elnino1981 29.12.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Witam, niestety dałem się nabrać na zakup wanny z baterią termostatyczną, po jakiś 3 latach użytkowania przestała lecieć ciepła woda, domyślam się, że jest to spowodowane uszkodzeniem termostatu, mój problem polega iż nie mam pojęcia jak wyciągnąć ten termostat z baterii, zdjąłem ozdobny korek, plastikową osłonkę uniemożliwiającą przekręcenie termostatu na gorącą wodę (poniżej załączam zdjęcie) i teraz nie wiem czy ten termostat jest wkręcany czy może wciskany ???? Proszę o pilną poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.12.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 z tego co widać na fotce to wkręcany złap za te sfrezowane kułko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 30.12.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Ja bym za kółka zębate nie łapał. One służą do wciskania elementów (np. pokrętła). Sprawdź, czy w tej dużej dziurze nie ma przypadkiem gwintu. Jeżeli jest, to spróbuj złapać ten element na dole kluczem płaskim i go wykręcić. Jeżeli Ci się uda, i będziesz chciał dalej rozmontowywać, to nad dużym kólkiem masz pierścień segera. Rozchyl go delikatnie i wysuń. Dalej pójdzie łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elnino1981 15.01.2013 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Udało mi się wymontować głowicę termostatyczną, moczyłem ją całą noc w occie, niestety nie przyniosło to zamierzonych efektów, choć na bank jest lepiej niż było, poniżej zamieszczam foto głowicy, wie ktoś może jaki to model i gdzie takowy udało by mi się kupić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 15.01.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Trzeba rozebrać to co zostało wymontowane.Właściwe elementy są w środku. Wszystko rozebrać w drobny mak i dopiero moczyć, potem przesmarować smarem silikonowym i poskładać razem PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 12.11.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 chciałam załozyc nowy temat, ale widzę, że jest podobny. Jak się pozbyć na zawsze termostatu z baterii prysznicowej Grohe? wciąż mam z nią problemy i mam jej serdecznie dosyć, żałuje, że wydałam tyle kasy na takie....chcę, żeby stała się zwykła baterią prysznicową bez termostatu. czy to jest możliwe? proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 12.11.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 ponawiam prośbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 14.02.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 ponawiam prośbę to chyba pierwszy mój temat na FM, w którym nikt nie pomógł. sytuacja wygląda tak: posłuchałam doradców mówiących, że rzeczy z górnej półki cenowej są lepsze, i że na budowie nie można oszczędzać. kupiłam więc baterie prysznicową za 1000 zł, pomimo że budowałam domek mały i tani. tymczasem ta właśnie bateria (GROHE) jest najbardziej spieprzona rzeczą w całym moim domu i wkurza mnie co dnia. czasami się uda ustawić ciepłą wodę......przyzwyczajam się do chłodnego prysznica. zadzwoniłam do przedstawiciela Grohe - wymienić głowicę w serwisie, co wiąże się u mnie z zamknięciem wody w całym domu, wyjazdem do miasta odległego o 100 km i zapłata jakieś 300-500 zł za wymianę. i pewnie z czekaniem, a prysznic nie jest na wężyki, więc będę kilka dni-tygodni bez wody????? tragedia. uzyskałam również informację. że nie da się uruchomić tej baterii z pominięciem termostatu. gdybym to wiedziała, wolałabym baterie za 29,90 z biedronki. większy komfort, nawet gdybym musiała wymienić na nowa co rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 14.02.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) spróbuje jeszcze tę głowicę wykręcić i odkamienić (chociaż w mojej wodzie prawie nie ma kamienia, i są założone filtry), tylko czy dam radę? podobno producenci zabezpieczają te głowice, aby nikt sam nie mógł ich naprawić. miała być oszczędność na ciepłej wodzie.....no więc te zaoszczędzone pieniądze będę zbierać na nową głowicę za 500 zł Edytowane 14 Lutego 2014 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.02.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Nie piszesz, jaka konkretnie ta bateria jest, więc trudno coś konkretnego napisać, ale jeśli problemem jest jej demontaż na dłuższy czas, to może wyjściem byłoby kupienie najtańszego chińskiego badziewia, żeby założyć na czas oddania tej baterii do serwisu? Producenci raczej tych głowic nie zabezpieczają przed otworzeniem (bo i po co?), ale one są zwykle montowane tak, że ich demontaż dla nieobeznanej osoby może być dość trudny, często wymaga też użycia specjalnych narzędzi.I ostatnia sprawa: może to nie wina baterii, a niestabilnego źródła ciepłej wody? Jeśli ta np. pochodzi z niezbyt dobrze dobranego ogrzewacza przepływowego, a jej temperatura mocno skacze w zależności od wielkości wypływu, bateria termostatyczna będzie po prostu głupiała. Na pewno jest też dobrze zainstalowana? Nie jest np. zamieniona miejscami ciepła woda z zimną? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 17.02.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 dziękuję za podpowiedzi. bateria to Grohterm, ale nie pamiętam dokładnie modelu. ciepłą wodę mam po lewej, to chyba prawidłowo? na razie podkręciłam wodę na bojlerze z 55 na 70 st. (mam bojler elektryczny) - i to już na tyle pomogło, że leci woda dobrze ciepła, ale nie ma możliwości regulacji jej temperatury. po prostu na razie muszę wyczuć, jaką temp. na bojlerze ustawić, aby nam odpowiadała i już tego g... nie ruszać jak najdłużej się da. przyczyną może być również to, że mamy własne ujęcie wody i ciśnienie nie jest stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.02.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Jeśli ciśnienie zmienia się w szerokim zakresie, a przede wszystkim jeśli spada do niskich wartości (np. mocno poniżej bara), bateria termostatyczna też może głupieć, w danych technicznych takiej baterii jest podane minimalne ciśnienie poprawnej pracy, zwykle jest to minimum pół bara. Masz na hydroforze manometr? Jesteś w stanie sprawdzić, do jakiej wartości spada ciśnienie zanim pompa się załączy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.11.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) Witam, niestety dałem się nabrać na zakup wanny z baterią termostatyczną, po jakiś 3 latach użytkowania przestała lecieć ciepła woda, domyślam się, że jest to spowodowane uszkodzeniem termostatu, mój problem polega iż nie mam pojęcia jak wyciągnąć ten termostat z baterii, zdjąłem ozdobny korek, plastikową osłonkę uniemożliwiającą przekręcenie termostatu na gorącą wodę (poniżej załączam zdjęcie) i teraz nie wiem czy ten termostat jest wkręcany czy może wciskany ???? Proszę o pilną poradę Także miałem problem z demontażem podobnego termostatu, ale dałem radę i podpowiadam jakby ktoś szukał informacji jak wyjąć termostat baterii. Za część z radełkiem nie należy kręcić bo to nic nie da. U mnie trzeba było odkręcić nakrętkę kontrującą która znajduje się z drugiej strony - jest dość nietypowa, tzw. łożyskowa, więc użyłem młotka i wkrętaka żeby ją odkręcić. Uwaga - nie należy jej odkręcać całkiem bo np. u mnie pękła na pół - wystarczy poluzować i odkręcić przednią osłonę [ta na której są podane temperatury i widać ją na drugim zdjęciu od lewej w pierwszym wpisie w tym temacie]. Potem wystarczy poszukać śruby zabezpieczającej - powinna być na obudowie, widać tylko samo nacięcie na wkrętak - u mnie była w części tego dużego gwintu od nakrętki łożyskowej, odkręcić ją i jeśli jest ciśnienie w rurkach wtedy termostat wyskoczy sam, więc tu warto uważać, żeby nie stłuc nim szyby prysznica. Termostat wrzuciłem do roztworu wody z octem 50/50 i już po minucie zaczął działać bez zacięć, dam mu jeszcze godzinę i go zamontuję z powrotem. Edytowane 5 Listopada 2015 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts