Tom.Pakość 07.10.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Arcadiusz, zdecydowanie siatka na zewnątrz, słupki wewnątrz działki. Szczerze mówiąc, nie widziałem nigdy, aby gdziekolwiek było odwrotnie. Pomyśl np. o narożnikach, gdzie masz słupki z podpórkami. U mnie na działce jestem na etapie ogrodzenia, gdzie słupki okrągłe stalowe fi42mm są już wmurowane (z 3 stron, bo z przodu działki, będzie jakieś ogrodzenia ciekawsze, ale to po zakończeniu budowy), teraz zalewam murek pod siatkę. Troszkę trzeba tu powalczyć z szalunkiem, ale na swojej działce to sama przyjemność. Siatka wysoka na 1.30 m, między siatką a murkiem 5 cm, słupki wystają też 5 cm ponad siatkę, murek na ok 20 - 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 08.10.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 ja tez zaczynam budowe ogrodzenia z siatki. Słupki wyszły mi co jakieś 2,70m (tak wyszło z długości boków). Podmurówkę będę wykonywać z krawężników drogowych lub obrzeży. Po przeliczeniu sam koszt materiału wyjdzie dużo taniej niz lany beton no i sporo pracy mniej (nie trzeba wykonywać szalunków, mieszać betonu w dużych ilościach itp.). Z betonu wyleje tylko murki pod klinkier od frontu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 13.12.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 ja tez zaczynam budowe ogrodzenia z siatki. Słupki wyszły mi co jakieś 2,70m (tak wyszło z długości boków). Podmurówkę będę wykonywać z krawężników drogowych lub obrzeży. Po przeliczeniu sam koszt materiału wyjdzie dużo taniej niz lany beton no i sporo pracy mniej (nie trzeba wykonywać szalunków, mieszać betonu w dużych ilościach itp.). Z betonu wyleje tylko murki pod klinkier od frontu działki. a patrzyłaś na prefabrykowane ogrodzenia ?? jest wszystko gotowe tylko zakopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biceps 29.02.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 A ja w w ogóle od podstaw chciałem zapytać. Mam do zrobienia 21 metrów ogrodzenia - niewiele. Mam przygotowane słupki okrągłe stalowe (nie pamiętam średnicy, ale coś koło 4 cm) do których z jednego końca dospawane są 2 kątowniki na różnej wysokości, w odległości ok. 12 cm od siebie (tę część umieszcza się w ziemi), natomiast na drugim końcu u góry dospawana jest blaszka, która zabezpiecza słupek przed dostawaniem się ... czegokolwiek do środka. Słupek ma 3 dziurki na różnych wysokościach - domyślam się, że przez nie ciągnie się drut napinający. Wysokość słupków to ok. 2 m. Teraz pytanka: 1. Co ile powinienem stawiać słupki, żeby całość posłużyła... ja wiem... z 10 lat przynajmniej i nie padła przy pierwszym mocniejszym wietrze? 2. Czy potrzebne są słupki napinające (w poprzednich postach czytałem, że niektórzy takie dają), czy w moim przypadku obejdzie się bez nich? Kiedy takie słupki są potrzebne? 3. Czy konieczna jest podmurówka, czy też wystarczy wmurować tylko słupek w ziemię i na jaką głębokość taki słupek wmurowywać? Czy do przygotowanego dołka wystarczy wlać sam beton, czy wpakować tam jakiś gruz i dopiero zalać? 4. Jak najlepiej zabrać się za przygotowywanie dołków pod słupki? Kopać je normalnie łopatą czy może są jakieś narzędzia po temu przydatne i życie ułatwiające? 5. Czy do naciągania siatki jest wymagany jakiś specjalny drut z przeznaczeniem do wykorzystania przy płotach czy to zwykły drut stalowy? 6. W jaki sposób napina się taki drut? Czy jest to trudne do wykonania? Jakie elementy prócz słupków, drutu i siatki będą mi potrzebne żeby zrobić wszystko zgodnie ze sztuką? Wiem, że niektórych z Was te pytania przerażą (laik ze mnie absolutny...), ale mi ogromnie pomogą. Muszę zrobić ogrodzenie i zdany jestem praktycznie tylko na siebie, dlatego będę ogromnie wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.02.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 1. Co ile powinienem stawiać słupki, żeby całość posłużyła... ja wiem... z 10 lat przynajmniej i nie padła przy pierwszym mocniejszym wietrze? Jak zobaczysz powyżej, średnio wychodzi 2-3metrów. U mnie jest około 3m +/- 25cm 2. Czy potrzebne są słupki napinające (w poprzednich postach czytałem, że niektórzy takie dają), czy w moim przypadku obejdzie się bez nich? Kiedy takie słupki są potrzebne? Przy takim krótkim ogrodzeniu bym sobie podarował. Wystarczy. że graniczne będą miały zastrzały. 3. Czy konieczna jest podmurówka, czy też wystarczy wmurować tylko słupek w ziemię i na jaką głębokość taki słupek wmurowywać? Czy do przygotowanego dołka wystarczy wlać sam beton, czy wpakować tam jakiś gruz i dopiero zalać? Niektórzy dają podmurówkę, niektórzy nie. U mnie nie ma i nie będzie. Słupki zalane są betonem. Wrzucając gruz wlewasz mniej betonu po prostu. 4. Jak najlepiej zabrać się za przygotowywanie dołków pod słupki? Kopać je normalnie łopatą czy może są jakieś narzędzia po temu przydatne i życie ułatwiające? Można kopać łopatą co sam czyniłem. Można użyć rury o średnicy większej niż słupek i wyciąć nią odpowiedni otwór. Ale to trzeba się momentami więcej narobić. Wszystko zależy jaki grunt. 5. Czy do naciągania siatki jest wymagany jakiś specjalny drut z przeznaczeniem do wykorzystania przy płotach czy to zwykły drut stalowy? Nie może być zbyt sztywny, bo nie naciągniesz. 6. W jaki sposób napina się taki drut? Czy jest to trudne do wykonania? Jakie elementy prócz słupków, drutu i siatki będą mi potrzebne żeby zrobić wszystko zgodnie ze sztuką? Są dostępne do kupienia takie elementy (nie wiem jak się fachowo nazywają), w przez które przekładasz drut i przekręcasz powodując jego napinanie. Przejdź się do jakiejś castoramy i popatrz co jest dostępne. Możliwe, że bedzie jakaś ulotka informacyjna. Popatrzysz na te elementy, dopasujesz je do siebie, pogłówkujesz i w 3 dni roboty będziesz miał płot (uwzględnij przerwę żeby beton stężał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.02.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 zdecydowanie siatka na zewnątrz, słupki wewnątrz działki. Szczerze mówiąc, nie widziałem nigdy, aby gdziekolwiek było odwrotnie. Pomyśl np. o narożnikach, gdzie masz słupki z podpórkami. Ja właśnie się przymierzam do siatki wewnątrz działki. Powinno to ładniej wyglądać, bo słupki nie będą tak widoczne. Co do narożników, to tylko tam siatka będzie na zewnątrz. A że narożników nie będzie widać (jeden za altanką drugi za laskiem), to nie będzie mi to przeszkadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 29.02.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Widzę że sie ludziska grodzicie . Mam w planach na ten rok ogrodzić swoją działeczkę tj 250 mb . Słupki będą co 2.8m wysokość siatki to 1.25m i cokolik być może 15 szeroki i co najmniej tyleż wysokości . Na każdym rogu słupki naciągowe z podporami i potem co 30 m .Mam dużo kamieni polnych co zmniejszy mi ilość betonu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 02.03.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Jakich farb podkładowych i nawierzchniowych użyć do zabezpieczenia słupków stalowych na ogrodzenie . Będzie ich ok setki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 02.03.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Podład NOBILES : NOBIKOR - podkład ftalowy do metalu - mat, czerwony, zewnętrzny Farba NOBILES: chlorokauczuk, emalia do metalu i betonu, wysoki połysk, czarna, zewnętrzna. Podkład - malowałem wałkiem przed montażem.Emalię nakładałem pędzlem po zamontowaniu słupków.Podkład i farbę kupowałem w OBI w puszkach 5 litrowych, ilość słupków i podpór do pomalowania - ca 120 szt. + 3 bramki + brama wjazdowa. ...... słupki co 2,7 m, siatka 1,25 m. Słupki robiłem sam z profilu stalowego 5x5 cm - dł. 2 m + przyspawane nakrętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 02.03.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Dzięki za informacja . Będzie mi bardzo pomocna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 08.09.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Ja właśnie się przymierzam do siatki wewnątrz działki. I jak wyszło? Ja mam już płot w tylnej części działki (położony przez sąsiada), teraz grodzę oba boki; przód będzie potem - słupki klinkierowe. Ponieważ boki będą bez słupków narożnych, zaciekawiła mnie opcja siatki wewnątrz. Poza tym moi wykonawcy chcą ciągnąć całość jednego boku (48m) bez pośredniego słupka "naciągowego". Można tak? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.09.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 jak przeczytałem temat: Jaka odległość między słupkami? to od razu pamięć przywołała gdzieś z dzieciństwa wymiar: 7,32 m! i do poprzeczki 2,44m.To były czasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.09.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Ja właśnie się przymierzam do siatki wewnątrz działki. I jak wyszło?Jeszcze nie wyszło. Słupki cały czas stoją jak stały a siatki nie ma jak nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciupag 10.09.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 a ja mam dwa pytanka.1. czy do dziur do zabetonowania słupków jako częściowe wypełnienie (zmniejszenie zapotrzebowania na beton) mogę wrzucić gruz z cegieł czy tylko gruz betonowy i kamienie?2. jeśli zrobię sobie formę na łącznik podmurówki prefabrykowanej (pokazany w tym linku http://forum.muratordom.pl/dziennik-budowy-szczepka-dom-pod-skala,t66100.htm?highlight=%B3%B1cznik%20podmur%F3wki to w jaki sposób się betonuje. Formę mam jedną i jak do niej wrzucę beton to chyba nie mogę od razu wyciągnąć formy i wsadzić na następny dołek. Jak to się robi żeby wyrobiony beton bez przestojów wlewać na kolejne słupki.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 10.09.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 ad 1. cegły nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 23.09.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 cegły niewolno wrzucać bo się lasuje, kamienie czy gruz betonowy jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 23.09.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 wie może ktoś po ile jest siatka zgrzewana w castoramie lub nomi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Dzit 23.09.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 robił ktoś słupki z profili zamkniętych 3x3 kupionych np w centrostalu. jaka jest ich cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 23.09.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 cegły niewolno wrzucać bo się lasuje, kamienie czy gruz betonowy jak najbardziej Witam Na mojej dzialce staly przed wojna budynki. Teraz nie ma po nich sladu. W ziemi pozostaly fundamenty i czesc scian (teren jest teraz troche wyzej). Cegly silikatowe ktore wyciagam z takich scian sa w doskonalym stanie. Ciezko jest tez je rozbic mlotem. Cegly ceramiczne (czerwone) tez wyciagam w calosci, ale te jest juz rozbic bardzo latwo. Przy stawianiu ogrodzenia z siatki bede wykorzystywal te biale. Jak do tej pory nic im sie nie stalo, to mysle ze i w przyszlosci tak bedzie. pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts