Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wody pitnej

Łukasz12

Recommended Posts

Oj..... Sprawdzałem wiadomości.... Ale nic nie było... Dziwiłem się, dlaczego nie ma odpowiedzi... A tu... Przepraszam za to nieporozumienie... O co mi chodzi.... Zamierzam sam przerobić instalacje wodną na ten system zgrzewalny..... Chciałem dostać informacje na temat rur.... Pierwsze które wziąłem pod uwagę to.. stabi..... Ale podobno są wycofywane... Wczoraj natomiast natknąłem się na dość zaskakująco tanie takie niemiecki zielone.... I nad nimi się zastanawiam... I moje pierwsze pytanie... Czy średnica 32 nie będzie zbyt duża? Oczywiście zamierzam to zrobić tak, że później oczywiście zredukuje do 25.... Ale czy na dom, z wodociągiem gminnym, jedną łazienką i kuchnią, jest to wymagane? Zamierzałem pociągnąć 25 i później 20... I czego się wystrzegać przy doborze rur.... Pozdrawiam... Edytowane przez Łukasz12

Jak Ci odpisywałem, jeszcze nie było pytania o średnicę, twoja wypowiedź się kończyła na zdaniu, że chciałeś uzyskać informacje na temat rur. Moja odpowiedź jest z 7:21, twoja modyfikacja postu z 7:18, musieliśmy się nałożyć :)

Co do pytań - te zielone rury to jest jakaś taniocha, prawdopodobnie chińska, nie niemiecka. Jeśli ma atest możesz ryzykowac, ale ze świadomością, że masz tanie rury niewiadomego pochodzenia.

Średnica 32 przy PP to straszna kobyła, to odpowiednik półtoracalowej rury stalowej, tą średnicą możesz zrobić podejście od wodociągu i chyba nic więcej, zresztą jeśli jak piszesz masz jedną łazienkę, kuchnię i pewnie kran czerpalny na ogród, to nawet i to nie będzie potrzebne, 25 wystarczy z powodzeniem. Tą średnicą zrób główną "magistralę", odgałęzienia z fi20.

I generalnie zacznij od przejrzenia starszych dyskusji. O rurach z PP było tu już mnóstwo razy, w zasadzie wszystkie potrzebne informacje możesz po prostu znaleźć.

J.

I o taka odpowiedź mi właśnie chodziło.... Bardzo ci dziękuje... Skąd mój pogląd na te... zielone rury? Wczoraj byłem w pewnej hurtowni i tam sprzedawca, je... po prostu chwali... Ale... cena daje do myślenia... I złączki GW i GZ sa bardzo tanie.... Lepiej zajadę do konkretnej hurtowni i zakupię jakiś sprawdzony produkt... Jeszcze raz ci dziękuje.

.....

Średnica 32 przy PP to straszna kobyła, to odpowiednik półtoracalowej rury stalowej, ..........

J.

tu bym nieco polemizował, w rurze stalowej operujemy wymiarem wewnętrznej średnicy a w plastiku zewnętrznej, i po uwzględnieniu tego wychodzi ze taki PP32 o gr. ścianki 5,4mm ma wewnątrz ~21mm średnicy co jest porównywalne z rurą stalową 3/4 calową

no, z calem można by sie zgodzić :)

ale też jak pamiętam stare dobre instalacje stalowe miały główne zasilanie mieszkania czy domu calówką, potem 3/4 i końcówki na 1/2cala, to tak jakby dzis robić odpowiednio na PP 32->25->20, a jednak wszyscy robią (ja u siebie też :) ) 25->20, bo faktycznie ta PP32 jest kobyla swym majestacie...