Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach do pasywnego - płyta warstwowa

Recommended Posts

Skopiuję tylko to co napisałem w drugim wątku stworzonym przez cezary.pl:

W najbliższym czasie planuję wykorzystać płyty warstwowe na dachu niedużego domku (40m2 powierzchni dachu).

Znalazłem mnóstwo zalet:

- szybka budowa,

- prosta konstrukcja więźby dachowej,

- nie potrzebne folie, membrany itp całość jest szczelna jeżeli chodzi o dyfuzję pary wodnej - nie martwimy się wietrzeniem poszycia,

- mamy od razu dach z blachy na rąbek stojący - jak ktoś chce to można dodatkowo dać blachę imitującą zwykłe dachówki.

Jest też tańsza od tradycyjnej technologii jeżeli weźmiemy pod uwagę wszystkie warstwy, odpowiednik 30cm styro grafitowego czyli 200mm PUR kosztuje według internetów ok 130zł/m2 netto, obróbki blacharskie ok 10zł netto/mb.

Jedyna według mnie warta do dodatkowego rozważenia sprawa to rdzeń z pianki PIR zamiast PUR - nie powinno być drożej a w przypadku pożaru PIR tworzy spieczoną warstwę eliminującą topienie się pianki pod wpływem temperatury.

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cezary kiedyś wspominałeś, że znalazłeś firmę, która produkuje płyty warstwowe dachowe PUR grubsze niż 160mm , daj jakiś namiar jeśli jeszcze pamiętasz.

Przedstawiciel jednej z firm produkującej płyty warstwowe sugerował taką możliwość, lecz po jakimś czasie wycofał propozycję wyprodukowania dachowej płyty PIR grubszej jak 160 mm.

Pozdrawiam

Cezary

Cezary ile dałeś wełny pod swoją płytę i przy jakiej wilgotności punkt rosy masz na styku blachy w wełną?

Jeszcze nie dałem tej wełny. Zastanawiam się też nad styropianem, ale przy 20 cm wełny o lambdzie 0,04 punkt rosy wychodzi powyżej 50% wilgotności wewnątrz i -20*C na zewnątrz. Przy wentylacji mechanicznej będę miał raczej przesuszone powietrze.

Pozdrawiam

Cezary