Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Świana wielowarstwowa z przerwą powietrzna

Recommended Posts

Witam wszystkich poszukuje informacji na temat ścian wielowarstwowych a dokładniej osoby która wyjaśniła by moje wątpliwości związane z tym rodzajem ściany. Dokładnie chodzi o przenikalność cieplną takiej ściany czyli futrówka przerwa powietrzna ściana z maxa główkowo a sciana główkowo i styropian

Dokładnie chodzi o przenikalność cieplną takiej ściany czyli futrówka przerwa powietrzna ściana z maxa główkowo a sciana główkowo i styropian

Czy chodzi Ci o współczynnik przenikania ciepła?

Jeśli tak to bez podania grubości ciężko będzie cokolwiek powiedzieć.

• 3 weeks później...
między innymi tak mam zaprojektowaną ścianę z maksa układaną główkowo na ścianach zewnętrznych plus 10 cm styropianu chce zamienić styropian na ścianę z cegły 6 cm plus przegroda powietrzna, szukam informacji na ten temat czy ściana 6 przewiązana co powiedzmy 4 warstwy tak aby wymiar był zgodny jest wystarczająca jako zewnętrzna, zaznaczam nie będzie przepościła żadnego obciążenia (oprócz własnego ) tylko będzie pełniła funkcję zamknięcia powietrza pomiędzy ścianami. W literaturze którą posiadam mam podobne rozwiązanie ale na takie jak chce wykonać niestety jak ktoś mił albo ma informacje na ten temat proszę o link lub w jakiej literaturze to odnajde

Ja też mam ścianę z Max'a układanego główkowo (tz. o grubości 29 cm) ale dałem 15 cm styropianu i mam bardzo ciepły dom. Jeśli chcesz mieć ścianę osłonową np. z cegły klinkierowej to styropian też musisz dać, nie wystarczy sama pustka powietrzna. Ściana ta musi stać na ławie fundamentowej (np. żelbetowej) i musi być powiązana ze ścianą nośną (z Max'ów) kotwami stalowymi. Kotwy takie znajdziesz w każdym składzie budowlanym. Taką ścianę trójwarstwową najlepiej jest wykonywać w jednym cyklu, ale można także domurować z ociepleniem do istniejącego budynku (wtedy trzeba wiercić otwory na kotwy).