Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie sciany i strop?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

W przyszłym roku planuje rozpoczac budowę domu parterowego bez poddasza użytkowego i chciałam popytac Was z czego najlepiej byłoby wykonac sciany jakiej grubości aby były stabilne nie pękaly i czy na klej czy zwykłą zaprawę murowac oraz jakie do tego ocieplenie aby dom był w miare energooszczędny.

Druga sprawa to jaki strop zastosowac? Poddasza nie będe uzytkowac ale drewniany odpada ma byc solidny zeby nie pekal na nim tynk.

Na materiał nie zamierzam załowac kasy bo będe robiła dla siebie.

Aha i "pękalność" ścian z cegieł/pustaków/bloczków to akurat - oczywiście dopóki nie nastąpiło obciążenie niszczące mur, co raczej w przypadku domku parterowego trudno osiągnąć - to najmniej zależy od rodzaju tychże elementów:rolleyes: Edytowane przez beton44

Pióro wpust to jedno wielkie sito.

Cała ściana to po prostu sito i przedmuchy.

Jak ma być szczelnie to musi być pełna spoina.

Wiesz najlepiej przejedź się na jakąś budowę po drodze i obejrzyj taką ścianę z bliska. I wtedy się przekonasz..

Ja musiałem każdą cegłę uszczelniać pianką. Ty wiesz ile na to wydałem? A czasu ile to zabrało... A wystarczyło spoinę pełną robić...

Hahaha! Tylko czekałem na teksty o wiejącym wietrze przez zamki pustaków.

Kolego wydałeś niepotrzebnie kasę na piankę i straciłeś swój cenny czas.

Jak taką ścianę otynkujesz od wewnątrz, a od zewnątrz ocieplisz styro, na to klej, siatka, tynk, to gdzie ci będzie wiało?? Ta pustka powietrzna, unieruchomiona izolacją i tynkiem, będzie dużo lepszym izolatorem, niż ta twoja upragniona spoina pionowa.

Nie odsyłaj mnie na budowę, żebym przystawiał rękę do gołej nie wykończonej ściany, bo w niewykończonym domu nie zamierzam mieszkać. Natomiast u mnie w rodzinie stoją trzy takie domki wykończone i już zamieszkałe. Jest w nich ciepło i przytulnie i żadne paranormalne zjawiska z wiatrem nie występują.

Witam wszystkich.

W przyszłym roku planuje rozpoczac budowę domu parterowego bez poddasza użytkowego i chciałam popytac Was z czego najlepiej byłoby wykonac sciany jakiej grubości aby były stabilne nie pękaly i czy na klej czy zwykłą zaprawę murowac oraz jakie do tego ocieplenie aby dom był w miare energooszczędny.

Druga sprawa to jaki strop zastosowac? Poddasza nie będe uzytkowac ale drewniany odpada ma byc solidny zeby nie pekal na nim tynk.

Na materiał nie zamierzam załowac kasy bo będe robiła dla siebie.

Zanim rozpocząłem budowe byłem zwolennikiem ściany jednowarstwowej. na szczeście dałem sie przekonac i decyzja padła na 2w. Patrząc jak duże jest ryzyko nieprawidłowego wykonania to wole zagrac na giełdzie :) 2w jest prosta w budowe, ewentualne błędy pokryje styro/wełna, a osłone cieplna wybierzesz taka jaka chcesz czy 10 czy 20 cm. Co do dziur miedzy zamkami to akurat budowalem z porothermu i nie ma ich wcale a nwet jakby bylo to jest to zupełnie bez znaczenia zwazywszy tynk wewnętrzny i gruba warstwe izolacyjną.

Pióro wpust to jedno wielkie sito.

Cała ściana to po prostu sito i przedmuchy.

Jak ma być szczelnie to musi być pełna spoina.

Wiesz najlepiej przejedź się na jakąś budowę po drodze i obejrzyj taką ścianę z bliska. I wtedy się przekonasz..

Ja musiałem każdą cegłę uszczelniać pianką. Ty wiesz ile na to wydałem? A czasu ile to zabrało... A wystarczyło spoinę pełną robić...

Docieplenie się klei metodą punktowo-obwodową i jak się tego trzyma to skąd mają być przewiewy? Jak ktoś klei na placki to inna historia...

Jak robisz sam, to kleisz obwodowo, a jak zatrudnisz do tego firmę to zrobią Ci na placki bo tak im łatwiej. Sam kleiłem obwodowo, z wszystkimi firmami co rozmawiałem, oni nie mieli czasu na takie klejenie... Ja nie miałem ochoty również na nich... wolałem sam sobie pokleić, nic trudnego :)

Przychodzę po południu, odklejam w losowo wybraną płytę , jak nie jest obwodowa to nie płacę za nic.