Adamek86 29.12.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Witam Mam taki problem. Potrzebuję dogrzać jeden pokój w piwnicy. Panująca temperatura to 16 stopni. Pokój zamknięty, przez całą długość pokoju pod sufitem biegną 2 rury centralnego ogrzewania. Zasilanie i odpływ. Pierwsza zawsze mocno nagrzana powrót ciepły ale można ręką złapać W pozostałych pomieszczeniach piwnicy rury zaizolowane a mimo to temperatura taka sama w całej piwnicy. Znajomy ma podobnej wielkości pomieszczenie 3x2m rura biegnie przez kawałek pokoju, ściany obłożone kasetonami i powyżej 20 stopni Teraz pytanie: czy kasetony coś mu dały czy po prostu ma cieplejszą piwnice i tyle? Czy jakoś mogę zatrzymać ciepło w tym pokoju? Dzięki za rady PS. Witam na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.12.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Jakie i ile okien w tym pomieszczeniu masz? Jakie ocieplenie na ścianach i w podłodze tego pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamek86 29.12.2012 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Jakie i ile okien w tym pomieszczeniu masz? Jakie ocieplenie na ścianach i w podłodze tego pomieszczenia? Dzięki za zainteresowanie Jedno plastikowe okno (system VEKA) około 80x40 cm. Praktycznie nowe, szczelne Jedną ścianę pomieszczenia stanowi zewnętrzna ściana z pustaka "ocieplona" watą mineralną pomiędzy pustakami pozostałe ściany z cegły nie ocieplane Podłoga betonowa nie ocieplana, na niej położone linoleum Czytałem trochę na necie i na forum. Co sądzicie o płycie XPS na ściany i sufit? O ile jestem w stanie podnieść temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.12.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Podejrzewam, że te 2 rury nie nagrzeją pomieszczenia nie rozważasz opcji, aby podłączyć do nich jakiś grzejnik? Ciepło ucieka przez ściany i podłogę za duże straty. O ile się podniesie temp. to tyko wróżka chyba zna odpowiedz. Rozumiem, że chcesz ocieplić ściany i sufit XPS od środka? To chyba jedynie wyjście w twojej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamek86 29.12.2012 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Tak od środka ew jeszcze pod linoleum położyćGra warta świeczki czy się nie babrać?Czym można pokryć XPS by jakoś wyglądało i dało się pomalować? Co do dołożenia grzejnika hmmm za bardzo nie mam na niego miejsca pod żadną ze ścian, poza tym musiałbym dokładać pompkę do centralnego ogrzewania ponieważ znajdywał by się on poniżej rur, na równo z piecem więc nie sądzę, zę by wiele zdziałał.... Edytowane 29 Grudnia 2012 przez Adamek86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 29.12.2012 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Na XPS dajesz siatkę na specjalnym kleju przeznaczonym do XPS np. ATLAS STOPTER K-20. To malujesz albo rzucasz jakiś tynk jeszcze co tam chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamek86 30.12.2012 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 siatka metalowa czy plastik do steropianu? Co lepiej się spisuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.12.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) BEz różnicy. Chociaż ja metalowych nie stosowałem. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiuS 31.12.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Stalowych siatek typu "rabitza" w tym przypadku się nie stosuje, ale z włókien szklanych tak. I rozważył bym na twoim miejscu docieplanie od srodka, tego nie należy stosować. Jeśli masz taką możliwość ociepl od zewnątrz, będzie skuteczniejsze i poprawnie technologicznie.Zdecydowanie musisz również zwiększyć powierzchnię nośników ciepła czyli rur, lub grzejnika. bez tego nie podniesiesz temperatury.No i posadzka......tu masz największy problem podejrzewam że ma około 6-8 st C to jest główny schładzacz pokoju. Masz dwa wyjścia: skuć posadzkę docieplić i wylać nową, albo nałożyć warstwę termoizolacyjnę (tu wskazane min10cm styropianu lub XPS) i przykryć podłogą drewnianą (płyty OSB+panele)Żadne półśrodki nie będą skuteczne , piwnica to piwnica. pozdrawiam Wiesiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 31.12.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Wiesu to Adamek musiał by cały dom ocieplić żeby to dało efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamek86 02.01.2013 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Dzięki za odpowiedzi Postanowiłem, że spróbuję wspawać w te rury dodatkowy grzejnik. Mam do dyspozycji stary kaloryfer "płyta" o wymiarach około 150x80 cm (około:)) I kolejne pytanie: czy kaloryfer może się znajdywać na poziomie pieca? rury idą pod sufitem i nie jestem pewien czy ciepło pójdzie w dół? Trochę nie logiczne z punktu widzenia fizyki ale słyszałem że się da Czy taki kaloryfer stary w kształcie płyty można ustawić pionowo? XTS póki co na ściany odpada bo ponoć podnosi wilgotność pomieszczenia a to w moim przypadku jest zabójcze Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 06.01.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Jeśli nad piwnicą jest ogrzewany pokój, to w żadnym wypadku nie izoluj sufitu piwnicy. Poza tym w takim układzie (na górze pokój a słaba izolacja cieplna), to warto postawić nie na konwekcję a na IR, czyli większy grzejnik jednopanelowy wrzuć poziomo na sufit piwnicy. Wtedy odczuwalne ciepło wysokie i najmniejsze ubytki ścianami (grzejesz podłogę pokoju - ciepło zostaje w domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strunaa 08.01.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 To ostatnie rozwiązanie ciekawe, ale czy to pewne że to ciepło przejdzie, hmmm....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.01.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi Postanowiłem, że spróbuję wspawać w te rury dodatkowy grzejnik. Mam do dyspozycji stary kaloryfer "płyta" o wymiarach około 150x80 cm (okołohttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif) I kolejne pytanie: czy kaloryfer może się znajdywać na poziomie pieca? rury idą pod sufitem i nie jestem pewien czy ciepło pójdzie w dół? Trochę nie logiczne z punktu widzenia fizyki ale słyszałem że się da http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif Czy taki kaloryfer stary w kształcie płyty można ustawić pionowo? XTS póki co na ściany odpada bo ponoć podnosi wilgotność pomieszczenia a to w moim przypadku jest zabójcze http://forum.muratordom.pl/images/smilies/sad.gif Dzięki za odpowiedzi http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif Na podłogę warto dać styro.!!! A może założysz normaly grzejnik i jakąś najmniejszą pompę która będzie zasiała tylko ten grzejnik? Nie musi ona pracować cały czas tylko wedle potrzeby. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 09.01.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 To ostatnie rozwiązanie ciekawe, ale czy to pewne że to ciepło przejdzie, hmmm....? ciepło przenosi się 3 sposobami - drgania (przekazywanie energii międzycząsteczkowe), unoszenie (ciepłe pow. miesza się z zimnym) i promieniowanie. O ile unoszenie idzie ku górze, o tyle promieniowanie jest prostoliniowe i najbardziej odczuwalne. Płonące ogniska nie ogrzewa atmosfery na otwarym powietrzu, ale właśnie promieniuje. Dobra informacja - ciepła nie można zgubić (I zas. termodynamiki) mozna je tylko uwolnić w niepotrzebnym kierunku. Stąd propozycja źródła przy stropie, który ciepło zachowa w domu - tyle kW ile dostarczymy od piwnicy, tyle oszczędzimy w grzejniku pokojowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts