Optimal 04.01.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Szkoda tylko, że tak jest w naszym YETIlandzie, że jeżeli zapłaciłeś za wykonanie - to masz już przechlapane. Rzadko trafia się na fachowców, którzy zrobią coś, bo wzięli za to pieniądze a nie dlatego, że ich jeszcze nie wzieli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.01.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Ja na szczęście żyję w innym stanie, bo w moich doświadczeniach tak przykrych praktyk (jak zapłacenie za robotę, której ktoś nie wykonał) nie spotkałem. Dostrzegajmy pozytywy!Zdecydowanie większą mam motywację do robienia poprawek za prace zapłacone niż te, gdzie ktoś sobie "coś" zatrzymał na poczet "gwarancji". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optimal 05.01.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 @finlandia Myślę, że nie tak się zrozumieliśmy. Nie odnoszę się do sytuacji, gdy ktoś zapłaci za niewykonaną robotę. Myślę o dużo powszechniejszych praktykach, a wygląda to na przykład tak: - ekipy na budowę wchodzą kolejno w różnych sekwencjach - schodzi jedna ekipa np. ta która robiła otwory okienne (realnie stawiała ściany) - otwory zrobione są? są! ekipa robotę wykonała - zaganiany inwestor budujący metodą gospodarczą, z zaprzątniętą głową zagadnieniami z kategorii jak zorganizować logistykę prac i materiałów, żeby każdy fachowiec miał co robić i nie czekał - odbiera robotę, płaci i sprawa zamknięta - po jakimś czasie wchodzi ekipa wstawiająca okna i tu się nagle okazuje, że otwory nie są wykonane zgodnie z projektem lub inne podobne kłopoty które trzeba rozwiązać np. szeroką warstwą pianki - oczywiście inwestor może zwrócić się do ekipy odpowiedzialnej za otwory okienne z pytaniem, czy przypadkiem nie zrobili tego niewłaściwie - i z pewnością ekipa nawet pójdzie mu na rękę i chętnie poprawi, tylko akurat jest na innym obiekcie, który musi szybko skończyć... - a okna nie mogą czekać do zimy na wstawienie... Nikt nie zatrzymał pieniędzy. Jest zapłacone. I o takie poczucie odpowiedzialności za zrobioną pracę mi chodzi, że ekipa szybko i sprawnie podjedzie i poprawi. Pomimo tego, że już np. od miesiąca jest rozliczona. Bywa, że tak jest. Nie mówię, że nie. Ale bywa również inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 05.01.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam - otwory zrobione są? są! ekipa robotę wykonała - zaganiany inwestor budujący metodą gospodarczą, z zaprzątniętą głową zagadnieniami z kategorii jak zorganizować logistykę prac i materiałów, żeby każdy fachowiec miał co robić i nie czekał - odbiera robotę, płaci i sprawa zamknięta - po jakimś czasie wchodzi ekipa wstawiająca okna i tu się nagle okazuje, że otwory nie są wykonane zgodnie z projektem lub inne podobne kłopoty które trzeba rozwiązać np. szeroką warstwą pianki - oczywiście inwestor może zwrócić się do ekipy odpowiedzialnej za otwory okienne z pytaniem, czy przypadkiem nie zrobili tego niewłaściwie - i z pewnością ekipa nawet pójdzie mu na rękę i chętnie poprawi, tylko akurat jest na innym obiekcie, który musi szybko skończyć... - a okna nie mogą czekać do zimy na wstawienie... Nikt nie zatrzymał pieniędzy. Jest zapłacone. I o takie poczucie odpowiedzialności za zrobioną pracę mi chodzi, że ekipa szybko i sprawnie podjedzie i poprawi. Pomimo tego, że już np. od miesiąca jest rozliczona. Bywa, że tak jest. Nie mówię, że nie. Ale bywa również inaczej... co to za inwestor, który dokonuje "odbioru" roboty bez jej sprawdzenia ? bo takie sytuacja właśnie opisałeś, jeżeli w umowie z ekipą od ścian były otwory o takich i takich wymiarach wykonane w taki i taki sposób to tak musi być aby za pracę zapłacić. Praktyka jest taka, że inwestor (a jeszcze wcześniej projektant) zazwyczaj nie myśli - nie ma wiedzy - jak powinny być wykonane otwory, więc ekipa robi tylko dziurę w odpowiednim wymiarze i po temacie, a potem okazuje się, że jest problem jak trzeba okno montować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optimal 06.01.2013 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 He he he.... Przypomina mi się historia, którą niedawno słyszałem.Inwestor zamówił sobie wypasione okna do szczelnego montażu, miały od razu przez producenta doczepione do ram odpowiednie taśmy montażowe do ciepłego szczelnego osadzenia w ścianie. Ale zanim doczekały się wstawienia, chłopaki na budowie zdarli im folię zabezpieczającą razem z tymi taśmami, bo któryś pomyślał, że to dodatkowe zabezpieczenie na czas transportu.... Hehehe.No bywa i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyziobrowski 06.01.2013 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 musisz się jeszcze liczyć że będziesz dawał parapety .ważne czy rame okna przymocowałes na kołki do ścian jeśli tak to niczym się nie przejmuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyziobrowski 06.01.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 nie przejmuj się tym. jeżeli masz dobrze zamontowane okno w sensie przykręcone do ścian na kołki to w niczym to nie przeszkadza nie powinno się nic stać z tym oknem,zresztą masz jeszcze parapety do montowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.01.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Co Wy tak się czepiacie tych architektów ? Bo nie zaprojektował tego czy tamtego ? A czy Inwestor zapłacił za tzw. projekt wykonawczy ? Jestem pewien, że w 99% budynków Klientów indywidualnych - NIE !!! Także wyluzujcie Kammeraden P.S. nie ma projektu wykonawczego to sposób montażu czegokolwiek czyli WYKONAWSTWA należy do decyzji WYKONAWCY !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.01.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Klienci płacą tylko za PROJEKT WSTĘPNY ( wizualizacja ) + PROJEKT BUDOWLANY czyli taki na jakiej podstawie otrzymuje się pozwolenie na budowę.PROJEKT WYKONAWCZY czyli pokazujący detale budowli np. montaż okien, zbrojenie schodów betonowych , etc. TO OSOBNE KOSZTA i to nie małe.Także proszę nie oskarżać Archtekta, że to co Wam Inwestor pokazuje czy przekazuje przed montażem Was nie satysfakcjonuje bo nie macie do tego prawa.Gdyby Inwestorzy inwestowali w projekty całościowe to nie kosztowałyby 3000 czy 7000 tylko 17 000 czy nawet 40000 PLNów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.01.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Projekty wykonawcze wykonują KONSTRUKTORZY a to nie Architekci i muszą wziąść za to kasę bo nikt nie będzie za darmo robił. Dobry konstruktor czyli taki, który nie przeszacowuje parametrów specjalizuje się w jakiejś dziedzinie, np. w zbrojeniach czy konstrukcjach stalowych, fasadach, dachach itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.01.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Przykład - projekt WYKONAWCZY np. schodów samonośnych, jednobiegowych to koszta około 6000 PLN. W projekcie jet WSZYSTKO. Począwszy od rodzaju stali poprzez drewno po rodzaj przysłowiowej śrubki. A grafów jest więcej niż ma zwykły projekt budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.01.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Swoją drogą to gdyby każdy projekt budowlany posiadał tzw. opcję wykonawczą to w zasadzie średniozaawansowany technicznie człowiek czyli taki z pomyślunkiem technicznym (ogarniający technikę) byłby w stanie wykonać w zasadzie wszystko w budownictwie. Także fachowców by przybyło a Forum Muratora nie miałoby aż tylu wątków doryczących de facto detali takich jak ten :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.01.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 "Jakżeś" Charlie zarzucił temat swoimi pięcioma postami na raz to i nikt więcej nie odważył się wychylić? To ja mam pytanie: mam takie otwory, wszelkie okołookienne wysokości "grają" więc zmniejszanie ich o cegłę nie jest konieczne. Czy siatka + zaprawa o gr. 2 cm skutecznie spełni swoją rolę zatkania porów? Po głowie chodzi mi jeszcze ciepły parapet.. ale.. wiadomo = $$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 14.01.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 A nie możesz przekonać Klienta na system JB-D ? W strefie ocieplenia montaż i ma konstrukcję XXI wiek-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.01.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 A nie możesz przekonać Klienta na system JB-D ? W strefie ocieplenia montaż i ma konstrukcję XXI wiek-u. Nie mam tej handlowej zylki, by kogos wciagnac w wydatki rzedu 10 tys. tym bardziej, ze to klasyczna sciana 24cm+ok15 cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.01.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Witam Nie mam tej handlowej zylki, by kogos wciagnac w wydatki rzedu 10 tys. tym bardziej, ze to klasyczna sciana 24cm+ok15 cm styro. no ale może choć parę stówek na parapet ciepły znajdzie a da to sporo i Tobie przy pracy i jemy przy użytkowaniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko . 12.04.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 podpory okienne bym proponowałmoże nie są doskonałym rozwiązaniem ale patrząc z doświadczenia stwierdzam że są najmniej inwazyjne, problemowe i taniez tego co wiem to są firmy które je produkują Heico, Gloobal industrial, AGA F.P.H.Uw Heico koszt jednej podpory ok. 12zł.Gloobal koszt 7,2 złAGA 11,6 złmateriał ten sam tych firmach bo sam sprawdzałem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.04.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Mam wrażenie, że ktoś się tu podszywa pod Znanego i Cenionego Użytkownika i stara zareklamować swój produkt, bo w wersję tego, że Jareko zapomniał hasła lub został zbanowany to nie wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.04.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 nie mam bana - poki co jeszcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 13.04.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Czyli masz brata bliźniaka? z kropką.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts