Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z dużym oknem - dziennik

Recommended Posts

Nasza działka zaczyna wyglądać coraz piękniej :)

Już widać kształt przyszłych rabat, mam nadzieję że w ciągu 1-2 dni zasiejemy trawę i ze zdąży się zazielenić zanim zacznie się prawdziwe ochłodzenie...

działa już podlewanie trawnika, więc testujemy "na sucho" :)

WP_20141004_006.jpg

WP_20141004_005.jpg

WP_20141004_002.jpg

WP_20141004_001.jpg

A tutaj nasze przyszłe miejsce pod skrzynie ogródkowe:

WP_20141002_004.jpg

Jeszcze pozostaje posadzić trochę drzewek i naprawdę zrobi się pięknie :)

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 204
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasz przyszły ogród nabiera coraz piękniejszych kształtów :)

wzeszła już nam trawa, wsadziliśmy pierwsze drzewa i krzewy, wysypiemy korę i kończymy aktywność na ten rok..

zresztą, co ja tu będę pisać, kilka zdjęć dla zobrazowania stanu aktualnego :D

IMG_3590.JPG

WP_20141025_008.jpg

Nasze 3 brzózki:

WP_20141025_009.jpg

Trawka z tyłu domu:

WP_20141025_013.jpg

pierwsze drzewka owocowe:

IMG_3594.JPG

a w oddali moje wrzosowisko którego efektu jestem bardzo ciekawa za rok :D

IMG_3591.JPG

zeby nie było tak pięknie, okazuje sie ze jedna z brzózek jest chyba chora i prawdopodobnie muszę ją zareklamować, jeśli ktoś wie co to może być i co powinniśmy w związku z tym zrobić będę wdzięczna za informacje...podobno to rak...

WP_20141026_001.jpg

• 2 weeks później...

Kończymy prace w ogrodzie na ten sezon - rozsypaliśmy już większość kory (robiąc przed jej zakupem dłuuugi rekonesans bo nic nam się nie podobało ;), zostały 2 miejsca na rabacie przy choince

Oddajemy też chorą brzózkę, jej regeneracja podobno zajęłaby kilka dobrych lat, więc nie chcemy ryzykować

Nie wiem czy ktoś jeszcze czyta moje wypociny, ale załaczam kilka zdjęć:

IMG_3599.JPG

Po prawej drzewka owocowe

IMG_3600.JPG

Brzózki, jaśminowiec, lilak i tuje:

IMG_3608.JPG

W tle wrzosowisko:

IMG_3612.JPG

I trawnik z rabatą na tyłach domu:

IMG_3614.JPG

Co do zasady, kory za bardzo nie lubimy ;) ale mamy nadzieję że docelowo zostanie ukryta przez rośliny okrywowe, ale to w przyszłym roku....

• 6 months później...

ale mnie nie było...

nie wiem czy ktoś jeszcze tutaj zagląda :))

Szybki update co u nas - intensywnie zakładamy ogród, zrobiliśmy już większość nasadzeń i jak na rasowych początkujących ogrodników przystało, część już nam zdążyła zdechnąć albo zachorować :)

nie zdawaliśmy sobie sprawy ile z tym jest zabawy, doszło mi kolejne zajęcie - oglądanie każdej roślinki i zgadywanie co jej jest i czym ją muszę popsikać żeby ją uratować...

trawnik na razie wygląda tak - mąż go cały czas dogląda i poluje na nowe chwasty, które mimo wierzchniej odchwaszczonej warstwy ziemi jednak wychodzą ;)

WP_20150511_003.jpg

Nasadzenia z przodu domu:

WP_20150511_006.jpg

WP_20150511_004.jpg

WP_20150511_008.jpg

Rododendrony we wrzosach:

WP_20150511_009.jpg

zakładamy też nowy ogród warzywny - tzn z drugiej strony działki, w pieczołowicie przygotowanych przez męża skrzyniach - jeszcze wysypiemy żwirek, podepniemy podlewanie i będzie gotowe, w każdym razie warzywka już posiane i posadzone, czekam na efekty :D

WP_20150517_006.jpg

• 3 years później...

Cześć,

Mam ogromna prośbę. Chcialabym wiedziec czy pod zlewem tam gdzie jest młynek macie szuflade czy normalnie otwierany front? Rowniez koniecznie chcemy zamontowac młynek na odpady i zastanawiam sie czy zmiescimy tam jeszcze szuflade z bardzo niskim sortownikiem. Czy moglabym prosic o info do jakiej glebokosci siega mlynek, czyli ile miejsca zostaje pod nim?

Z gory dziekuje za odpowiedz