Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom-owo:)

Recommended Posts

domwa i f.5 :)

jestesmy w tej samej grupie budujących bez kredytu :)

napiszcie kiedy planujecie zamieszkac w swoich domkach

4) podłogi ponad 100 m2 drewno - kafle juz są

3) kuchnia

2) schody

1) drzwi

0 ) WYPOSAŻENIE

czyli jak ktos mnie sie pyta za ile sie wprowadzę mowie ze za 200 tys .

zalezy od standardu wiadomo a nie chce sprzedawac mieszkania bo teraz musiał bym duzo zejsc z ceny aby wogole sprzedac nieruchomosc.

ogolnie massakra

f.5 Można powiedzieć że połowa drogi już za Wami;)

za nami 3/4 :) teraz tylko przyjemnosci zostały ale przyjemnosci kosztowne.

jesli nie jestescie w stanie dopilnowac tematu budowy to jestem w stanie zrozumiec bo ja zaczynałem temat budowy jakies 10 lat temu i tez nie miałem czasu zajmowac sie nia dlatego wybrałem developera do stanu surowego otwartego.

to dosc prosty etap i mozecie probowac go robic na odległosc

ale napewno nie polecam tego robic z hydrauliką , elektryką , i ocepleniem

to sa etapy gdzie trzeba niestety patrzec na ręce wykonawcą

3majcie sie ciepło

4) podłogi ponad 100 m2 drewno - kafle juz są

3) kuchnia

2) schody

1) drzwi

0 ) WYPOSAŻENIE

czyli jak ktos mnie sie pyta za ile sie wprowadzę mowie ze za 200 tys .

zalezy od standardu wiadomo a nie chce sprzedawac mieszkania bo teraz musiał bym duzo zejsc z ceny aby wogole sprzedac nieruchomosc.

ogolnie massakra

a w czasie jak sie to rozkłada?

hm... na te 4 punkty chcesz wydac 200 tys? i kafle juz masz? nie przerażaj mnie proszę.

to dosc prosty etap i mozecie probowac go robic na odległosc

ale napewno nie polecam tego robic z hydrauliką , elektryką , i ocepleniem

to sa etapy gdzie trzeba niestety patrzec na ręce wykonawcą

3majcie sie ciepło

my hydraulike czesc elektryki i ocieplenie zewnętrzne robilismy na odległość, wszystko skonczyło sie bardzo dobrze hm.......... tzn ocieplenie sie konczy ;)

wiec zalezy czy masz zaufanych fachowców

87anam87 witaj kochana w moich progach:)

W tym roku idziemy tylko do stropu. Na wiosnę poddasze i dach a po tym będziemy chcieli skończyć na SSZ. Z resztą nam trochę zejdzie, ale coraz bardziej optymistycznie podchodzę do sprawy;)

Wczoraj doataliśmy wycenę za belki stropowe z SOLBETU- całkowita cena to 4656zł+ 450zł kurs.

Pustaki Terriva 4.01- 4.06zł. U nas potrzeba 850 pustaków wychodzi 3500zł. Cena oki;)

jak bedziesz chciała namiary na wełne do ocieplenia poddasza to daj znac, kupowałam od producenta za bardzo dobra cene. i lepiej jesli kupisz w zime.

a w czasie jak sie to rozkłada?

hm... na te 4 punkty chcesz wydac 200 tys? i kafle juz masz? nie przerażaj mnie proszę.

licze tak z naddatkiem jak bedzie taniej ok ale pod koniec budowy widzę ze zawsze trzeba dopłacic więc

- podlogi ponad 100 m2 drewno warstwowe około 250 - 300 m2 z montazem daje 30 tys listwy przypodlogowe nie wiem ile

- kuchnia sprzęty 15 000 liczac srednio meble 20 000 - 30 000 lampy do kuchni 2 000 cegły i forniry ???

- schody samonosne na belce 15 000 do 20 000 dywanowe 30 000 do ????????

- drzwi nie wiem nie mam pojecia ale słyszałęm o cenach 1 500 do 2 000 za sztuke z forniru potrzebuje 8

- lampy kinkiety , karnisze zasłony ????????????

lekko wychodzi 100 000 mowie o dobrym standardzie - tak zakładam jak bedzie czas pokaże i sytuacja w firmie.

robimy w tej chwili niewielka sciankę z cegły recznieformowanej i juz nie ma 4 koła

Edytowane przez f.5

licze tak z naddatkiem jak bedzie taniej ok ale pod koniec budowy widzę ze zawsze trzeba dopłacic więc

- podlogi ponad 100 m2 drewno warstwowe około 250 - 300 m2 z montazem daje 30 tys listwy przypodlogowe nie wiem ile

- kuchnia sprzęty 15 000 liczac srednio meble 20 000 - 30 000 lampy do kuchni 2 000 cegły i forniry ???

- schody samonosne na belce 15 000 do 20 000 dywanowe 30 000 do ????????

- drzwi nie wiem nie mam pojecia ale słyszałęm o cenach 1 500 do 2 000 za sztuke z forniru potrzebuje 8

- lampy kinkiety , karnisze zasłony ????????????

lekko wychodzi 100 000 mowie o dobrym standardzie - tak zakładam jak bedzie czas pokaże i sytuacja w firmie.

robimy w tej chwili niewielka sciankę z cegły recznieformowanej i juz nie ma 4 koła

teraz już widze z czego sie to bierze :)

faktycznie masz rację ja też już teraz widzę ze zawsze wychodzi drożnej niż sie planuje

teraz już widze z czego sie to bierze :)

faktycznie masz rację ja też już teraz widzę ze zawsze wychodzi drożnej niż sie planuje

i zeby było smieszniej zdaje sobie dobrze sprawe z tego ze połowa kwot jakie podaję to marza bądz zysk firm i tak dalej.

Niestety muszę brac fakturki na wykonane prace wiąze się to ze sprzedaża poprzedniej nieruchomoci i podakami.

ogolnie sadze ze połowa ceny domu jaką zapłaciłem to robocizna u nas na slasku wykonawcy powariowali z cenami.

kto sam potrafi wykonac pewne etapy to wygrał :) ja jakos stolarzem nie jestem kurcze.

pooozdrawiam

• 3 months później...
...Do tego wybraliscie projekt modny obecnie...

niebardzo to rozumiem... domowa sama napisała że

Budujemy projekt indywidualny ...

więc niebardzo jest to projekt modny ;) tym bardziej rzutów nie wstawiła, więc nie wiadomo jak będzie docelowo wyglądał...

domowa głęboki oddech i luzzzzzzzzzzzzz :) ja uważam tak jak Ty - buduję dla siebie i pod siebie... a jak się innym nie podoba to ich problem i sprawa :)

ciekawa jestem bardzo jak to będzie u Ciebie - schody pewnie bomba będą!! i te 3 poziomy - hmmmm zastanawiająco-interesujące :) bo chudziak wygląda jakby pod kątem przy schodach był wylany? albo ja mam zwidy od piwka wieczornego :D hehe

Gumis za dom jaki będzie mieć domowa można zbudować 4-5 domów? a to ciekawe :D mój dom też jest teoretycznie drogi w budowie, piszę teoretycznie, bo w praktyce wyniósł na sporo mniej. Tylko sporo zrobilismy sami. Druga sprawa....większa część budowy bez kredytu i samodzielnie, w tym miesiącu się wprowadzamy, zajęło nam to 2 lata. Do 50-100 jeszcze daleko ;) skąd ty bierzesz takie pomysły i liczby?

To ja dorzyce swoje 3 grosze

własnie zbieram na podłogę

m2 mojej podłogi w sklepie cennikowo to 370 zł x moje 60 m2 daje 22 000

plus dylatacje z korka listwy robocizna jakies 30 000 to tylko podłoga w salonie 60 m2

a co z gora tam tez jest 60 m2

i tak sobie czekam i czekam i zbieram na wymarzoną podłogę i juz dawno na nia uzbiarałem :)

tylko zaczynam sie zastanawiać czy ona jest mi tak bardzo potrzebna do zycia i jak zastosuję inną - inny kolor ktory nie bedzie pasował do okien czy nie bedzie zle

z jednej strony budowa mojego domu trwa tak juz długo ze dodatkowy rok niewiele zmieni tak jak moj poprzednik powiedział prawie 50 lub 100 lat oczywiscie zartuję a z drugiej strony chcę miec wszystko tak jak sobie wymysliłem i wymarzyłem.

wazne jest to ze do banku chodzę nie spłacac kredyt tylko po odsetki to ONI mi płacą a domek sobie jeszcze troszke poczeka.

w mieszkanku tez mam komforowo nawet bardziej niz w domu wydaje mi sie.

Edytowane przez f.5