zbigor 30.12.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Witammam w MPZP kąt nachylenia dachu co najmniej 40 stopni. Interesuje mnie jak urząd to liczy w przypadku gdy dach ma różne nachylenia . Załóżmy że 150m2 dachu ma 38 stopni a 100 m2 ma kąt 45. Czy daje to razem wymagane co najmniej 40 stopni? Czy też brana jest pod uwage tylko wieksza powierzchnia dachu czyli 150m2 z 38 stopniami? Są na to jakieś przepisy? Chcę powalczyć ze swoim urzędem ale muszę mieć do tego jakieś podstawypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 31.12.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Według mojego rozumienia, każdy kawałek dachu musi mieć kąt powyżej 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.12.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Też tak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 31.12.2012 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Chyba nie do końca tak jest bo deweloperzy stawiają u mnie np takie coś: Jak by nie patrzył to nie będzie 40stopni . Góra jest zupełnie płaska. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez zbigor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.01.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Skoro wiesz lepiej, to po co pytasz na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 02.01.2013 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Pytam bo chcialbym sie dowiedzieć jak urząd to liczy. Skoro deweloper może zgodnie z MPZP coś takiego postawić to chyba jest to jakieś legalne obejście zapisów planu. Wymóg dachu 40` znacznie ogranicza możliwości wyboru projektu. Dlatego szukam możliwości obejścia tych 40` innych niż zielony dach albo "szklarnia" w stylu http://villanatura.net.Wszystkie projekty które mnie interesują mają 22-30` Dach 40` wygląda na nich delikatnie mówiąc słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 02.01.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Wszystko zależy od zapisów planu zagospodarowania przestrzennego i konkretnych definicji tam zawartych.Dach który pokazałeś jest dachem mansardowym i często jest dopuszczany w planach zagospodarowania przetrzennego jako osobny rodzaj dachu, szczególnie w dzielnicach wilowych. Bez podania konkretnych zapisów planu trudno coś doradzać. Ogólnie rzecz biorąc wszytskie główne połacie dachu muszą mieć powyżej 40 stopni. Nie wyciąga się żadnych średnich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 02.01.2013 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 cytuję zapis planu : Dopuszcza się wyłącznie dachy spadziste kalenicowe o minimalnym kącie nachylenia 40 stopni, pokryte dachówką ceramiczną, bitumiczną lub blachodachówką, w tonacji czerwieni lub brązu oraz blachą miedzianą i ocynkowaną. Kolor elewacji budynku powinien być biały lub w jasnych barwach pastelowych. Nie ma nic o dachach mansardowych czy innych dlatego myślę że może jest jakaś interpretacja przepisów pozwalająca na to by w środku Polski nie budować domów góralskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 02.01.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ano właśnie - podpinam się pod temat !Mam WZ i napisano w nim ,że kąt dachu 0d 36 -45 stopni. Mój upatrzony projekt ma 25 stopni nachylenia ! Te 36 - 45 stopni jest MPZP. No dobrze - czy twórcy MPZP w gminieto sobie - ot tak tworzą, czy maja obowiązek przestrzegać przepisówbudowlanych ? czy jakichkolwiek innych ?Proszę uświadomcie mnie !U mnie żadne góry - teren nizinny, a wkoło domy od 20 do 45 stopni , no tak patrząc widzi się, bardziej płaskie i bardziej strome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.01.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 To się nazywa "ład urbanistyczny", albo "ochrona krajobrazu (urabanistycznego)". A przepisy budowlane nic w tym zakresie nie stanowią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 02.01.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 cytuję zapis planu : Dopuszcza się wyłącznie dachy spadziste kalenicowe o minimalnym kącie nachylenia 40 stopni, pokryte dachówką ceramiczną, bitumiczną lub blachodachówką, w tonacji czerwieni lub brązu oraz blachą miedzianą i ocynkowaną. Kolor elewacji budynku powinien być biały lub w jasnych barwach pastelowych. Nie ma nic o dachach mansardowych czy innych dlatego myślę że może jest jakaś interpretacja przepisów pozwalająca na to by w środku Polski nie budować domów góralskich Nie przeskoczysz. Dach ma mieć kąt nachylenia min 40 stopni dla każdej połaci. Sprawdziłam sobie jeśli to miasto koło stolicy na W to ma ono kilka planów zagospodarowania dla różnych obszarów. Możliwe więc że budynek który pokazałeś z dachem mansardowym znajduje się na obszarze innego planu ( np. przedpola). Plan zagospodarowania jest prawem miejscowym i jedyna możliwość to zmiana go co jest procedurą długą, kosztowną i nieopłacalną w przypadku jednego wniosku z danego terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 02.01.2013 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 jeśli to miasto koło stolicy na W to ma ono kilka planów zagospodarowania dla różnych obszarów. Chodzi dokladnie o stolicę Budynek podlega dokładnie pod plan który przytoczyłem. Jeden budynek stoi od zeszłego roku a teraz jest końcówka kolejnego... Gdybym tego nie widział i nie znał wymogów planu to bym nie drążył tematu. Ale że widziałem i wiem to mnie to zaintrygowało. Co do zmiany planu to wiem bo pisałem nawet w tej sprawie do Prezydent. m.st. Warszawy. Nawet nie próbuję tego ruszać bo koszty w dziesiątki tysięcy, pare lat na opracowanie a wynik niepewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.01.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Nie bardzo wiem o co chodzi. Skoro droga została przetarta, to też buduj dom z takim dachem.To odstępstwo, zapewne wynika z faktu, że taki dach nie narusza "ładu urbanistycznego" i faktycznie, widoczna połać dachu, spełnia wymagania MPZP. Tak nawiasem mówiąc taki dach wymyślono we Francji, aby obejść (skutecznie) obowiązujące ówczesne przepisy podatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 02.01.2013 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Kłopot w tym że wszystkie projekty które mnie interesują mają dachy 22-30 stopni. A z dachem 40` traca swoją lekkość. Oczywiście mogę je przerobić na dach 40` ale to półśrodek który zastosuję w ostateczności kiedy już nic innego mi nie zostanie. Na razie szukam innych możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.01.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Znajdź inną działkę. W duchu dziękując za to, że ktoś dbając o ład urbanistyczny w Twojej okolicy wymyślił te zapisy w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.01.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 W duchu dziękując za to, że ktoś dbając o ład urbanistyczny w Twojej okolicy wymyślił te zapisy w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD2011 02.01.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 W porządku - "ład urbanistyczny" Czy aż tak musi być rygorystyczny ,że 36 - 45 stopni ?Zapis od 25 - 45 stopni też jest "ładem urbanistycznym" Tak patrząc na powstające budynki w okolicy to dopiero widać "ład" w budowanych "gargamelach"tu by się przydały zdrowe zapisy w MPZPAle to tak na marginesie tego całego bałaganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 02.01.2013 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Znajdź inną działkę. W duchu dziękując za to, że ktoś dbając o ład urbanistyczny w Twojej okolicy wymyślił te zapisy w planie.Nie wchodzi w grę. To moja działka... Dlatego szukam i drążę temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 02.01.2013 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 ktoś dbając o ład urbanistyczny w Twojej okolicy wymyślił te zapisy w planie.ten ktoś mając wpływ na tworzenie planu nie miał na myśli ładu urbanistycnego tylko to by na terenach należących do siebie móc stawiać szeregowce i bloki.. A "uwalić " okoliczne tereny żeby nie było konkurencji. Długo by opowiadać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts