Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyciągnąć termostat z baterii termostatycznej ??? POMOCY

elnino1981

Recommended Posts

Witam, niestety dałem się nabrać na zakup wanny z baterią termostatyczną, po jakiś 3 latach użytkowania przestała lecieć ciepła woda, domyślam się, że jest to spowodowane uszkodzeniem termostatu, mój problem polega iż nie mam pojęcia jak wyciągnąć ten termostat z baterii, zdjąłem ozdobny korek, plastikową osłonkę uniemożliwiającą przekręcenie termostatu na gorącą wodę (poniżej załączam zdjęcie) i teraz nie wiem czy ten termostat jest wkręcany czy może wciskany ???? Proszę o pilną poradę

P1010772.JPG

P1010771.jpg

Ja bym za kółka zębate nie łapał. One służą do wciskania elementów (np. pokrętła). Sprawdź, czy w tej dużej dziurze nie ma przypadkiem gwintu. Jeżeli jest, to spróbuj złapać ten element na dole kluczem płaskim i go wykręcić. Jeżeli Ci się uda, i będziesz chciał dalej rozmontowywać, to nad dużym kólkiem masz pierścień segera. Rozchyl go delikatnie i wysuń. Dalej pójdzie łatwo.

• 3 weeks później...
  • 9 months później...

chciałam załozyc nowy temat, ale widzę, że jest podobny. Jak się pozbyć na zawsze termostatu z baterii prysznicowej Grohe? wciąż mam z nią problemy i mam jej serdecznie dosyć, żałuje, że wydałam tyle kasy na takie....

chcę, żeby stała się zwykła baterią prysznicową bez termostatu. czy to jest możliwe? proszę o pomoc.

• 3 months później...
ponawiam prośbę:)

to chyba pierwszy mój temat na FM, w którym nikt nie pomógł.

sytuacja wygląda tak: posłuchałam doradców mówiących, że rzeczy z górnej półki cenowej są lepsze, i że na budowie nie można oszczędzać. kupiłam więc baterie prysznicową za 1000 zł, pomimo że budowałam domek mały i tani. tymczasem ta właśnie bateria (GROHE) jest najbardziej spieprzona rzeczą w całym moim domu i wkurza mnie co dnia. czasami się uda ustawić ciepłą wodę......przyzwyczajam się do chłodnego prysznica. zadzwoniłam do przedstawiciela Grohe - wymienić głowicę w serwisie, co wiąże się u mnie z zamknięciem wody w całym domu, wyjazdem do miasta odległego o 100 km i zapłata jakieś 300-500 zł za wymianę. i pewnie z czekaniem, a prysznic nie jest na wężyki, więc będę kilka dni-tygodni bez wody?????

tragedia. uzyskałam również informację. że nie da się uruchomić tej baterii z pominięciem termostatu. gdybym to wiedziała, wolałabym baterie za 29,90 z biedronki. większy komfort, nawet gdybym musiała wymienić na nowa co rok.

spróbuje jeszcze tę głowicę wykręcić i odkamienić (chociaż w mojej wodzie prawie nie ma kamienia, i są założone filtry), tylko czy dam radę? podobno producenci zabezpieczają te głowice, aby nikt sam nie mógł ich naprawić.

miała być oszczędność na ciepłej wodzie.....no więc te zaoszczędzone pieniądze będę zbierać na nową głowicę za 500 zł

Edytowane przez Zielony ogród

Nie piszesz, jaka konkretnie ta bateria jest, więc trudno coś konkretnego napisać, ale jeśli problemem jest jej demontaż na dłuższy czas, to może wyjściem byłoby kupienie najtańszego chińskiego badziewia, żeby założyć na czas oddania tej baterii do serwisu?

Producenci raczej tych głowic nie zabezpieczają przed otworzeniem (bo i po co?), ale one są zwykle montowane tak, że ich demontaż dla nieobeznanej osoby może być dość trudny, często wymaga też użycia specjalnych narzędzi.

I ostatnia sprawa: może to nie wina baterii, a niestabilnego źródła ciepłej wody? Jeśli ta np. pochodzi z niezbyt dobrze dobranego ogrzewacza przepływowego, a jej temperatura mocno skacze w zależności od wielkości wypływu, bateria termostatyczna będzie po prostu głupiała. Na pewno jest też dobrze zainstalowana? Nie jest np. zamieniona miejscami ciepła woda z zimną?

J.

dziękuję za podpowiedzi. bateria to Grohterm, ale nie pamiętam dokładnie modelu. ciepłą wodę mam po lewej, to chyba prawidłowo? na razie podkręciłam wodę na bojlerze z 55 na 70 st. (mam bojler elektryczny) - i to już na tyle pomogło, że leci woda dobrze ciepła, ale nie ma możliwości regulacji jej temperatury. po prostu na razie muszę wyczuć, jaką temp. na bojlerze ustawić, aby nam odpowiadała i już tego g... nie ruszać jak najdłużej się da.

przyczyną może być również to, że mamy własne ujęcie wody i ciśnienie nie jest stałe.

Jeśli ciśnienie zmienia się w szerokim zakresie, a przede wszystkim jeśli spada do niskich wartości (np. mocno poniżej bara), bateria termostatyczna też może głupieć, w danych technicznych takiej baterii jest podane minimalne ciśnienie poprawnej pracy, zwykle jest to minimum pół bara. Masz na hydroforze manometr? Jesteś w stanie sprawdzić, do jakiej wartości spada ciśnienie zanim pompa się załączy?

• 1 year później...
Witam, niestety dałem się nabrać na zakup wanny z baterią termostatyczną, po jakiś 3 latach użytkowania przestała lecieć ciepła woda, domyślam się, że jest to spowodowane uszkodzeniem termostatu, mój problem polega iż nie mam pojęcia jak wyciągnąć ten termostat z baterii, zdjąłem ozdobny korek, plastikową osłonkę uniemożliwiającą przekręcenie termostatu na gorącą wodę (poniżej załączam zdjęcie) i teraz nie wiem czy ten termostat jest wkręcany czy może wciskany ???? Proszę o pilną poradę

Także miałem problem z demontażem podobnego termostatu, ale dałem radę i podpowiadam jakby ktoś szukał informacji jak wyjąć termostat baterii.

Za część z radełkiem nie należy kręcić bo to nic nie da.

U mnie trzeba było odkręcić nakrętkę kontrującą która znajduje się z drugiej strony - jest dość nietypowa, tzw. łożyskowa, więc użyłem młotka i wkrętaka żeby ją odkręcić.

26124_tuercas-din-981.jpg

Uwaga - nie należy jej odkręcać całkiem bo np. u mnie pękła na pół - wystarczy poluzować i odkręcić przednią osłonę [ta na której są podane temperatury i widać ją na drugim zdjęciu od lewej w pierwszym wpisie w tym temacie].

Potem wystarczy poszukać śruby zabezpieczającej - powinna być na obudowie, widać tylko samo nacięcie na wkrętak - u mnie była w części tego dużego gwintu od nakrętki łożyskowej, odkręcić ją i jeśli jest ciśnienie w rurkach wtedy termostat wyskoczy sam, więc tu warto uważać, żeby nie stłuc nim szyby prysznica.

DIN551_v.jpg

Termostat wrzuciłem do roztworu wody z octem 50/50 i już po minucie zaczął działać bez zacięć, dam mu jeszcze godzinę i go zamontuję z powrotem.

Edytowane przez SUSPENSER