JK2010 30.12.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Mam dylemat w sprawie ocieplenia domu. Różnica we współczynniku między 10cm a 15cm ocieplenia jest odpowiednio U=0,14 i U=0,18. Czy warto robić o 5cm grubsze ocieplenie? Odpowiedź nasuwa się Wam pewnie oczywista, ale nie planowałem tego ocieplenia i teraz boję się, że ocieplenie zaburzy proporcje domu. Chciałem to więc wypośrodkować. Na wizualizacjach 10cm wygląda OK, a 15cm już dziwnie? Czy taka różnica w u przełoży się na duże oszczędności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 31.12.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Witaj! Czy to żarty na koniec roku ??? Ocieplenie 15 cm w stosunku do 10 cm nie zmieni nic jeśli chodzi o zaburzenie proporcji, chyba, że masz do wielkości wychodka. Moim zdaniem nie ma co się zastanawiać i należy zrobić lepsze ocieplenie. Pamiętaj, że jeśli naprawdę tak się boisz "zaburzenia" proporcji to weź 10 cm styropianu, ale o znacznie lepszych parametrach lambda. pozdrawiam i życzę najlepszego w nowym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.12.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Nie planowałeś tego ocieplenia? Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 31.12.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 to zrób 10 cm ale w graficie - ja miałem podobny dylemat - np nie chciałem za dużo posadzki na balkonach zabierać, wnęk robić w otworach okiennych itd...więc zamiast 25 cm białego zrobiłem 18 cm grafitu 0,031 lambda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 31.12.2012 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Tak, nie planowałem, bo miała być ściana jednowarstwowa. Życie jednak zweryfikowało plany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.12.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 No trudno, to teraz proponuję Ci styro 0,31 15cm i nawet o mniejszym nie myśl. Chyba ze masz bezpłatne źródło opału do końca życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 01.01.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 tu masz wzór http://oknotest.pl/poradnik-okienny/okna-pcv-praktyczne-wykorzystanie-wspolczynnika-przenikania-ciepla-uw do obliczania efektywności okien podstaw do niego parametry ścian i wyjdzie Ci czy warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 01.01.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 U=0,14 a 0,18. Jedna jest cieplejsza od drugiej o 28% - czy warto? kupując auto też jest ci obojętne czy pali 7l/100km czy 9l/100km? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.01.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Sprawdzenie tego jest bardzo proste, wystarczy znać cenę 1 GJ ciepła i powierzchnię ścian w domu. Pokazałem wzór w artykule u siebie kiedyś:http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/ile-ciepla-straci-dom-zbudowany-z-materialu-x/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mydwoje323 18.01.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Zapewne z chęcią dał by 20 cm ocieplenia bo różnica w cenie niewielka a efekt cieplny /oszczędnościowy potężny. Ale dom mógły wyglądać za grubo poprzez zmniejszenie wysięgu okapu, no a to już może fatalnie wyglądać, wiem bo widziałem takie przypadki. Styropian z Termoorganiki proponuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 18.01.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 (edytowane) U=0,14 to da mu maksymalnie 70zł/rocznych oszczędności COmoim zdaniem nie warto, skoro dom miał być ze ścianą 1W to na pewno nie jest energooszczędny, czyli nie ma rozwiązań pasywnych, czyli reszta elementów domku też mocno kuleje z energooszczędnością, czyli ściana U=0,18 to i tak przesyt formy nad treścią PS nie wiem czy po miesiącu założyciel wątku to jeszcze czyta i weźmie pod uwagę moje zdanie Edytowane 18 Stycznia 2013 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 18.01.2013 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Czyta, czyta. Dzięki za uwagi. Rzeczywiście miała być ściana jednowarstwowa. Jednak mam nadzieję , że dom nie "kuleje". O ścianach już napisalem. W podłodze styropian 15cm, na stropie 30cm wełny. Pasywność to nie jest, ale mam nadzieję, że rachunki mnie nie przerażą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts