Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec z podajnikiem, Mieszkanie 65m2, spalanie 700kg na miesiąc.

MaxMajster

Recommended Posts

Witam szanownych użytkowników forum!

Zwracam się do Was specjalistów i doświadczonych użytkowników kotłów z palnikiem retortowym o pomoc/poradę.

W tym sezonie zdecydowałem sie na zamontowanie pieca z podajnikiem do ogrzewania niedużego mieszkania (65m2).

Problem polega na tym, że spalanie wydaje mi się niewspółmiernie duże do tego co ten piec ogrzewa. Obecnie wynosi niecałe 25kg na dobę, więc jakieś 700kg na miesiąc. Dodatkowo piec ma trudności z dochodzeniem do zadanej temperatury (powyżej 60stC). Używam polecanego tutaj paliwa (ekogroszek rosyjski z Bykowa). Poprzednio korzystałem z paliwa niepolecanej tutaj firmy, której nazwa sugeruje, że nabywca ich paliwa będzie ogrzewał swój dom "tanio". Efekty niestety podobne.

Poniżej przedstawiam szczegóły dot. ogrzewanego obiektu jak i samej instalacji grzewczej. Bardzo proszę o jakieś wskazówki lub jeśli to możliwe stwierdzenie co jest nie tak.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piec:

Tomiko Jowisz 15kW z podajnikiem. Sterownik dwustanowy Titanic ze sterownikiem pokojowym.

Palnik ElgoMax (EWMAR ?) w całości żeliwny, wielopaliwowy, podobny do Brucera II generacji, ale wymiar retorty to ok 29x27cm (więc bardziej kwadratowa). Jest identyczny jak EWM-1 więc chyba to własnie ten model.

http://kotly.es24.pl/opis/2861655/ewm-1-nowy-zeliwny-palnik-ii-ej-generacji.html

Paliwo:

Ekogroszek rosyjski [byków]. Do pojemnika wrzucany praktycznie suchy.

Mieszkanie:

Powierzchnia: 65m2

Charakterystyka z zewnątrz:

ściany grubości około 40-50cm, stara cegła, nieocieplone od zewnątrz. Trzy z czterech ścian mieszkania są ścianami całego budynku. Za jedną ścianą jest inne mieszkanie. Pod mieszkaniem znajduje się kotłownia i inne mieszkanie a nad mieszkaniem strych.

Charakterystyka od wewnątrz:

na wszystkich ścianach założone płyty gipsowo kartonowe z dystansem od ściany (nieotynkowanej) około 2-3cm. Na suficie również są płyty gipsowo kartonowe bez dystasu między nimi a tynkiem. Na podłodze panele podłogowe na piance a na nich wykładziny (na przeważającej powierzchni).

Odbiorniki: 6 grzejników (nowe, stalowe) z termostatami ustawionymi na 24stC + bojler ocieplany 160l.

Kotłownia:

Powierzchnia około 20m2 (pod mieszkaniem). Temperatura wewnątrz zawsze w plusie (nawet w największe mrozy). Komin wysoki (powyżej 8m).

Instalacja:

Prosta, nieskomplikowana, krótki obieg (mała powierzchnia, mało grzejników), zawór 4D, dwie pompy obiegowe (osobna dla CO i dla bojlera).

Cała instalacja bardzo dobrze zaizolowana termicznie. Pianka na wszystkich rurach i całość dodatkowo zakryta grubą warstwą wełny mineralnej.

Ustawienia:

Próbowałem już chyba wszystkie (tak mi się przynajmniej wydaje).

Aktualnie to:

Praca: 4s co 1 minutę.

Podtrzymanie: (często nie dochodzi do tego trybu pracy) 30s co 3min.

Dmuchawa: 4bieg (na 11 możliwych), przesłona 2,5cm.

Zawór 4D: 6

Bieg pomp: 1

Temperatura zadana kotła: 65stC.

Temperatura zadana pokojowa: 23stC.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spalanie:

W tej chwili niecały worek 25kg na dobę.

Płomień jest wysoki, nie jest bardzo jasny. Końcówki płomienia "nie dymią". Po zmniejszeniu przesłony dmuchawy słychać świst i płomieć jakby zaczyna dymić. Obniżenie wydajności dmuchawy nie daje pozytywnego rezultatu. Podniesienie wydajności dmuchawy zdaje się skracać wysokość płomienia.

Piec bardzo długo dochodzi do zadanej temperatury. Nawet jeśli przestawię zawór 4D na 0 tak by całość leciała na powrót to zmiana o 10stC (np z 50 do 60) zajmuje kilkadziesiąt minut. Po przestawieniu zaworu 4D na 6 instalacja potrafi schłodzić piec nawet o 20 stC. Co jest grane? Kilka dni temu podczas testów udało mi się wyjść z temperaturą na piecu do prawie 78stC przy tempteraturze na dworze około 9stC. Proces ten trwał około 5godzin (startował z około 40-45stC) Podawanie było ustawione na 4s co 40s więc raczej sporo.

Ustawienie przerwy w podawaniu między 40s a 1m20s nie zmienia wysokości kopczyka. Dłuższej przerwy nie próbowałem, ale podejrzewam, ze jest jeszcze jakiś zapas bo mam wrażenie, że nie wszystko się spala zupełnie. Podniesienie wydajności dmuchawy zdaje się przynosić negatywny efekt i zdaje się nie pomagać w szybszym dochodzeniu do zadanej temperatury. Płomieć zdecydowanie poprawia się gdy wewnątrz paleniska poprzesuwa się węgielki tak by troszkę odsłonić otwory z powietrzem. Cały czas mam wrażenie, że dystrybucja powietrza w tym palniku jest niekoniecznie dobrze zaprojektowana.

Jeszcze raz bardzo proszę Was o pomoc bo już naprawde nie wiem gdzie leży problem (paliwo, piec, palnik, nastawy).

Szczęśliwego Nowego Roku,

Pozdrawiam serdecznie,

Max

A kto ci wcisnął na takiego byka na takie mieszkanko ?

Na takie mieszkanie to wahałbym się 10-tkę zaproponować bo jeszcze za duża.

Napisz czy pali ci się na całym palniku, czy gdzieś z którejś strony nie szlakuje czy słabiej się nie pali.

Otwory nadmuchowe powinny być przykryte bo zamiast dostarczać tlen do złożą hulają po wymienniku i go wychładzają.

Masz za chude nastawy czyli te 4/40.

Przy 4s podawania przerwę między dałbym ze 23 do 24 i nie będzie wcale tłusto.

Do tego dopasuj nadmuch wg. tego jak opisywałeś, jeśli będzie kicha to napisz na priva, postaram się ci pomóc inaczej.

Dlaczego nie pytałeś zanim wpieprzyłeś się na minę ?

Dzięki Karoka!

Odpowiadając na Twoje pytania.

- W momencie zakupu miałem świadomość "przewymiarowania" pieca, ale nie znalazłem nic mniejszego, dobrze wykonanego z podajnikiem w przystępnej cenie. Nie ukrywam, że kupiłem piec w bardzo atrakcyjnej cenie.

- Paliło się raczej środkiem, na całym palniku było mnóstwo żaru do okoła, który się żarzył, ale nie palił. Najsłabiej palił się z prawej strony. Płomień miał tendencję do schodzenia na lewą stronę. Jeśli dobrze rozumiem różnicę między spiekaniem a szlakowaniem to żadnych spieków na palniku a w popielniku bardzo dużo szlaki i trochę niedopalonego groszku.

- Poeksperymentowałem z ustawieniami dmuchawy i podawanie. Zmieniłem ustawienia na 2s/11s/6bieg przedmuch 20s co 60s. Przy takich ustawieniach nie ma żadnego problemu z dochodzeniem do zadanej temperatury. W tej chwli czas pracy wynosi około 15 minut, podtrzymanie trochę ponad 40 (czas średni z wielu cykli). Czy czas pracy na jednym worku 25kg wydłużył się już do niecałych 40h. Popiół jest już zdecydowanie bardziej sypki. Dziękuję Karoka za naprowadzenie. Będę dalej eksperymentował.

- Nie zapytałem, ponieważ forum to znalazłem dopiero po ukończeniu modernizacji instalacji CO.

Biorąc pod uwagę wyżej opisane mieszkanie i ten piec jakich rezultatów na pewno nie przeskoczę? Ile teoretycznie można jeszcze byłoby "ugrać" na ustawieniach?

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję!

Max

Edytowane przez MaxMajster

1. Elgomax to nie ewmar, może zatem źle porównujesz

2. W Ewmarze powietrze jest dobrze rozwiązane, trzeba jednak spełnić dwie zasady.

3. Jeżeli jest to jednak ewmar, to uważam,że jest to efekt czytanie tego forum i niech producent tego zestawu sam dochodzi co jest nie tak

4. Karoka, wątpię, aby był przewymiarowany, napisze tylko,że pewnie jest chudszy od niektórych 11 czy 12-ek, więcej już na otwartym forum nie pisze, bo jest ono co raz lepiej penetrowane, niech sami kombinują, skoro coś oferują....

max, te uwagi nie są do ciebie, musisz popracowac nad nastawami, bo masz dobry sterowniczek dwustanowy

Edytowane przez Jarecki79

• 3 months później...
witam mam prośbę by ktoś mi doradził jakiej firmy kupić Piec co do ogrzania domu 200 m ocieplonego styropianem ( 3 łazienki,2 kuchnie) kotłownia jest poza domem w budynku gospodarczym. Fundusze ograniczone 6000 zł (myślałem o Kotle 4 kanałowym z podajnikiem typu Jowisz o mocy cieplnej 25 kW Producent Tomiko. Dzięki z Góry

• 1 month później...