Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z dużym oknem - dziennik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 204
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I kilka nowych zdjęć z dnia dzisiejszego

Mamy już prawie cały podjazd, przygotowane boki tarasu, przygotowane mniej więcej (jeszcze będzie poprawiane) wejście do domu

Po niedzieli dojdzie opaska dookoła domu i dopracowanie wszystkiego, mam nadzieję że w połowie tygodnia skończymy

Ale już teraz komfort korzystania z działki jest nieporównywalny do tego co było :)

WP_20130705_002.jpg

WP_20130705_003.jpg

WP_20130705_004.jpg

WP_20130705_005.jpg

Tutaj nasze wejście do domu:

WP_20130705_006.jpg

Taras przygotowany do położenia płyt takich jak na wejściu do domu

WP_20130705_007.jpg

I widok na cały wjazd:

WP_20130705_009.jpg

Ta kostka jest zupełnie inna kiedy się spojrzy na pojedynczy element, a zupelnie inna na całości, wtedy jest taka srebrzysta

To z czym mielismy watpliwosci to grafitowe obrzeża z małej kostki płukanej, ale wykonawca twierdził że muszą być żeby wykończyć łuk, w sumie chyba nie wyglądają źle...

Powoli finiszujemy z kostką, panowie wykańczają podjazd, taras, resztki opaski dookoła domu.

Sporo tego wyszło, ale mam nadzieję że krajobraz się zmieni jak dojdzie trawa ;)

WP_20130709_001.jpg

WP_20130709_003.jpg

WP_20130709_004.jpg

Opaska dookoła domu:

WP_20130709_007.jpg

nie wiem o co chodzi z tymi kolorami, ale chyba było dużo słońca :)

to jest okno jadalniane

WP_20130709_008.jpg

WP_20130709_010.jpg

Obrzeża są obniżone, tak żeby trawa doszła bezpośrednio do kostki, ale jak patrzę na to pobojowisko to nie wiem kiedy ta trawa urośnie ;)

Dzisiaj skończyliśmy układać kostkę :)

Jeszcze przed nami dużo pracy z przygotowaniem trawy, ale i tak baardzo dużo się zmieniło. Fajne są takie etapy bo faktycznie dużo widać. Inaczej w środku, jakoś przystopowało..zresztą panuje jakiś okropny wirus i teraz mąż zaniemógł..

Teraz trzeba zakasać rękawy i brać się za trawę...

Edytowane przez lucka6

• 3 weeks później...

Dawno juz nie pisalam, ale też w sumie niewiele się dzieje. Cały czas próbujemy ogarnąć działkę (powiększyłam grządki i posiałam jeszcze fasolkę szparagową, hehe :) ), nic nowego nie kupujemy bo próbujemy się wygrzebać po ostatnich wydatkach...Przywieźliśmy też dzieci i próbujemy się wszyscy jakoś w domu odnaleźć, córka ma z tym więcej problemów, synkowi bardzo się podoba :D

Mąż podłączył oświetlenie schodów, więc mogę pokazać :)

Schody wciąż częściowo zabezpieczone dopóki wszystkiego nie poskładamy, bo jednak się nosi jeszcze. Choć po zrobieniu kostki zmiana jest kolosalna...

9ptcWJNZcBilvKahVz2pNITfN6P0NAIF43O38teJxP0c=w837-h628-no

IMG_1317.JPG

IMG_1320.JPG

Tutaj już w ciągu dnia:

IMG_1353.JPG

IMG_1354.JPG

Sporo osób mnie pyta o łączenie drewna z gresem. Mamy to zrobione na 2 sposoby - na górze parkiet (tradycyjny) łączony jest z płytkami korkiem i wygląda to mniej więcej tak:

IMG_1324.JPG

IMG_1321.JPG

Na dole Gres łączony jest z Finish parkietem kitem do parkietu w kolorze drewna (bodajże firmy Soudal) i wygląda to tak:

IMG_1352.JPG

IMG_1355.JPG

Na dworze gorąco...w domu czuć fajny chłód ale termometr wskazuje ok 28 stopni - pewnie to cena dużych nieprzysłoniętych niczym dużych przeszkleń..

chłodzimy się za to świeżo zakupionym basenem :D Tylko rozgryzam tajniki utrzymania go w czystości chociaż przez 2 tygodnie, dzisiaj zaaplikowałam chlor, chodzi też pompa filtrująca, nie wiem co jeszcze powinnam z nim zrobić, ale mam nadzieję że te zabiegi już wystarczą ;)

U nas nareszcie chłodniej...nie żebym nie lubiła ciepła, ale czwartek i prawie 40 stopni był niesamowity, ja takiego upału nie pamiętam mimo że już trochę na tym świecie żyję ;)

W domu zmiany kosmetyczne, próbuję pozbyć się z pierwszego widoku sterty kartonów i pozostałości budowlanych ;)

W pokoju córki przykleiliśmy naklejkę drzewo i zamontowaliśmy biurko z Lidla - z funkcjonalnością Molla, ale za 1/6 ceny :)

IMG_1359.JPG

IMG_1357.JPG

U synka na ścianie zygzak:

IMG_1362.JPG

Porobiłam też trochę zdjęć schodów, wciąż mamy zaklejone 3 pierwsze stopnie bo tam się jeszcze bardzo nosi, ale powoli pozbywamy się kartonów :)

IMG_1365.JPG

IMG_1366.JPG

IMG_1369.JPG

IMG_1370.JPG

IMG_1371.JPG

IMG_1373.JPG

• 2 weeks później...
[08-11-2012]

Dobra, to jak już głosujecie na tą kostkę, to jeszcze w jednej sprawie chciałam się poradzić :)

Mój projekt kostki ma ścieżkę biegnącą w poprzek z jasnej kostki - dla przypomnienia wygląda to tak:

projekt_kostki_final.jpg

Ten jaśniejszy pas na ścieżkę do domu ma być póki co wykonany z kostki Piccolla pastello z Libetu:

http://media.cylex.pl/news/pic_LIBET-piccola-pastello-HOPBUD_599189_large.jpg

tymczasem zaczęłam się ostatnio zastanawiać czy nie fajniejsza byłaby Picola kolory jesieni:

http://www.libet.pl/upload/galleries/piccola-1306828323.jpg

Boję się pstrokacizny, ale ta kostka na żywo wygląda chyba bardzo fajnie..Z drugiej strony pastello jest może za bardzo stonowana..

Tutaj jeszcze połączenie kolorów jesieni z pastello:

http://maxbud-rybnik.pl/files/multimedium/p1010028.jpg

I jak myślicie?

Witam Cię serdeczne

Obserwuję Twoje poczynania i domek zapowiada się ciekawie :) Mam pytanie odnośnie zdjęcia tego gdzie widać ten płot czy ta fotka jest z jakiegoś dziennika budowy bo bardzo podoba mi się ogród i jestem ciekawa większej ilości fotek jak to wygląda?

• 2 months później...
Witam Cię serdeczne

Obserwuję Twoje poczynania i domek zapowiada się ciekawie :) Mam pytanie odnośnie zdjęcia tego gdzie widać ten płot czy ta fotka jest z jakiegoś dziennika budowy bo bardzo podoba mi się ogród i jestem ciekawa większej ilości fotek jak to wygląda?

Hej Agnes26, zdjęcia są przypadkowe z netu, nie wiem co to za ogród :(

zapraszam do komentarzy następnym razem :)

Szok, jak już dawno nie pisałam...

bywam rzadziej na forum, bo i okres martwy nastał, większość inwestorów chyba zwalnia tempo, zwłaszcza Ci którzy już jak my nie mają nadmiarowych środków ;)

mieszka nam się bardzo fajnie, chyba się już wszyscy tutaj odnaleźliśmy i zadomowiliśmy :)w

Dom ma funkcjonalności, z których nie zdawałam sobie wcześniej sprawy. Począwszy od kuchni, którą baardzo lubię i która jest maksymalnie funkcjonalna, a skończywszy na pralni której położeniem na górze się ciągle zachwycam..Trochę doskwiera brak drzwi na górze ale się w zasadzie już przyzwyczailiśmy, za to jaka będzie odczuwalna zmiana kiedy już je wstawimy :D

Jesteśmy zachwyceni kominkiem, palimy właściwie w każdy zimniejszy wieczór, nastrój w domu jest wtedy iście Bożonarodzeniowy :)

zmian za dużych nie ma, największe to klamki na dole, nic szczególnego ale od razu drzwi wydają się bardziej wykończone :)

WP_20131028_011.jpg

WP_20131028_013.jpg

U córki w pokoju zagościła pierwsza (!!) w naszym domu szafa :)

WP_20131028_005.jpg

WP_20131028_003.jpg

WP_20131028_010.jpg

Jeszcze musimy jej zmienić żarówkę na żyrandol, kupić kinkiet do czytania przy łóżku, osłonić okno i będzie właściwie gotowe

Kłopot mam z żyrandolem, bo do końca nie jestem przekonana jaki powinien on być. Najlepszy jaki znalazłam to chyba Hokus Pokus Birds:

Jhttp://hokus-pokus.net.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/l/a/lampa_wiszaca_3_1_1.jpg

Jej najważniejsza cecha to 3 żarówki, a ja nie chcę lampy z 1 żarówką

W oknie planowałam dać firankę/zasłonkę + plisy, ale chyba będą tylko plisy, bo przy biurku wcale nie ma za dużo miejsca, a nie chcę też zagracić przestrzeni...

Jeśli macie jakieś fajne pomysły jak dokończyć pokoik charakternej 7-latki będę wdzięczna za radę :)

• 2 months później...

Pozdrawiam wszystkich poświątecznie i życzę wszelkiej pomyślności w Nowym Roku, życzę realizacji wszystkich planów, zarówno w sferze budowlanej jaki i prywatnej :)

A to nasze świąteczne ponad 3-metrowe drzewko :)

IMG_1822.JPG

IMG_1819.JPG

Niedługo przed świętami skończyliśmy prawie pokoik dla synka - zostały drobiazgi jak lampka i roleta w oknie

Nic szczególnego, ale mały cieszy się bardzo i bardzo dba o porządek w pokoju :)

kEvGIvJa0wjKo7InPbiba58vpT8leD8x2mXMXL3QT6vg=w1115-h628-no

Na ścianie wreszcie znalazły się bordery które kupiłam dawno temu w Anglii:

h4O0l66Q2TqijY2A15x3xqXtI06OyJLJKKXbSRoiDJTs=w1115-h628-no

WP_20131215_005.jpg

WP_20131227_004.jpg

• 3 months później...
Piękny projekt, bardzo gustowne wykonczenie wewnątrz jak i na zewnątrz.... wszystko w moim guście. Kiedy ja bedę na tym etapie??? :rolleyes:

Witaj PawelWo, na pewno kiedys to nastąpi, jak u kazdego z nas :)

Przed nami jeszcze dluuuuga droga, ale powoli zaczynam widzieć światełko w tunelu ;)

Mąż rozciąga siatkę na ogrodzeniu i idzie mu świetnie, mimo że robi to sam i tylko popołudniami po pracy lub w weekendy. Kolejne pieniądze oszczędzone :)

I uwaga, uwaga, zamówiłam DRZWI na piętro!!!

Takie same jak na dole, tylko w jasnym kolorze, mam nadzieje że będą pasowały bo mają trochę cieplejszy odcień od podłogi na górze, a nie chcieliśmy też takich żeby się zlały w jedno z podłogą

Jak dobrze pójdzie to za 3 miesiące będą u mnie :D

W niedzielę spotykamy się też z Panią projektantką ogrodu i jak się uda to postaramy się troszkę na działce zrobić, na pewno nie będzie to docelowy ogródek ale przynajmniej jego trawiaste zaczątki może powstaną

Pozdrawiam wszystkich wiosennie!!

Witaj,

bardzo podoba mi się cały Twój domek, a w szczególności kominek :)

Mam pytanie, jaki materiał wykorzystaliście na podłogę dookoła kominka, czy jest to gres, szkoło czy może coś innego? o wygląda to super!

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź,

Kasia

Witaj,

bardzo podoba mi się cały Twój domek, a w szczególności kominek :)

Mam pytanie, jaki materiał wykorzystaliście na podłogę dookoła kominka, czy jest to gres, szkoło czy może coś innego? o wygląda to super!

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź,

Kasia

witam domod0

dzięki za miłe słowa na temat domu, nam też się podoba, jak jeszcze byłby bardziej wykończony to byłoby super ;)

Na podłodze mamy gres - to jest Nowa Gala ZN01. Wygląda naprawdę fajnie, ale brudzi się też niesamowicie :( Być może zdecydowalibyśmy się na niego jeszcze raz, ale na pewno po rozważeniu kilku matowych i jakichś mniej brudzących :)