Yacky 29.12.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Witamna wiosnę rozpoczynam budowę i zastanawiam się z czego? Firma budowlana poleca mi Ytonga - podobno ma lepsze parametry. Może ktoś mi doradzi z czego budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 29.12.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 e, niech nie przesadzają. jeśli budujesz z BK, to szukaj tańszej alternatywy do Ytonga. Może być Solbet, może być Termalica, mogą być bloczki innej firmy. Najwazeniejsze zeby trzymały wymiar.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 01.01.2013 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 "BK" - a co to? dopiero zaczynam swoją przygodę z budową, więc poproszę bez skrótów. A co jest tańszego od Ytonga? tańszego czyli za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.01.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Beton komórkowytaka nazwa ze względu na strukturę tego materiału, może być tez pianobeton itp.... google itakdalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 01.01.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 "BK" - a co to? dopiero zaczynam swoją przygodę z budową, więc poproszę bez skrótów. A co jest tańszego od Ytonga? tańszego czyli za ile? poszukaj sobie np w necie jakie są ceny poszczególnych produktów. Nikt za Ciebie tego nie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 01.01.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Ja tak samo szukałem posiad kliku producentów H+H i xella, wykonałem sobie telefon do przedstawiciela handlowego i zapytałem które hurtownie mają korzystne rabaty. Oczywiście obydwaj producenci w mojego województwa co się okazało po złożeniu zapytania skończyło się patriotyzm lokalny, cenne na cały materiał na budowę zrobiła mi hurtownia 76 km od budowy i to na ytong + silka i nadproża cena mnie poraziła mino transportu. Warto czasami się dobrze rozejrzeć i zapytać do około siebie, propozycja ekipy budowlanej jest skądinąd trafna szybkie budowanie precyzja wymiarów w xelli jest nie porównywalna nawet h+h w klasie dokładności TLMB to prawie - 1,5mm +- a ytong na najdłuższej linii bloczka ma do 1mm. Zobacz przede wszystkim jaka cena będzie za materiał i czy jest możliwości przetrzymania na placu w hurtowni. Pozdrawiam Tom.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 02.01.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ja też dodam swoje 3 grosze. A więc, oczywiście, Ytong będzie droższy niż Termalica czy Solbet. Ja finalnie zdecydowałem się na Ytonga (zaraz napiszę dlaczego), i moi murarze chwalili, że dużo fajniej się nim buduje niż solbetem (mówili że dokładniejszy wymiar i że tnie się jakoś lepiej). Jedno jest pewne, różnica w cenie nie będzie jakaś kosmiczna między renomowanymi firmami. Oczywiście jak weźmiesz jakiś najtańszy produkt z bardzo lokalnej fabryki - wtedy może wyjdzie taniej. Ja finalnie wziąłem ytonga, kupiłem go w styczniu (promocja), ale dostawę miałem umówioną na czerwiec. Ma to swoje znaczenie, bo jak jest szczyt sezonu, to często bloczki bezpośrednio z taśmy jadą na budowę, co nie jest dobre, bo się kruszą. Dodatkowo, bardzo, ale to bardzo ceniłem sobie, że nie musiałem zamówić całego towaru na raz. Najpierw przyjechał towar na parter, później na piętro, a na koniec na ściany działowe. Dzięki temu zostało mi tylko kilkanaście bloczków, bo na koniec dokupiłem 1 czy 2 palety w cenie umówionej w styczniu. To jest zaleta lokalnych hurtowni w porównaniu do zamawiania bloczka z "allegro" z drugiego końca polski - przyjeżdza TIR, rozładowuje 50 palet Ytonga na placu, tak że nie ma się gdzie później ruszyć, i to twój problem, czy zabraknie ci 2 palet, czy zostaną 3. A później, oczywiście za te 2-3 palety dopłacisz więcej, bo dla lokalnej hurtowni taki handel się nie opłaca, i doliczą ci jeszcze za transport HDSem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 06.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 ja pozwole sobie polecic BK firmy Prefabet Łagisza. nazwa handlowa to Termorex, klasa dokladnosci wymiarowej TLMA, gestosc 550. szary BK jest tanszy, ale parametrami niczym nie ustepuje bialemu. wymurowalem z tego parter naszego domu, teraz koncze murowac pietro. w pojedynke, bez specjalnego przygotowania, na cienkiej spoinie. polecam http://www.prefabet-lagisza.pl/stona/star.html ostatnie nasze zakupy to cena 5,68 brutto za bloczek, czyli ca 40 PLN za m2 sciany o grubosci 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 08.01.2013 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 No ja mam ugadane Ytonga za 5,50 z dowozem i rozładunkiem na plac budowy - z lokalnej hurtowni - tyle ile będę chciał dziennie. To chyba dobre warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.01.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Też mogę polecić szary BK z Łagiszy:D Dzięki ich produkcji okolica staje się czystsza. Pozbywamy się pyłów(podstawowy składnik) z hałd elektrowni Łagisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 26.01.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 No ja mam ugadane Ytonga za 5,50 z dowozem i rozładunkiem na plac budowy - z lokalnej hurtowni - tyle ile będę chciał dziennie. To chyba dobre warunki? Czy to faktycznie Ytong w tej cennie? Czy też ytongo podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.01.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 a ja gdybym dziś budował drugi raz wybrałbym nie BK tylko silikat, przede wszystkim ze względów akustycznych i trochę akumulacyjnych, i nie warto sugerować sie zbytnio parametrami termoizolacyjnymi jeżeli ściana jest 2- lub 3- wartswowa, za termoizolację robi wtedy ocieplenie a nie mur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 19.03.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 a ja gdybym dziś budował drugi raz wybrałbym nie BK tylko silikat, przede wszystkim ze względów akustycznych i trochę akumulacyjnych, i nie warto sugerować sie zbytnio parametrami termoizolacyjnymi jeżeli ściana jest 2- lub 3- wartswowa, za termoizolację robi wtedy ocieplenie a nie mur Witam, Ja własnie stoję przed dylematem, ytong czy silka? Pani architekt sugeruje,że ytong lepszy bo cieplejszy w połączeniu z 15 cm styropianu. Ścianki działowe na pewno będą z silki. Jakie jeszcze plusy ma silka względem ytonga o których powinienem wiedzieć? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.03.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 jest lepsza akustycznie (bo ocieplenie ścian styropianem niestety nie wygłusza, i mało istotny jest argument o spokojnej okolicy, bocznej uliczce, wystarczy że przejedzie nią śmieciarka o 5 rano, jakiś traktor, pierdziel z wyrwanym tłumikiem, czy gówniarz z końcówką a ty próbujesz właśnie zasnąć ), ma też lepszą akumulacyjność ciepła, poza tym beton komórkowy to niekoniecznie najdroższy ytong a silikat to niekoniecznie droga systemowa silka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 19.03.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 A Ty jak budowałeś/będziesz budował to z jakiego materiału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 19.03.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 ja buduję z silikatu. Ale jak zmienisz materiał z ytong na silikat, to daj więcej i/lub lepszy styropian. w silikatowym domku powinno być ciszej i powinny być mniejsze wahania temperatury. ciężko się robi instalacje i pewnie wbija gwoździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.03.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 A Ty jak budowałeś/będziesz budował to z jakiego materiału ? ja zbudowałem już (niestety ) z BK, dziś budowałbym z silikatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 21.03.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 a czemu niestety z BK???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 21.03.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 ja zbudowałem już (niestety ) z BK, dziś budowałbym z silikatu jaką według Ciebie ma przewagę silikat nad Bk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.03.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 bo, jak już pisałem kilkukrotnie silikat tak nie przenosi dźwięków (zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych, mam np. na parterze lipną najtańszą marketową baterię umywalkową, zamontowaną na umywalce w blacie betonowy zakotwionym w ścianie z BK, gdy jest cicho w domu, np. w nocy szum głośnej batreii roznosi się po całym niemal domu, właśnie ścianami, ma też silikat większą akumulacyjność ciepła zimą i chłodu latem, nie pogniwałbym się gdybym tak miał za to BK niewątpliwie jest łatwiejszy w obróbce zarówno przy murowaniu jak i późniejszych instalacjach (wszytko robiłem sam więc tu akurat ta cecha BK mi pasowała ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts