klaudiusz_x 08.01.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Kto napisał ,że jest? Pomysł ok. Klejenie obwodowe jest trudne dla firmy, niektórzy o tym piszą. W sprawie rwania styropianu już przyklejonego: - w przypadku frezowanego, jest problem z odklejeniem tylko jednej płyty, w szczególności ze środka, frez -styro klejony obwodowo pianką do sąsiednich -w przypadku świeżo położonej płyty, można ściągnąć sąsiednie Przy ostatnio klejonym rzędzie płyt, nie ma potrzeby rwania, czasem widać od góry. Można także sprawdzić cienkim płaskownikiem (listkiem z blachy) obecność górnego obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 08.01.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Pomysł ok. Klejenie obwodowe jest trudne dla firmy, niektórzy o tym piszą. Życie w ogóle jest trudne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saffron1 22.01.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na forum, a zainteresował mnie temat montażu izolacji ze styropianu. Otóż dawno temu, jak zaczęto stosować styropian na izolację, pewien fachowiec powiedział mi tak: 1. Stosuję zawsze listwy startowe dobrane do grubości styropianu. Listwy mają przy murze perforację dla przepływu powietrza.2. Klej rozkładam punktowo, żeby celowo powstała pustka pomiędzy styropianem a murem i swobodnie mogła się wentylować ta przestrzeń. Wilgoć zawsze tam będzie powstawała. Powietrze nie będzie tam hulać jak wiatr w kominie, ale na pewno część tej wilgoci zdmuchnie.3. W górnej części ściany montuję małe wywietrzniki, aby wentylować tą przestrzeń. Wywietrzniki w zależności od konstrukcji podbitki dachowej można ukryć, lub są widoczne.Nigdy nie zamierzałem polemizować z tą opinią. Czytając o obwodowym klejeniu styropianu od razu mi się to przypomniało. Może to dobrze, że zamykamy powietrze w tych przestrzeniach, a może nie.Pewnie, żeby wyeliminować wilgoć z tych przestrzeni, trzeba by styropian kleić na całej powierzchni. A może jego metoda jest prawidłowa?Co Wy na to, drodzy forumowicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 22.01.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Racja, wilgoc jesli taka miala by powstac to zostanie wydmuchana. Tylko po co ci izolacja skoro potem wpuszcza sie zimne powietrze pod styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takao 23.01.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Nie ma co się wganiać w koszty. Beton komórkowy 24 na ściany i 15 cm styro. Strop monolit (bez poddasza wyjdzie stosunkowo cienki i tani). Jak zrobisz solidny fundament to z czego nie wybudujesz to nie powinno pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts