Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przeniesienie kuchni do salonu

Recommended Posts

witam,

MAM JUZ DOM W SSO . Niedługo beda wstawiac okna. Od jakiegos czasu postanowilismy przeniesc kuchnie do salonu - zrobic aneks a z kuchni zrobic pokoik. I teraz czy nie bedzie problemu z rozciagnieciem instalacji? woda, kanalizacja pewnie nie - tylko co z gazem? czy trzeba robic jakis projekyt zastepczy??? W salonie jest kominek, wiec pewnie bedzie mozna sie podpiac z wentylacja do niego.

Pierwsze zdjecie orginał parteru , drugie zdjecie po naszej zmianie

domek.jpg

JKKnjxLYKp7ebCZoHVMTEqk1ihcoVS2p.jpg

Ja bym wolał wywalić garaż niż jadalnię, w salonie 20 parę metrów ciężko będzie postawić np. duży stół, kanapę itp. też to przerabiałem, tysiąc razy coś rysowałem, poszukiwałem, w końcu stanęło na budynku o 4 metry szerszym, bez garażu i jest wszystko osobno.

A instalację gazową przeprojektuj.

tylko co z gazem?

jak to co ? wywal go zanim będzie za późno. zapomnij o gazie w kuchni ! tylko indukcja!!! nawet nie masz się co zastanawiać. montowanie w nowym domu kuchenki gazowej zamiast indukcyjnej to tak jakby zamiast w lodówce jedzenie trzymała w bańce w studni. bród, niewygoda w sprzątaniu, zagrożenia związane z gazem i otwartym ogniem i identyczna cena użytkowania. jedyną zaletą gazowej jest używanie nie stalowych garnków i wooków. w każdym innym przypadku kuchenka gazowa przegrywa

ps

użytkowałem 28 lat gazową, 1,5 roku elektryczną zwykłą - pola grzewcze (nie polecam), 8 lat elektryczną ceramiczną (nie polecam), 9 m-cy indukcja - i to jest to !

Edytowane przez desmear

No coz na rezygnacje z garazu troche za pozno - po pierwsze mamy znacznie obnizona posadzke ze wzgledu na roznice poziomów na działce, wiec nasz garaz zamiast 2,7 ma 3,3... stolarka juz zamowiona ... po drugie zmiana garazu na pomieszczenie mieszkalne wymaga nowego PNB... Projekt nasz nie daje nam wielkiego pola popisu... a działka zreszta tez 8a i dodatkowo szerokosc 20m....

Co do kuchenki to tradycyjnie doswiadczenie z gazem mamy z bloków z wielkiej płyty (wiadomo przestarzałe kuchenki mogły ludzi doprowadzac do szewskiej pasji), teraz od 8 lat uzytkuje elektryczna i niech ja szlak trafi - ile sie człowiek straci zdrowia zanim sie rozgrzeje to dziadostwo ... ehhh Załozylismy, ze chcemy gazowa, bo zmienilismy wegiel na gaz , wiec jak juz bedzie gaz w domu to i kuchenka na gaz...

teraz od 8 lat uzytkuje elektryczna i niech ja szlak trafi.

między zwykła elektryczną a elektryczną indukcyjną dzieli przepaść. indukcyjna jest szybsza od gazowej.

Załozylismy, ze chcemy gazowa, bo zmienilismy wegiel na gaz , wiec jak juz bedzie gaz w domu to i kuchenka na gaz...

dziwna argumentacja bo prąd też masz w domu

między zwykła elektryczną a elektryczną indukcyjną dzieli przepaść. indukcyjna jest szybsza od gazowej.

dziwna argumentacja bo prąd też masz w domu

:) bo to było tak,ze na poczatku chciałam miec kuchnie gazowa, a potem wyszło z tym ogrzewaniem, ze tez bedzie na gaz... nie wiem moze podchodze zbyt tradycyjnie do kuchenki gazowej :) - narazie nie mam wyrobionego sadu - opini o indukcji .... ale tu nie chodzi tylko o kuchenke przeciez :)

indukcja jest super,użytkuję od siedmiu miesięcy,wcześnie przez 20 lat w bloku miałam gaz,faktycznie to jest tak,jak przesiąść się z malucha do mercedesa,co do tej zmiany o której piszecie,to moim zdaniem będziecie żałować, dodatkowy pokój jest bardzo przydatny,ale kosztem garażu ,a nie ograniczaniem przestrzeni życiowej rodziny,ale to wasz dom i zrobicie jak chcecie,pozdr.... Edytowane przez namira

Co do podłaczenia okapu to chyba najoptymalniejszy wariant to poprowadzenie rury z wentylacja przez nowy pokój do pom gosp - i zrobienie podwieszanego sufitu w celu zamaskowania...

mam jeszce jedna niejasnosc jak bedzie z poprowadzeniem gazu do nowej kuchni - czy mozliwe jest zaprojektowania przyłacza do domu aby jedna rura przechodziła do kuchni, a druga do pom gosp... unikne w ten sposób ciagniecia przez nowopowstały pokój - a jak wiadomo rur z gazem nie mozna zakrywac - wiec to raczej niestetyczne rozwiazanie...