Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wlasnie zabieram sie za instalacje elektryczna ,mam kilka ofert od wykonawcow ale kazda sie rozni cenowo ,czy ktos moze mi powiedziec jaki jest koszt wymiany starego licznika na nowy .stary licznik znajdowal sie w mieszkaniu ,natomias teraz chce wymioenic na nowy i przeniesc na zewnatrz z gory dziekuje za podpowiedzi

Z tego co się orientuję, taka wymiana (stary licznik na nowy) nic nie kosztuje.

To zależy - nie kosztuje wymiana ze względu na zmianę taryfy, jednak nie częściej niż raz w roku (jeśli wymiana jest w ogóle konieczna).

Darmowa też jest wymiana przy zmniejszeniu mocy przyłączeniowej (3faz na 1faz), odwrotnie - płatna ale pośrednio (za kW).

Wymiana legalizacyjna oczywiście jest gratis, ale termin narzuca dostawca.

Wymiana na życzenie - "bo mi się stary licznik nie podoba" - jest odpłatna.

Co do wyniesienia pomiaru z mieszkania - uzgodnienie z ZE jest oczywiste, ale również z właścicielem/administratorem budynku.

Wiem ze przeniesienie licznika wymagane jest pozwolenie do zeorku ,tylko nie wiem ile sie czeka na takie pozwolenie i ile ono kosztuje.

U różnych dostawców są różne zasady. Nie wiem jak jest w ZEORK-u, ale np. Energa nie robi trudności. Wystarczy telefoniczne zgłoszenie rozplombowania licznika. Po wykonaniu prac zgłoszenie gotowości do oplombowania. Koszt 30-40PLN. Oczywiście tylko wtedy, gdy nie naruszasz warunków umowy.

Ale są ponoć ZE wymagające zgłoszenia na piśmie i ksera uprawnień elektryka.

PS. Z kraju, w którym przebywasz chyba można zatelefonować do Polski. Sprawdź też czy ZEORK ma internetowe Biuro Obsługi Klienta.

PS2. Do Pawła(elpapiotr): sorry za ponowną epistołę... ;)

Edytowane przez zbich70
kosmetyka;)