Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwnice wylewane- szalunki systemowe

Kondziorro

Recommended Posts

Witam..Szukam informacji na temat firm które zajmują sie wykonawstwem fundamentów lanych w szalunkach systemowych w Małopolsce. Może ktoś z forumowiczów przerabiał już ten temat i mógłby przedstawić koszty wykonania stanu "zerowego" w tym systemie. Buduje domek o nazwie Amber 2 ktory w całości podpiwniczyłem. W okolicy znalazłem jedną firmę która dysponuje takimi szalunkami i która zrobiła wstępną wycenę... 75tyś za całość wraz materiałem (beton+deski+ wszystko to co trzeba do zrobienia ław,scian,stropu). Facet nie liczył tylko stali zbrojeniowej którą sam muszę kupić. Firma ta liczy sobie od 1m3 wylanego betonu...A wygląda to następująco :

450zł za 1m3 ław fundamentowychw

750zł za 1m3 ścian fundamentowych

1000zł za 1m3 stropu nad piwnicą.

Piwnica ma ok 95m2.. gr ścian 25cm, gr stropu 15cm

Według mnie to trochę sporo, wiem też że można to zrobićo wiele taniej stosując szalunek z desek, lub wybierając bloczki betonowe. Jednak jakość scian zrobionych w szalunkach LEGO jest o niebo lepsza niz w przypadku desek, gdzie zawsze pojawiają sie jakieść wybrzuszenia czy miejsca niedolane. Nie trzeba również tych scian poźniej szpachlować..ALE TA CENA..!!! Jeśli ktos robił piwnice w ten sposób prosze o jakieś informacje..Czy aby nie za dużo firma sobie zaśpiewała za to...pozdrawiam

Konrad.

moje koszty - dot 80m2 piwnicy i 40m2 fundament bez piwnicy - 100tys - robota+betonB20+stal+izolacja Botament+5cm xps+f.kubełkowa+drenaż+ wew kanalizacja w zakresie piwnicy+oraz (duży koszt) kruszywa (dren+podbudowa chudego betonu w piwnicy+zasypanie części niepodpiwniczonej)

Pewnie można taniej ale nie warto; uważaj na ciągłość izolacji;

100 tyś za stan zero..prawie jak na terenach szkód górniczych..Sporo. Nie mówie że chce oszczędzać,gdyby tak było nie robiłbym piwnic. Chce to zrobić dobrze i w miarę szybko, nie wydając przy tym więcej niż trzeba. Rozumiem że firma która ci to robiła zajęła sie wszystkim, łącznie z przygotowaniem terenu i całym materiałem...Firma działa w okolicach Bb..? Buduje 35km od Bielska.

pozdr

Pełne podpiwniczenie (także pod garażem), ok 100m. pow. użytkowej. Ściany piwnicy lane z betonu B20, grubość 25cm, wysokość 235cm. Lałem wszystkie ściany, również te wewnętrzne. Strop monolityczny 15cm.

Koszty:

Robocizna 20.000 (robocizna zawiera w sobie koszt wypożyczenia i transportu szalunków stalowych )

Materiały i pozostałe koszty 40.000 (pozycja ta zawiera tyczenie budynku, koparkę, kierownika budowy, stal, styrodur, rury drenarskie, żwir i piasek, papę, dysperbit, deski i oczywiście beton). Tak więc całość piwnicy z drenażem, kosztowała mnie ok 60.000 PLN.

Pozdrawiam. ;)

SAM_4503.jpg

SAM_4632.jpg

sam_4748.jpg

SAM_5240-1.jpg

SAM_5243.jpg

Edytowane przez mrozin

• 6 years później...
  mrozin napisał:
Pełne podpiwniczenie (także pod garażem), ok 100m. pow. użytkowej. Ściany piwnicy lane z betonu B20, grubość 25cm, wysokość 235cm. Lałem wszystkie ściany, również te wewnętrzne. Strop monolityczny 15cm.

Koszty:

Robocizna 20.000 (robocizna zawiera w sobie koszt wypożyczenia i transportu szalunków stalowych )

Materiały i pozostałe koszty 40.000 (pozycja ta zawiera tyczenie budynku, koparkę, kierownika budowy, stal, styrodur, rury drenarskie, żwir i piasek, papę, dysperbit, deski i oczywiście beton). Tak więc całość piwnicy z drenażem, kosztowała mnie ok 60.000 PLN.

Pozdrawiam. ;)

[ATTACH=CONFIG]175135[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]157752[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]157751[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]157735[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]157736[/ATTACH]

Witam

Ciekawi mnie jak Pan izolował poziomo od podciągania kapilarnego bo na zdjęciach nie widac izolacji.

Jak się w ogóle sprawuje piwnica po pięciu latach?

• 4 years później...
Pomoże mi znajomy, który kiedyś był budowlańcem (nie ma już architekta), a który sam jest w trakcie budowy swojego siódmego domu, pomoże mi i zadba o to, abym nie narobił bałaganu. Bardzo lubię uczyć się nowych rzeczy i odkryłem, że uczę się więcej, jeśli nie polegam na innych (takich jak on) na każdym kroku. Więc proszę o wyrozumiałość. Dziękuję za pomoc.