witu102 31.12.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Witam, mam następujący problem:W domku jednorodzinnym postanowiłem zamontować rolety, póki co od strony ogrodu (4 sztuki).Chciałbym sterować nimi zarówno lokalnie jak i centralnie.Położone mam zasilanie 230V w okolicę górnych krawędzi okien i zrobioną tam puszkę instalacyjną.W związku z tym, że chciałbym uniknąć kucia i prucia ścian zależałoby mi aby łączność pomiędzy lokalnymi a centralnymi sterownikami była radiowa, w miejscach gdzie będą centralne sterowniki jest oczywiście możliwość wykucia puszek i "pożyczenia" 230V z pobliskiego gniazdka. http://img405.imageshack.us/img405/351/rolety.jpg Uploaded with ImageShack.usPoniżej przedstawiam schemat ideowy, każda grupa zaznaczona innym kolorem i sterowniki także w zależności którymi roletami mają sterowaćPrzy każdym oknie przycisk roletowy do sterowania każdą roletą, w salonie sterowanie 2 roletami na drzwiach balkonowych i oknie, w przedpokoju przycisk "opuść wszystko/podnieś wszystko" i w sypialni przycisk "idę spać" opuszczający wszystkie rolety na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 03.01.2013 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Brak pomysłów?Może schemat ideowy cokolwiek pomoże:http://img189.imageshack.us/img189/351/rolety.jpg Dodam tylko, że między modułami sterowania lokalnego i centralnego nie ma łączności przewodowej, a jedynie wchodzi w grę łączność radiowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CBot 04.01.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Możesz zamontować radiowe moduły rolet MR-01 firmy Ceuron. Do tego pilot radiowy dedykowany do rolet PDR1. W puszce montujesz moduły rolet, podpinasz do nich napędy i standardowy przełącznik. Pilotem sterujesz pojedynczą roletą lub wszystkimi. Moduł rolet - koszt około 130zł. Pilot - koszt około 120zł Możesz również zamontować moduły obok napędów a jako sterowanie lokalne użyć radiowych (bateryjnych) przełączników - umieszczasz je gdzie chcesz bez żadnego kucia a jak nie pasuje to przenosisz w inne miejsce (montowane na śrubkę lub klej) Zamontowanie modułów Ceuron ma jeszcze jedną zaletę - jak kiedyś zechcesz rozszerzyć możliwości o funkcje inteligentnego domu to wystarczy że dokupisz sterownik i ewentualnie kolejne elementy jak np. moduły sterowania oświetleniem, czujnik oświetlenia czy temperatury. Rolety mogą wtedy np. automatycznie zamykać się gdy zrobi się ciemno a otwierać gdy się budzisz (żeby łatwiej się wstawało) a w okresie gdy rano jest ciemno najpierw włączy się światło w sypialni a rolety podniosą się dopiero gdy zrobi się jasno. To jest tylko jeden z przykładów wykorzystania automatyki. http://www.ceuron.pl Edytowane 4 Stycznia 2013 przez CBot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts