Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - promocja zimowa.

Recommended Posts

Wiele firm produkujących okna reklamuje teraz promocję zimową. Czy rzeczywiście cena okien w zimie jest dużo atrakcyjniejsza niż w sezonie czy to tylko chwyt marketingowy? Aktualnie mam stan zero bez chudziaka, a na wiosnę jedziemy dalej ze ścianami i dachem. I zastanawiam się czy warto już teraz zamówić okna? Problem jest taki, że nie ma jeszcze ścian i musiałbym przypilnować ekipę, żeby zrobili dokładnie wymiary otworów okiennych, a poza tym firmy sprzedające okna chcą teraz 80%-100% płatności za zamówienie. Zamawiać teraz okna czy nie? Pzdr.

W okresie zimowym jest zastój w interesie i spuszczają troszkę z ceny ale tylko troszkę. Nie dajcie się nabrać na te super okazje i niesamowite rabaty. Jak człowiek dobrze policzy to zobaczy że te procenty gdzieś się gubią i ulatują szybciej niż procenty z głowy. Ogólnie tyczy się to większości tego typu okazji. Obecnie mnogość producentów jest tak duża ze lepiej nie kierować się pośpiechem bo lepiej stracić okazje niż stać się jej ofiarą. Ja także przygotowywałem się do wymiany okien od jakiegoś czasu. Na początku wybrałem te które mi się podobają i spełniają moje oczekiwania. Wybrałem sobie Oknoplast i na nim skupiłem się odnośnie atrakcyjności zimowo mikołajowej promocji. Reklama mówi rabat 42% Niestety taki rabat to tylko na jakieś badziewne profile które im nie schodzą. Bo te które wybrałem Platinium Evolution2 to już mniejszy ok 33%. Jeśli by tak wysokich niby rabatów nie dawali nawet w wakacje ok 19% to by nikt im tych okien nie kupował bo te ceny były by oderwane od rynkowych realiów. Podstawowy cennik jest z kosmosu wzięty. Poniżej przedstawiam wycenę identycznych okien wykonaną w sierpniu oraz w promocji zimowej w grudniu. Okna trzyszybowe z zewnątrz kolor w wewnątrz białe. Jest coś taniej ale ostateczna suma oszczędności jakoś nie powala na kolana.

Sierpień 2012

7,08,12-1.jpg7,08,12-2.jpg

Grudzień 2012

11,12,12-1.jpg11,12,12-2.jpg

Edytowane przez pionek

Pionek, dokładnie te same okna z Oknoplastu wyceniałem w promocji zimowej. Dodatkowo wyceniałem również Winergetic Premium. Z tego co widzę po Twoich wycenach to cena za okna wychodzi jakieś 130-240 zł taniej na oknie, co przy ilości 12 szt jak jest u mnie wyjdzie ostatecznie taniej jakieś 1500-2000 zł. Nie jest to mało. Musze się zastanowić czy warto w to wchodzić.

W przypadku Vetrex jest 5% rabatu zimowego oraz 4% rabatu za przedpłatę, promocje trzeba połączyć tj nie da się skorzystać z 5% rabatu bez przedpłaty.

Przez cały rok można przed płacić 100% wartości co da nam dodatkowe 4% rabatu, więc realnie zyskujemy dokładnie 5 % ceny okien.

To by się mniej więcej zgadzało. Na oknoplast Winergetic Premium dostałem wycenę 16999zł. Zakładając, że w Vertexie bym dostał podobną cenowo wycenę i odliczając 9% rabatu za promocję zimową i płatność 100% wyszło by jakieś 1500zł taniej. Czyli podobnie,

pionek

Jeżeli ponad 700 zł na czterech oknach jest mało to obawiam się, że więcej nie będzie.:rolleyes:

Skoro nie chcesz przytulić paru stówek na oknie to czekaj do wiosny.

O to chodzi że chętnie bym przytulił parę a nawet paręnaście stówek taniej na całym zamówieniu. Najbardziej obawiam się, że otwory w murze nie będę idealnie pasowały pod wybrane okna. Mam w swoim mieście salon firmowy oknoplastu, który ma dobrą opinię i raczej nie obawiam się przedpłaty 100%.

Według wyceny które robiłem jest jakaś oszczędność. A po nowym roku pewnie wejdzie kolejna promocja która będzie inaczej się nazywała a upusty i ceny będą identyczne jak w tej grudniowej. To prawda ze taniej już tych okien nie kupię, dlatego zdecydował się na zakup i złożyłem zamówienie. Przyjdzie wiosna rozpocznie się nowy sezon będzie drożnej.

Jest oszczędność i trudno oczekiwać korzystniejszych za kilka dni, jednak

......Bo te które wybrałem Platinium Evolution2 to już mniejszy ok 33%.......

Podstawowy błąd w rozumowaniu, co nie wyklucza korzyści, o których pisałem wyżej.

Co traktujemy jako rabat? Suche procenty niezależnie jak liczone, które w sumie dadzą te 33% czy punkty procentowe od ceny wyjściowej?

W tej kalkulacji masz 19% od bazy a reszta jest liczona kaskadowo od powstałej kwoty, czyli potem minus 6 %, potem minus 3%,. itd.

W podsumowaniu jakoś nie wychodzi x-33% = 0,67x .

Podobnie było z vatem, który na usługi wzrósł z 7 na 8%, czyli podobno o 1%, lecz 7+1% nijak nie daje 8 ...:rolleyes:

Jest oszczędność i trudno oczekiwać korzystniejszych za kilka dni, jednak

Podstawowy błąd w rozumowaniu, co nie wyklucza korzyści, o których pisałem wyżej.

Co traktujemy jako rabat? Suche procenty niezależnie jak liczone, które w sumie dadzą te 33% czy punkty procentowe od ceny wyjściowej?

W tej kalkulacji masz 19% od bazy a reszta jest liczona kaskadowo od powstałej kwoty, czyli potem minus 6 %, potem minus 3%,. itd.

W podsumowaniu jakoś nie wychodzi x-33% = 0,67x .

Podobnie było z vatem, który na usługi wzrósł z 7 na 8%, czyli podobno o 1%, lecz 7+1% nijak nie daje 8 ...:rolleyes:

To bardzo mądre stwierdzenia wzory i obliczenia, ogólnie wszystkie te ich procenty rabaty cenniki mam daleko gdzieś. Wszystkie te zabiegi marketingowe to tylko zlepek niejasności i niedomówień oraz gmatwania spraw oczywistych w taki sposób aby ktoś je zrozumiał najlepiej zupełnie inaczej niż jest to w rzeczywistości. Dla mnie punktem odniesienia była wycena przeprowadzona na wakacjach i realna kwota którą muszę wybulić ze swojej kieszeni.

Dobrze patrzysz. Na cenę końcową a nie procenty.

Ale realnie 5% taniej to duża różnica, bo średnia rentowność firm w tej branży nie przekracza tej wartości. A trudno oczekiwać, ze okna będą oferowane poniżej kosztów.

Jeśli uważacie, ze np. O. ma okna droższe niż jakaś firma np.:na D. i że ta różnica to zysk.. to jesteście w błędzie. Po prostu mają większe koszty - więcej dodatków, droższe półprodukty, bardziej szczęśliwi pracownicy itp..

:)

Nie mam biura w Białymstoku. Ani nie bywam tam na codzień. I nie prowadzę sprzedaży na FM.

Co prawda na ostatniej mapce regionu swojego działania tak narysowałem "koło" by objęło Białystok, ale bardziej na złość mojemu konkurentowi z Podlasia niż w celu faktycznej chęci ekspansji. Nie mniej - dużo mnie łączy z tym miastem :)

Ps. Ja mam 150km. Jestem pewien, że lokalnie też znajdziesz tam wiele firm godnych polecenia i będą zawsze pod ręką.

Edytowane przez finlandia

Raz - nie masz otworów - nie kupowałbym teraz okien. Zawsze później są skuchy.

Dwa - faktycznie ten diler O na Składowiej jest stary, znany. Chociaż ja bardziej lubię jego eks-wspólnika który poszedł inną drogą - Mikado na Legionowej.Ostatnio jakaś forumowiczka podesłała mi kilka wycen do oceny - i znalazłem tam firmę Sokołowski na Zwierzynieckiej - nie znam z bliska, ale całe życie sprzedawali dobre marki. Fasada na Upalnej. I pewnie jeszcze parę innych..

Faktycznie, chyba nie będę się napalał na promocję zimową. Sokołowski na Zwierzynieckiej to ta firma http://www.oknaidrzwi.eu/ Sprzedają okna Domela i Vertexu. O ile Vertex jest mi znany, o tyle nie wiem co to za producent Domel z Łomży. Ten Domel http://domel.pl/ reklamuje na swojej stronie okna Energetic Standard Pasywny. O te okna http://domel.pl/energetic/ Może ktoś wie co to za cudo?