Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong, suporex czy ..?

Recommended Posts

Natomiast z tą akumulacyjnością silikatu to bym się nie rozpędzał, bo tu po prostu wszystko zależy od ocieplenia jakie dasz na silikat!

Najwyraźniej pomyliłes akumulacyjność z izolacyjnością. Przyjmując, że ściana jest jest tak samo ciepła, to silikaty zapewniaja nieporównywalnie większa bezwładność cieplna niz Ytong. W dni bardzo mroźne dni dom duzo wolniej sie wychładza i to samo w upalne dni, też utrzymuje stała temperature i nie nagrzewa tak wnętrza.

Mieskzałem jakis czas w domu z Ytonga i mimo, że dom był w bardzo cichej okolicy z dala od wszelkich hałasów to nietety wszytsko co się działo na zewnatrz było w środku słychać. Dzieci sąsiada bawiące się w ogródku, koszenie traw, każdy przejeżdżający samochód, dosłownie wszytsko. Miałem wrażenie jakbym mieszkał w domu bez ścian. Po tych doświadczeniach uznałem że Ytong to bardziej produkt marketingowy i uzywanie go do urowania to pomyłka i wspóczuje tym co mieszkają w domach z takiego betonu komórkowego. Jak będe budował swj dom to tylko silikaty. Duzo zalet, mało wad.

Najwyraźniej pomyliłes akumulacyjność z izolacyjnością. Przyjmując, że ściana jest jest tak samo ciepła, to silikaty zapewniaja nieporównywalnie większa bezwładność cieplna niz Ytong. W dni bardzo mroźne dni dom duzo wolniej sie wychładza i to samo w upalne dni, też utrzymuje stała temperature i nie nagrzewa tak wnętrza.

Mieskzałem jakis czas w domu z Ytonga i mimo, że dom był w bardzo cichej okolicy z dala od wszelkich hałasów to nietety wszytsko co się działo na zewnatrz było w środku słychać. Dzieci sąsiada bawiące się w ogródku, koszenie traw, każdy przejeżdżający samochód, dosłownie wszytsko. Miałem wrażenie jakbym mieszkał w domu bez ścian. Po tych doświadczeniach uznałem że Ytong to bardziej produkt marketingowy i uzywanie go do urowania to pomyłka i wspóczuje tym co mieszkają w domach z takiego betonu komórkowego. Jak będe budował swj dom to tylko silikaty. Duzo zalet, mało wad.

Ale cieplejszy jest bk niz silikat,zgadza się ?

Tak, jest cieplejszy, przy silikacie potrzeba ok 4 cm styro więcej, aby osiągnąć współczynnik U=0,15

Z moich wyliczeń wynika,że porównując silkę i ytong grubości 24 cm to ,żeby uzyskać współczynnik przenikania ciepła U-0,164W/m2*K to ytong potrzebuje styropianu EPS 070 grubości 15 cm , a silka potrzebuje 22 cm,żeby uzyskać ten sam wynik .

Licze wg:

http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator

Dla BK 600 24cm i 15cm styropianu o lambda 0,04 U=0,184

Dla silikatu 25cm i 20cm styropianu o lambda 0,04 U=0,181

Tylko, że ja pisząc o 4 cm miałem na myśli trchę lepszy styropian.

JA rozważam firmę Xella i tam ytong i Silka mają szerokość 24 cm,może stąd ta różnica...

Akurat przy silikacie 1 cm nie robi różnicy. A swoją drogą to dlaczego chcesz wybrać najdroższą firmę produkującą BK i silikat ?

Nie lepiej wybrać tańszego producenta, a różnicę włożyć w ocieplenie ?

Podobno jakość wykonania ich produktów jest bardzo dobra,czego podobno nie można powiedzieć o firmach konkurencyjnych...

"Podobno" - słowo klucz :)

Nie wiem, jak jest w przypadku BK, ale w przypadku silikatów szef mojej ekipy nie miał zadnych zastrzeżeń o zmiany występującej w projekcie Silki na Sil-Pro.

W 90% Dzienników budujących z silikatów widać produkty polskich firm, jakoś o problemach z jakością tam się nie doczytałem.

Ale - kto bogatemu.... ;)

"Podobno" - słowo klucz :)

Nie wiem, jak jest w przypadku BK, ale w przypadku silikatów szef mojej ekipy nie miał zadnych zastrzeżeń o zmiany występującej w projekcie Silki na Sil-Pro.

W 90% Dzienników budujących z silikatów widać produkty polskich firm, jakoś o problemach z jakością tam się nie doczytałem.

Ale - kto bogatemu.... ;)

Specjalnie podkreśliłem to słowo "podobno" bo sam doświadczeń z materiałem nie mam żadnych.... wiadomo,że wolę zapłacić mniej niż więcej... a duża jest różnica cenowa np tego SilPro do Xelli ?

JA rozważam firmę Xella i tam ytong i Silka mają szerokość 24 cm,może stąd ta różnica...

Z tego co wiem to Xella robi silke szerokości 18cm i chyba każdy producent silikatów robi bloczki 18cm. Nie jestem pewien ale chyba jeden producent nie miął 18cm w ofercie tylko bodajże 20cm, ale tej informacji nei jestem pewien

Specjalnie podkreśliłem to słowo "podobno" bo sam doświadczeń z materiałem nie mam żadnych.... wiadomo,że wolę zapłacić mniej niż więcej... a duża jest różnica cenowa np tego SilPro do Xelli ?

Zdzwoń do składu i sprawdź. Spore znaczenie ma odległość od zakładu danego producenta, bo koszt transportu ma spory udział w końcowej cenie bloczka.

Ja jak zaczynałem jesienią 2012 to Ytong mogłem kupić po 7,4 zł/szt z transportem. Wg tych cen co podałeś to silka wychodzi dużo drożej niż mój silikat N24e.

Silki wchodzi 15sz/m2 czyli 62,25zł/m2 , Ytonga 8,33szt/m2 czyli 67,72zł/m2 a N24e wchodzi 17szt/m2 czyli u mnie 50,15zl/m2 co przy ok. 200m2 ścian daje różnicę prawie 2,5tys zł między silką i 3,5 tys między Ytongiem. Więc ja nie miałem się co zastanawiać, tylko brałem silikaty z lokalnej fabryki. Wolę te 2,5-3,5 tys wrzucić np. w ocieplenie. Wszystkie ceny z transportem HDS.

Edytowane przez Crazy

Ze swojej strony mogę polecić solbet, kupowałem na wiosnę 2012 roku bloczki 24x24x59 po 6 zł brutto.

Do jakości bloczków zero zastrzeżeń. Na wszystkich paletach 26 było około 10-12 sztuk pękniętych, co do wymiaróe, jak dla mnie wystarczające. Różnice dochodziły do 1-1,5 mm.12 kupowałem po 3 zł

oczywiście chodzi o gazobeton

• 2 weeks później...
Z Ytongiem też nie zawsze jest tak pięknie, zalezy z której fabruki dostaniesz bo nieraz potrafi naprawdę nie trzymać wymiarów. Przewaga Ytanga w prównaniu do innych bloczków BK jest inna. Po pierwsze zachowyje deklarowane paramery cieplne i jest jedym z "najcieplejszych" bloczków na rynku np. Ytong enegro 48 cm o U=0,19. a po drugie jest bloczkiem z BK piaskowego a nie jak szare z popiołów.