Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uratować 100 świerków ?

Recommended Posts

Witam,

w 2008 roku posadziłem 100 sadzonek świerków. Wszyskie blisko siebie, teren gliniasty. Planowałem je przesadzić w przyszłym roku na wiosnę. Jendnak w tym roku gdy się wybrałem żeby z jednego zrobić choinkę w domy okazało się że wszystkie mają bardzo dużo brązowych "szyszek". Te dziwne szyszki są na niemal wszędzie, gdybym je chciał usunąć, musiałbym wyciąć niemal wszystkie gałęzie. Nie wiem co z tym zrobić. Czy da się te drzewka uratować ? Macie jakieś pomysły ?

Z góry dzięki i Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich forumowiczów.

2012-12-24 12.36.16.jpg

2012-12-24 12.36.29.jpg

2012-12-24 12.36.41.jpg

2012-12-24 12.36.53.jpg

Witam,

w 2008 roku posadziłem 100 sadzonek świerków. Wszyskie blisko siebie, teren gliniasty. Planowałem je przesadzić w przyszłym roku na wiosnę. Jendnak w tym roku gdy się wybrałem żeby z jednego zrobić choinkę w domy okazało się że wszystkie mają bardzo dużo brązowych "szyszek". Te dziwne szyszki są na niemal wszędzie, gdybym je chciał usunąć, musiałbym wyciąć niemal wszystkie gałęzie. Nie wiem co z tym zrobić. Czy da się te drzewka uratować ? Macie jakieś pomysły ?

Z góry dzięki i Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich forumowiczów.

Ochojnik świerkowo - modrzewiowy. Te dziwne szyszki nazywają się galasy. Opryskiwać wiosną preparatem Fastac.

Najekologiczniej to obrywać młode przyrosty na których tworzą się nowe , zielone "szyszki" ale jak się domyślam przy 100 sztukach nie dasz rady ;-)).

Rzecz jest do zwalczenia.