mirek_pk 31.12.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Witam, w 2008 roku posadziłem 100 sadzonek świerków. Wszyskie blisko siebie, teren gliniasty. Planowałem je przesadzić w przyszłym roku na wiosnę. Jendnak w tym roku gdy się wybrałem żeby z jednego zrobić choinkę w domy okazało się że wszystkie mają bardzo dużo brązowych "szyszek". Te dziwne szyszki są na niemal wszędzie, gdybym je chciał usunąć, musiałbym wyciąć niemal wszystkie gałęzie. Nie wiem co z tym zrobić. Czy da się te drzewka uratować ? Macie jakieś pomysły ? Z góry dzięki i Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paciorki 31.12.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Witam, w 2008 roku posadziłem 100 sadzonek świerków. Wszyskie blisko siebie, teren gliniasty. Planowałem je przesadzić w przyszłym roku na wiosnę. Jendnak w tym roku gdy się wybrałem żeby z jednego zrobić choinkę w domy okazało się że wszystkie mają bardzo dużo brązowych "szyszek". Te dziwne szyszki są na niemal wszędzie, gdybym je chciał usunąć, musiałbym wyciąć niemal wszystkie gałęzie. Nie wiem co z tym zrobić. Czy da się te drzewka uratować ? Macie jakieś pomysły ? Z góry dzięki i Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich forumowiczów. Ochojnik świerkowo - modrzewiowy. Te dziwne szyszki nazywają się galasy. Opryskiwać wiosną preparatem Fastac. Najekologiczniej to obrywać młode przyrosty na których tworzą się nowe , zielone "szyszki" ale jak się domyślam przy 100 sztukach nie dasz rady ). Rzecz jest do zwalczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts