pol_neo 01.01.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Witam wszystkich poszukuje informacji na temat ścian wielowarstwowych a dokładniej osoby która wyjaśniła by moje wątpliwości związane z tym rodzajem ściany. Dokładnie chodzi o przenikalność cieplną takiej ściany czyli futrówka przerwa powietrzna ściana z maxa główkowo a sciana główkowo i styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.01.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Dokładnie chodzi o przenikalność cieplną takiej ściany czyli futrówka przerwa powietrzna ściana z maxa główkowo a sciana główkowo i styropian Czy chodzi Ci o współczynnik przenikania ciepła? Jeśli tak to bez podania grubości ciężko będzie cokolwiek powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol_neo 19.01.2013 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 między innymi tak mam zaprojektowaną ścianę z maksa układaną główkowo na ścianach zewnętrznych plus 10 cm styropianu chce zamienić styropian na ścianę z cegły 6 cm plus przegroda powietrzna, szukam informacji na ten temat czy ściana 6 przewiązana co powiedzmy 4 warstwy tak aby wymiar był zgodny jest wystarczająca jako zewnętrzna, zaznaczam nie będzie przepościła żadnego obciążenia (oprócz własnego ) tylko będzie pełniła funkcję zamknięcia powietrza pomiędzy ścianami. W literaturze którą posiadam mam podobne rozwiązanie ale na takie jak chce wykonać niestety jak ktoś mił albo ma informacje na ten temat proszę o link lub w jakiej literaturze to odnajde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 21.01.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Ja też mam ścianę z Max'a układanego główkowo (tz. o grubości 29 cm) ale dałem 15 cm styropianu i mam bardzo ciepły dom. Jeśli chcesz mieć ścianę osłonową np. z cegły klinkierowej to styropian też musisz dać, nie wystarczy sama pustka powietrzna. Ściana ta musi stać na ławie fundamentowej (np. żelbetowej) i musi być powiązana ze ścianą nośną (z Max'ów) kotwami stalowymi. Kotwy takie znajdziesz w każdym składzie budowlanym. Taką ścianę trójwarstwową najlepiej jest wykonywać w jednym cyklu, ale można także domurować z ociepleniem do istniejącego budynku (wtedy trzeba wiercić otwory na kotwy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts