Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U=0,14 a U=0,18 - czy warto?

Recommended Posts

Mam dylemat w sprawie ocieplenia domu. Różnica we współczynniku między 10cm a 15cm ocieplenia jest odpowiednio U=0,14 i U=0,18. Czy warto robić o 5cm grubsze ocieplenie? Odpowiedź nasuwa się Wam pewnie oczywista, ale nie planowałem tego ocieplenia i teraz boję się, że ocieplenie zaburzy proporcje domu. Chciałem to więc wypośrodkować. Na wizualizacjach 10cm wygląda OK, a 15cm już dziwnie? Czy taka różnica w u przełoży się na duże oszczędności?

Witaj!

Czy to żarty na koniec roku ???

Ocieplenie 15 cm w stosunku do 10 cm nie zmieni nic jeśli chodzi o zaburzenie proporcji, chyba, że masz do wielkości wychodka.

Moim zdaniem nie ma co się zastanawiać i należy zrobić lepsze ocieplenie.

Pamiętaj, że jeśli naprawdę tak się boisz "zaburzenia" proporcji :) to weź 10 cm styropianu, ale o znacznie lepszych parametrach lambda.

pozdrawiam i życzę najlepszego w nowym roku.

• 3 weeks później...
Zapewne z chęcią dał by 20 cm ocieplenia bo różnica w cenie niewielka a efekt cieplny /oszczędnościowy potężny. Ale dom mógły wyglądać za grubo poprzez zmniejszenie wysięgu okapu, no a to już może fatalnie wyglądać, wiem bo widziałem takie przypadki. Styropian z Termoorganiki proponuję.

U=0,14 to da mu maksymalnie 70zł/rocznych oszczędności CO

moim zdaniem nie warto, skoro dom miał być ze ścianą 1W to na pewno nie jest energooszczędny, czyli nie ma rozwiązań pasywnych, czyli reszta elementów domku też mocno kuleje z energooszczędnością, czyli ściana U=0,18 to i tak przesyt formy nad treścią

PS nie wiem czy po miesiącu założyciel wątku to jeszcze czyta i weźmie pod uwagę moje zdanie

Edytowane przez mxxxx