainstalować po przeciwległych stronach kratki wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.12.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Kalenica nie została otwarta, płyty OSB zamontowane bez dylatacji. Izolacja wyłącznie po stropie! Ten nieużytkowy stryszek należy zwentylować albo otwory w szczytach, albo dwa koniki wentylacyjne, albo otworzyć kalenicę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_89 08.01.2013 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Przepraszam za długą nieobecność, ale praca zabiera zbyt wiele czasu. Co do kratek wentylacyjnych to planuję je zrobić w szczytach pod samym dachem. Natomiast zastanawia mnie jeszcze sposób ocieplenia ścian. Z tego co zrozumiałem, to w przypadku dachu pomiędzy ociepleniem (wełną) a płytą OSB powinna być szczelina powietrzna.Czy to samo tyczy się ścian? Czy ocieplenie nie powinno stykać się z elewacją (boazerią) zewnętrzną? Rozumiem że powinno to wyglądać tak ( od wewnątrz) : boazeria wewn.(ew.krton ) --> folia paroizolacyjna --> ocieplenie (wełna) --> przerwa (szczelina powietrzna) --> boazeria zewnętrzna. Dobrze kombinuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.01.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ciągłość izolacji to konieczność. Natomiast mylisz ścianę z dachem. Nie ociepla się ścian od wewnątrz wełną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_89 08.01.2013 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ponieważ jest to mój pierwszy dom na którym się uczę(i sądzę że ostatni) to staram się zebrać jak najwięcej informacji od ludzi którzy tacy jak Pan Panie Andrzeju mają głęboką wiedzę z zakresu budowlanki. Więc jeśli mógłbym prosić o pomoc dotyczącą ocieplenia tej budowli to będę wdzięczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.01.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Chętnie pomogę tylko nie wiem na czym na ta pomoc miałaby polegać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_89 09.01.2013 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Dziękuję za zainteressowanie. Chętnie skorzystam z rady, jakim materiałem ocieplić ten domek i jak to ma wyglądać od strony technicznej (kolejność montażu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.01.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witam Najkorzystniejszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie ocieplenia stropu, chyba że planujesz w pomieszczeniu stryszku zrobić jakąś graciarnię. Należy pamiętać również o zastosowaniu kratek wentylacyjnych w ścianach szczytowych bądź otworzeniu kalenicy dachu. Wskazówki wykonawcze odnajdziesz w zeszycie katalogowym pod adresem:http://pobierz.rockwool.pl/media/42464/zeszyt21_e-book.pdf Jako ocieplenie możesz wykorzystać wełnę skalną np. w rolce TOPROCK lub MEGAROCK lub w płytach SUPEEROCK bądź ROCKMIN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_89 09.01.2013 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki za informację. Ponieważ deski elewacyjne zostały przymocowane do szkieletu bez wiatroizolacji i dylatacji, to mam pytanie: czy mogę położyć ocieplenie bezpośrednio do deski elewacyjnej czy też kombinować jakieś dylatacje ? Edytowane 9 Stycznia 2013 przez tomek_89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 10.01.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Możesz dosunąć izolację termiczną do desek elewacyjnych, ale należy pamiętać, aby zastosować folię paroizolacyjna szczelnie ułożoną i sklejoną na zakładach. Aby zminimalizować możliwość wystąpienia wykroplenia na deskach należy uniemożliwić wniknięcie pary wodnej w przegrodę. Wówczas izolacja termiczna będzie spełniała swoje zadanie, a jednocześnie uchronisz konstrukcję drewnianą przed korozją. Ewentualnie możesz zastosować sposób jak przy ocieplaniu domów z bali pozostawiając pionową szczelinę wentylacyjną (ok.3cm). Wówczas musisz wykonać otwory wlotowe nad terenem w desce elewacyjnej oraz wylotowe pod okapem budynku. Poniżej przesyłam link do zeszytu katalogowego w którym znajdziesz takie rozwiązanie.http://pobierz.rockwool.pl/media/42456/zeszyt12_e-book.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts