swierczek 21.03.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Noo to jest klasyka na nowych osiedlach budowanych "tanio i szybko" z bloczków betonowych. Jak ci sąsiad zrobi imprezę to słychać dwa piętra niżej Natomiast z tą akumulacyjnością silikatu to bym się nie rozpędzał, bo tu po prostu wszystko zależy od ocieplenia jakie dasz na silikat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.03.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Ale akumulacja cieplna silikatu jest większa od podobnie docieplonej ściany z BK, z uwagi na większą gęstość tego materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sami swoi 21.03.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Natomiast z tą akumulacyjnością silikatu to bym się nie rozpędzał, bo tu po prostu wszystko zależy od ocieplenia jakie dasz na silikat! Najwyraźniej pomyliłes akumulacyjność z izolacyjnością. Przyjmując, że ściana jest jest tak samo ciepła, to silikaty zapewniaja nieporównywalnie większa bezwładność cieplna niz Ytong. W dni bardzo mroźne dni dom duzo wolniej sie wychładza i to samo w upalne dni, też utrzymuje stała temperature i nie nagrzewa tak wnętrza. Mieskzałem jakis czas w domu z Ytonga i mimo, że dom był w bardzo cichej okolicy z dala od wszelkich hałasów to nietety wszytsko co się działo na zewnatrz było w środku słychać. Dzieci sąsiada bawiące się w ogródku, koszenie traw, każdy przejeżdżający samochód, dosłownie wszytsko. Miałem wrażenie jakbym mieszkał w domu bez ścian. Po tych doświadczeniach uznałem że Ytong to bardziej produkt marketingowy i uzywanie go do urowania to pomyłka i wspóczuje tym co mieszkają w domach z takiego betonu komórkowego. Jak będe budował swj dom to tylko silikaty. Duzo zalet, mało wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 21.03.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Najwyraźniej pomyliłes akumulacyjność z izolacyjnością. Przyjmując, że ściana jest jest tak samo ciepła, to silikaty zapewniaja nieporównywalnie większa bezwładność cieplna niz Ytong. W dni bardzo mroźne dni dom duzo wolniej sie wychładza i to samo w upalne dni, też utrzymuje stała temperature i nie nagrzewa tak wnętrza. Mieskzałem jakis czas w domu z Ytonga i mimo, że dom był w bardzo cichej okolicy z dala od wszelkich hałasów to nietety wszytsko co się działo na zewnatrz było w środku słychać. Dzieci sąsiada bawiące się w ogródku, koszenie traw, każdy przejeżdżający samochód, dosłownie wszytsko. Miałem wrażenie jakbym mieszkał w domu bez ścian. Po tych doświadczeniach uznałem że Ytong to bardziej produkt marketingowy i uzywanie go do urowania to pomyłka i wspóczuje tym co mieszkają w domach z takiego betonu komórkowego. Jak będe budował swj dom to tylko silikaty. Duzo zalet, mało wad. Ale cieplejszy jest bk niz silikat,zgadza się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.03.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Tak, jest cieplejszy, przy silikacie potrzeba ok 4 cm styro więcej, aby osiągnąć współczynnik U=0,15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 21.03.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Tak, jest cieplejszy, przy silikacie potrzeba ok 4 cm styro więcej, aby osiągnąć współczynnik U=0,15 Z moich wyliczeń wynika,że porównując silkę i ytong grubości 24 cm to ,żeby uzyskać współczynnik przenikania ciepła U-0,164W/m2*K to ytong potrzebuje styropianu EPS 070 grubości 15 cm , a silka potrzebuje 22 cm,żeby uzyskać ten sam wynik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.03.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Licze wg:http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator Dla BK 600 24cm i 15cm styropianu o lambda 0,04 U=0,184Dla silikatu 25cm i 20cm styropianu o lambda 0,04 U=0,181 Tylko, że ja pisząc o 4 cm miałem na myśli trchę lepszy styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 21.03.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Licze wg: http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator Dla BK 600 24cm i 15cm styropianu o lambda 0,04 U=0,184 Dla silikatu 25cm i 20cm styropianu o lambda 0,04 U=0,181 Tylko, że ja pisząc o 4 cm miałem na myśli trchę lepszy styropian. JA rozważam firmę Xella i tam ytong i Silka mają szerokość 24 cm,może stąd ta różnica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.03.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Akurat przy silikacie 1 cm nie robi różnicy. A swoją drogą to dlaczego chcesz wybrać najdroższą firmę produkującą BK i silikat ?Nie lepiej wybrać tańszego producenta, a różnicę włożyć w ocieplenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 21.03.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Akurat przy silikacie 1 cm nie robi różnicy. A swoją drogą to dlaczego chcesz wybrać najdroższą firmę produkującą BK i silikat ? Nie lepiej wybrać tańszego producenta, a różnicę włożyć w ocieplenie ? Podobno jakość wykonania ich produktów jest bardzo dobra,czego podobno nie można powiedzieć o firmach konkurencyjnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 "Podobno" - słowo klucz Nie wiem, jak jest w przypadku BK, ale w przypadku silikatów szef mojej ekipy nie miał zadnych zastrzeżeń o zmiany występującej w projekcie Silki na Sil-Pro. W 90% Dzienników budujących z silikatów widać produkty polskich firm, jakoś o problemach z jakością tam się nie doczytałem. Ale - kto bogatemu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 22.03.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 "Podobno" - słowo klucz Nie wiem, jak jest w przypadku BK, ale w przypadku silikatów szef mojej ekipy nie miał zadnych zastrzeżeń o zmiany występującej w projekcie Silki na Sil-Pro. W 90% Dzienników budujących z silikatów widać produkty polskich firm, jakoś o problemach z jakością tam się nie doczytałem. Ale - kto bogatemu.... Specjalnie podkreśliłem to słowo "podobno" bo sam doświadczeń z materiałem nie mam żadnych.... wiadomo,że wolę zapłacić mniej niż więcej... a duża jest różnica cenowa np tego SilPro do Xelli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sami swoi 22.03.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 JA rozważam firmę Xella i tam ytong i Silka mają szerokość 24 cm,może stąd ta różnica... Z tego co wiem to Xella robi silke szerokości 18cm i chyba każdy producent silikatów robi bloczki 18cm. Nie jestem pewien ale chyba jeden producent nie miął 18cm w ofercie tylko bodajże 20cm, ale tej informacji nei jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Specjalnie podkreśliłem to słowo "podobno" bo sam doświadczeń z materiałem nie mam żadnych.... wiadomo,że wolę zapłacić mniej niż więcej... a duża jest różnica cenowa np tego SilPro do Xelli ? Zdzwoń do składu i sprawdź. Spore znaczenie ma odległość od zakładu danego producenta, bo koszt transportu ma spory udział w końcowej cenie bloczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 22.03.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Ja buduję z silikatów, N24e z fabryki w Białymstoku i żadnych zastrzeżeń co do jakości materiału nie mam. Super równy. Płaciłem po 2,95zł/szt loco budowa. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 22.03.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Ja buduję z silikatów, N24e z fabryki w Białymstoku i żadnych zastrzeżeń co do jakości materiału nie mam. Super równy. Płaciłem po 2,95zł/szt loco budowa. Pzdr. Mi Silkę Xella wycenili na 4,15 zł/szt,a Ytong Xelli to 8,13 zł/szt + transport z hds 180 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 22.03.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 (edytowane) Ja jak zaczynałem jesienią 2012 to Ytong mogłem kupić po 7,4 zł/szt z transportem. Wg tych cen co podałeś to silka wychodzi dużo drożej niż mój silikat N24e. Silki wchodzi 15sz/m2 czyli 62,25zł/m2 , Ytonga 8,33szt/m2 czyli 67,72zł/m2 a N24e wchodzi 17szt/m2 czyli u mnie 50,15zl/m2 co przy ok. 200m2 ścian daje różnicę prawie 2,5tys zł między silką i 3,5 tys między Ytongiem. Więc ja nie miałem się co zastanawiać, tylko brałem silikaty z lokalnej fabryki. Wolę te 2,5-3,5 tys wrzucić np. w ocieplenie. Wszystkie ceny z transportem HDS. Edytowane 22 Marca 2013 przez Crazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 23.03.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Ze swojej strony mogę polecić solbet, kupowałem na wiosnę 2012 roku bloczki 24x24x59 po 6 zł brutto.Do jakości bloczków zero zastrzeżeń. Na wszystkich paletach 26 było około 10-12 sztuk pękniętych, co do wymiaróe, jak dla mnie wystarczające. Różnice dochodziły do 1-1,5 mm.12 kupowałem po 3 zł oczywiście chodzi o gazobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 23.03.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Ja murowałem sam. Parter z ytonga a piętro z racji oszczędności z solbetu. Odczucia jako inwestora i wykonawcy: nigdy więcej solbetu, gorzej się tnie i nie trzyma wymiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taival 04.04.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Z Ytongiem też nie zawsze jest tak pięknie, zalezy z której fabruki dostaniesz bo nieraz potrafi naprawdę nie trzymać wymiarów. Przewaga Ytanga w prównaniu do innych bloczków BK jest inna. Po pierwsze zachowyje deklarowane paramery cieplne i jest jedym z "najcieplejszych" bloczków na rynku np. Ytong enegro 48 cm o U=0,19. a po drugie jest bloczkiem z BK piaskowego a nie jak szare z popiołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts