Mariusz7908 30.12.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Witam nie wiem czy w dobrym dziale piszę jeżeli nie proszę o przeniesienie postu . Miałem zamontowane okna z roletami integro silniki przeciążeniowe selve . Nie mam w instalacji żadnych przekaźników i centralnego otwierania do każdego okna doprowadzone zasilanie i sterowanie przyciskiem . Mam taki objaw ze muszę przytrzymać przycisk z 5 sekund żeby roleta zaczęła się otwierać na wszystkich oknach nawet jak wysteruję bez przycisku to samo . W czym jest problem one tak mają bo montażysta okien twierdzi ze nie spotkał się z takim czymś i trzeba reklamować ale żeby 3 silniki były uszkodzone tak samo nie chce mi się wierzyć . Nie umiem podać dokładnego modelu silnika podano mi tylko ze selve i ten droższy model z przeciążeniówką . Z góry wielkie dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 30.12.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Nie mam w instalacji żadnych przekaźników i centralnego otwierania do każdego okna doprowadzone zasilanie i sterowanie przyciskiem . Mam taki objaw ze muszę przytrzymać przycisk z 5 sekund żeby roleta zaczęła się otwierać na wszystkich oknach nawet jak wysteruję bez przycisku to samo . Ile przewodów (żył) doprowadzonych jest do rolety, czy jest tam "L"-ka i "N"-ka podłączona na stałe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 31.12.2012 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Z rolety wychodzi 5 z czego jak mi tłumaczyli biały to jest do programowania i ma być zostawiony w puszcze natomiast zólto zielony wiadomo stałe zero na niebieskim czarny i brąz sterowanie fazą i tyle doprowadzone mam zasilanie z gniazdek 3 x 2,5 i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 31.12.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Kolego, żebyśmy się zrozumieli. Standardowo roleta funkcjonuje w momencie kiedy na przewód opuszczania lub podnoszenia podana zostanie faza (oczywiście, jeżeli są to rolety 230V) przeważnie są to kolory o których piszesz (czarny, brązowy) przewód niebieski przyłączony jest do toru "N" na stałe - tak jak opisałeś. Rzecz polega na tym, że tylko automatyka pozwoli na pozostawienie impulsu adekwatnego do czasu zamykania/otwierania konkretnej rolety - jeżeli automatyki nie posiadasz, to musisz przytrzymywać wyłącznik tak długo, aż osiągniesz stan zamknięcia, otwarcia.Być może posiadasz rolety z automatyką wewnątrz (nie słyszałem jeszcze o takich, co nie znaczy, że takie nie istnieją) jeżeli tak jest, to 5-ty przewód będzie służył do programowania tak jak piszesz, ale zmieni się całkowicie sposób ich przyłączenia do zasilania 230V oraz sterowanie.Dlatego kolego zwróć się do osoby która Tobie sprzedawała to urządzenie o pełną dokumentację wraz ze schematem elektrycznym przyłączenia do sieci 230V.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 09.01.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Kolego Mariusz7908 - jak zakończył się temat tych rolet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.01.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Z rolety wychodzi 5 z czego jak mi tłumaczyli biały to jest do programowania i ma być zostawiony w puszcze natomiast zólto zielony wiadomo stałe zero na niebieskim czarny i brąz sterowanie fazą i tyle doprowadzone mam zasilanie z gniazdek 3 x 2,5 i tyle . Nie jestem specem od rolet SELVE, raz było mi dane je podłączyć, ktoś inny je programował. Skontaktuj się z producentem/dystrybutorem i opisz problem. Wrzuć ten problem na Forum Elektrody, tam siedzi więcej elektryków/automatyków. kasprzyk: to jest roleta z pełną automatyką wewnątrz. Podajesz na roletę zasilanie 230V i impuls sterowania z przycisku lub pilota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 11.01.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 kasprzyk: to jest roleta z pełną automatyką wewnątrz. Podajesz na roletę zasilanie 230V i impuls sterowania z przycisku lub pilota. Czyli tak jak sugerowałem wyżej, oby pytający nie popalił już elementów wewnątrz przy takim podłączeniu jak pierwotnie opisywał. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts