Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie sciany i strop?

Recommended Posts

Kto napisał ,że jest?

Pomysł ok. Klejenie obwodowe jest trudne dla firmy, niektórzy o tym piszą.

W sprawie rwania styropianu już przyklejonego:

- w przypadku frezowanego, jest problem z odklejeniem tylko jednej płyty, w szczególności ze środka, frez

-styro klejony obwodowo pianką do sąsiednich

-w przypadku świeżo położonej płyty, można ściągnąć sąsiednie

Przy ostatnio klejonym rzędzie płyt, nie ma potrzeby rwania, czasem widać od góry. Można także sprawdzić cienkim płaskownikiem (listkiem z blachy) obecność górnego obwodu.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na forum, a zainteresował mnie temat montażu izolacji ze styropianu. Otóż dawno temu, jak zaczęto stosować styropian na izolację, pewien fachowiec powiedział mi tak:

1. Stosuję zawsze listwy startowe dobrane do grubości styropianu. Listwy mają przy murze perforację dla przepływu powietrza.

2. Klej rozkładam punktowo, żeby celowo powstała pustka pomiędzy styropianem a murem i swobodnie mogła się wentylować ta przestrzeń. Wilgoć zawsze tam będzie powstawała. Powietrze nie będzie tam hulać jak wiatr w kominie, ale na pewno część tej wilgoci zdmuchnie.

3. W górnej części ściany montuję małe wywietrzniki, aby wentylować tą przestrzeń. Wywietrzniki w zależności od konstrukcji podbitki dachowej można ukryć, lub są widoczne.

Nigdy nie zamierzałem polemizować z tą opinią. Czytając o obwodowym klejeniu styropianu od razu mi się to przypomniało. Może to dobrze, że zamykamy powietrze w tych przestrzeniach, a może nie.

Pewnie, żeby wyeliminować wilgoć z tych przestrzeni, trzeba by styropian kleić na całej powierzchni. A może jego metoda jest prawidłowa?

Co Wy na to, drodzy forumowicze.