domowa 30.12.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) . Edytowane 20 Marca 2015 przez domowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 30.12.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Ja również dołączam się do Twoich własnych życzeń! Niech będzie jak najlepszy? Zdradzisz jaki projekt realizujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Te*konto usuniete 30.12.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Jakiś projekcik ? Wizualizacja przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiseya 31.12.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Witam,zaglądam z ciekaowścią bo pamiętam poprzednią wersję dziennika a w szczególności inspirację z piękną ceramiką z Bolesławca. Na Nowy Rok życzę dużo zdrowia i spełnienia wszelkich planów budowlanych i nie tylko budowlanych. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 02.01.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Domowa, a gdzie można znaleźć Twój poprzedni dziennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 02.01.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Domowa bardzo się cieszę, że budowa ruszyła!!!!! pamiętam Cię bardzo dobrze, jako pierwsza wpisałaś się do moich komentarzy jak zakładałam dziennik będę kibicować!!!! W jakim stanie jest obecnie domek? Edytowane 2 Stycznia 2013 przez msdracula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 02.01.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Troszkę za długo chyba, żeby leżała, bo zmoknie, potem słońce będzie grzało i belki się powyginają. A czemu chcieliście już więźbę zamawiać? no dach to spory wydatek, u nas też budowa etapami była. W tamtym roku na zimę została piwnica bez stropu i nic się nie stało.Z czego będą mury? A ile dzieciątko teraz ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 02.01.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Przyszłam w ramach rewizyty zaciekawiona "moim klimatem". Ciekawa jestem jak wygląda projekt domu. Możesz wrzucić fotkę? Co do więźby... Tak, to prawda - lepiej drzewo na więźbę kupić takie, co to ścięte w zimie. Ale nie lepiej zostawić w pełnych pniach, żeby się nie pokrzywiło? ach to duży koszt. Czym będziecie kryć? Dachówką? Jak duży dach? Możecie rozłożyć koszt kryjąc jak u nas - pełne deskowanie + podwójna papa, a w kolejnym roku dachówka. Będzie na zimę okrycie, a docelowo dzięki deskowaniu - dach lepiej usztywniony (nie pękają rygipsy ), lepiej spięta więźba, dach cichszy, cieplejszy. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego, że tak zrobiliśmy. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 03.01.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Dach o podobnej pow. do mojego u nas jest 238 Jak macie odpowiednie warunki do przechowywania drewna to nie powinno się nic stać, my byśmy nie mieli gdzie tego trzymać, żeby nic się nie stało. A dlaczego zdecydowaliście się na blachę? przy takim dachu będzie sporo cięć odpadu domek bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 03.01.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 A gdzie rzuty elewacji?? Nic nie zamokło, bo na deskowanie położona jest papa w dwóch warstwach. Jeśli robicie blachodachówkę, to tym lepiej będzie z deskowaniem, bo nie będzie słychać plumkającego deszczu na blachodachówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 03.01.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Domowa my mieliśmy zniżkę na podstawową, mieszkamy w okolicy producenta i za całość zapłaciliśmy 12tyś. ale dachówka cementowa, ceramiczna nie mieściła się w budżecie a i tak nie mieliśmy jakiegoś parcia na inną, a błyszczące mi się nie podobają. W grę wchodziła więc cementowa lub ceramiczna matowa, no i wygrała cena podstawowej bralismy właśnie 300m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 03.01.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Bardzo ładny domek!Co do dachówki... Jeśli ją w ogóle bierzecie pod uwagę, to zapytaj o cenę dachówki ceramicznej Tondach - bardzo dobra jakość za cenę jak cementowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 04.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Domowa to była cena za samą dachówkę, podstawową, krawędziową i gąsiory, te dodatkowe dachówki wychodzą najdrożej i przy naszym dachu było tego sporo. Akcesoria typu gwoździe, szczotki pod gąsiory to już dużo nie kosztowały. Folia pod dachówkę 600zł. łaty i kontrłaty zamawialiśmy razem z więźbą. No i ok. 1000zł deski czołowe, ale to już się wlicza do podbitki. Za robociznę zapłaciliśmy 20tyś. w cenie był kompletny dach, montaż 6 okien dachowych, obróbki blacharskie przy kominie i rynnach i montaż rynien. Jak się wahacie między blachą a dachówką to poszukajcie jeszcze wycen bo macie jeszcze sporo czasu pamiętaj, że pod blachę się deskuje cały dach jak liczycie koszty. Często forumowiczę piszą właśnie, że dobra blacha wychodzi drożej niż dachówka, ale my dokładnie nie wgłębialiśmy się w temat, bo każdy odradzał ze względu na skomplikowany dach i dużo cięcia, odpadów Edytowane 4 Stycznia 2013 przez msdracula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 17.04.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) - rura doprowadzająca powietrze do kominka- oczywiscie kanalizacja- zostaw przepust (rerę pcv) do kotłowni na wszelki wypadek jak bys chciała pociagnąc jakąs instalacje do pompy tak na szybko apropos tez buduje bez kredytu idzie jak krew z nosa ale przymajmniej nie wydam więcej niz mam , zaden bank się nie upomni o swoje w wypadku jakiejs wpadki. Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.04.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Kanał mozesz tez dac potem na chudziaku lecz jak zastosujesz kominek ktory potrzebuje duzo powietrza kanał bedzie musiał miec spore wymiary.(przekroj)jesli bedzie lezał na chudziaku to moze wychyładzac posadzkę.dlatego w tej chwili to własciwy okres na jego zastosowanie. do kotła tylko z zewnątrz wchodzi rura z gazu wazne aby zrobic przelotkę miedzy kotłownią a miejscem gdzie bedzie licznik bądz gdzie wchodzi rura przez scianę.na tym etapie mozesz spokojnie to zrobic. nie zapomnij o kablu z pieca czyli kotłowni na zewnątrz na czujnik pogody.mozesz wyprowadzic jeszcze jeden kabel na ewentualne solary jesli finanse pozwolą i bedzie potrzeba bądz chęc. to wsio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.04.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 to co przeczytałas - nie bierz tego do siebie , zle to zrozumiałas co Marynata i inni chcieli Ci przekazac. Tu sie raczej nikt nie pierd...oli tylko prosto z mostu mowi co i jak czyli wiesz juz ze masz drogi dach przynajmniej. chodzi o to ze kopertowy dach wychodzi drozej niz tradycyjny dwuspadowy. Powiem Ci jeszcze wiecej. masz 2 wykusze i balkon te elementy trzeba dobrze docieplic - to najwieksze moski termiczne (balkony) wiec bedziesz musiała sporo o tym poczytac i przyłozyc sie do tego (ocieplic) mam 1 wykusz , wiatrołap wiem co mowie odnosnie kominka z PW dajesz 2 miedziane rury od miejsca kominka do kotłowni plus 3 przewdu 3zyłowe powinno starczyc ale to na etapie chudziaka i styropianu https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/12042011SparthermWKoncuStanaNaSwoimMiejscu8OsobMiaOProblemPodniescGada zerknij te zdjecia powiiny troszke pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.04.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 , jednakże dwuspadowy nam się nie podoba i dlatego jest taki i taki dom.:) i takie podejscie rozumiem aczkolwiek mam dwuspadowy i raczej sie nie zastanawiam czy mi sie podoba czy nie akceptuje to co mam jesli moge cos jeszcze doradzic to fotografuj wszystko na maxa ile sie da bo nie wiesz kiedy czegos bedziesz szukac ( w razie reklamaci) moze zdazyc sie ze bedzie na zdjeciu. mowie o kablach , instalacjach. mozesz umieszczac fotki na picassie to trwały serwer a jak bedziesz chciała zapytac sie o zdanie to jeden link i pokazujesz zdjecie czyli o co Ci chodzi. warto przypilnowac panow od chudziaka zeby rowno go rozgładzili to jak by podstawa. jak chudziak jest rowno zatarty to fajnie folia sie układa i styropian dobrze bedzie pasował. u mnie chudziak byl nie rowny miałem problemy z poziomem posadzki. dopilnuj tez aby jak zasypuja fundamenty to aby dobrze ubili ziemię zdaza sie ze ziemia jest zle zageszczona i grunt pod chudziakiem opada i jest masakra. i dalej lecisz z koksem nienerwowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.04.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 dawałem rurę plastikową taką niestety dosc giętką z obi na nią troszkę styro a na to wylewka.tu do dobrze widachttps://picasaweb.google.com/114780603567233739312/2022010InstalacjaDoKominkaZPAszczemWodnym#do kominka z PW trzeba jeszcze podciagnąc rurę kanalizacyjną i najlepiej wodę zimną takie same ujecie jak pod zmuwarkę bądz pralkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.04.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Mam jeszcze pytanie odnośnie dylatacji fundamentów. Czy jest ona konieczna i w jakim celu się ją stosuje? Prawdę mowiąc nie wiem nie odpowiem Ci na to pytanie. z tego co pamietam nie dylatowali mi fundamentów inaczej , dom mam na jednym fundamencie a garaz ktory jest dostawiony do domu na innym fundamencie czyli sa oddylatowane. Dlaczego tak jest ? moze dlatego ze te 2 budynki inaczej pracują. musisz zadac to pytanie w odpowiednim miejscu na forum wiem ze fundament od ogrodzenia trzeba dylatowac aby długosc nieprzekraczała max długosci costam cos tam cytat Dylatacje fundamentów W przypadku fundamentów, jak też samych murów ogrodzeniowych należy pamiętać o wykonaniu szczelin dylatacyjnych. Uchronią one budowlę przed negatywnymi skutkami nierównomiernego osiadania fundamentów, zmian temperatury oraz wilgotności i nierównomiernego nasłonecznienia. Odległość pomiędzy dylatacjami powinna tu wynosić 10-12 m (dla ścian i cokołów betonowych – około 5 m, a dla żelbetowych – około 20 m). Czyli jezeli dobrze rozumiem musze podciągnąć jeszcze 2 rury- 1 kanalizacja a druga zimna woda. Jest jakieś określenie ilo calowe ? rurę 50 mm czyli kanalizacyjną do tego ze jak Ci sie zagotuje woda w kominku to musi gdzies ujsc nadmiar rurka z zimną wodą jest w celu ze jak masz kominek z PW w układzie dajmy na to zamknietym a temperatura osiagnie punkt krytyczny to zawor bezpieczenstwa doleje ci wode do kominka i schłodzi go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 19.04.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam, Jesteśmy dopiero we wczesnym stadium budowy, ale od kilku dni "rozczytujemy się" nad kotłami gazowymi. Wybór jak narazie padł na firmę Vitodens. Najprawdopodobniej będzie to kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny z zasobnikiem. Szukamy takiego, który da się połączyć z ogrzewaniem podłogowym i kominkiem z PW + ( kiedyś) solary. Dom ma 190m2+ 36m2 garaż. 2 łazienki + wc Jakieś propozycje? i znowu ja bo pisałas na viessmannie firma nie vitodens tylko viessmann co do kotła to : - sprawdz jakie masz zapotrzebowanie domu na ciepło w projekcie bądz zlec to jakiemus lokalnemu instalatorowi nie wiem ile to kosztuje. - spowoduje to dobor własciwego urządzenia ja mam piec za mocny na moj dom ale mam to szczescie ze moduluje od małej mocy czyli od 3.5 kW - z tymi klockami nie rob nic na pałę i pytaj na forum - nie napalaj sie na firmę tylko znajdz instalatora w poblizu czyli tak ze jak Ci sie cos zepsuje to aby był blisko Ciebie (szybki dojazd) - osobiscie firma ktora sprzedała mi piec jest w lini prostej z 5 km odemnie wiec mam ich obok siebie wykonaj konkurs na lokalnych instalatorow zbieraj ceny i propozycje potem pokaz na forum a ludzie Ci doradzą Dlaczego to pisze ano dlatego ze nawet najlepszy piec mozna zle zainstalowac a najsłabszy tani moze dobrze działac i dawac ciepło. Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts