mordka007 01.01.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Witam;Mam problem jak pewnie większość tu obecnych. Buduję dom i chcę zastosować wentylację mechaniczną. Nie wiem jaki zastosować rekuperator. Myślałem nad rekuperatorem BRINK HR 300, przewody sztywne spiro zamontowany w podwieszanym suficie w ociepleniu. Poddasze nie będzie ocieplone w związku z tym będzie problem bo może zamarzać. Myślałem nad zastosowaniem jakiejś skrzyni ocieplonej wełną aby rekuperator miał ciepło. Co wy o tym myślicie, czekam na propozycje. Dom budowany jest z projektu z 182. Chcę też zastosować kominek z dgp. Buduję się w Łódzkim jeśli znacie dobrych, niedrogich wykonawców to proszę o namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 01.01.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 będzie problem bo może zamarzać. poprawnie pracujące centrala nie zamarza. - gorzej jak przez czas jakiś nie ma prądu zamarzać może jednak kondensat [woda]. Zazwyczaj na poddaszu [nawet nieocieplonym] jest w zimie cieplej niż na zewnątrz. Pomysł ze skrzynką [np. z płyty osb] porządnie ocieploną i zabezpieczającą centralę ze wszystkich stron powinien się udać. Dla pewności zamontowałbym jeszcze przewód grzejny [ taki jak do rur] zabezpieczający odpływ kondensatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 03.01.2013 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 A w przypadku gdy nie ma odprowadzania kondenstatu? Bo przecież są takie rekuperatory. Czyli ogólnie jak bym zadbał o to aby kondensat skraplany na zewnątrz lub do jakiegoś pojemnika nie zamarzał to by wszystko było ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 03.01.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 W brinku, o który pytałeś jest odprowadzenie kondensatu. kondensat teoretycznie może "kapać do wiadra" ale nie polecam takiego rozwiązania. należy upewnić się, że kondensat [woda] nie będzie zamarzał np. na wylocie z centrali.jeżeli zapewnisz sprawny odpływ wody z centrali, to jest obojętne co dajej się z nią dzieje, Tak na marginesie: central bez odpływu kondensatu nie polecam, w końcu ważną funkcją WM jest odprowadzenie na zewnątrz nadmiaru wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 03.01.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 U siebie od dwóch lat (bo nie chce mi się zamontować 5m rurki wynoszę zimą od 1 - 2 wiaderek wody 10L w tygodniu. Ale przynajmniej sprowadziłem wylot skroplin do piwnicy, więc jak sobie zapomnę i się przeleje to nie problem - ale przelany pojemnik na poddaszu to mała katastrofa budowlana i nawet kilka tysiaków kosztów... Na pewno masz na poddaszu jakieś odpowietrzenie kanalizacji, można tam się wpiąć ze skroplinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 03.01.2013 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Dzięki. Nie wiedziałem, że to aż taki może być problem. Muszę o tym pomyśleć. Na poddaszu, mimo że nieogrzewany i nieocieplony to chyba nie ma minusa. W końcu mam pełne deskowanie pokryte papą na to dopiero blacha. Jak jeszcze zrobię konstrukcję z OSB i przykryje to wełną. Myślę, że powinno wystarczyć w końcu każde urządzenie podłączone pod prąd wydziela jakieś ciepło.A ta centrala to jest ok? Może zaproponujecie coś innego w przystępnej cenie i z tanimi filtrami. Czy ma ktoś BRINK HR 300 już jakiś czas i może coś powiedzieć na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 09.01.2013 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 A co myślicie o Aeris? Wyższa półka i nie wiem czy warto przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.01.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Aeris 350 a np. excellent 400 to prawie ta sama cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 09.01.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 W brinku, o który pytałeś jest odprowadzenie kondensatu. Tak na marginesie: central bez odpływu kondensatu nie polecam, w końcu ważną funkcją WM jest odprowadzenie na zewnątrz nadmiaru wilgoci. A dlaczego nie odprowadzają tego nadmiaru wilgoci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 09.01.2013 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Faktycznie podobna cena. Boję się trochę tych nowości. Masz jakieś doświadczenie z tą centralą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 09.01.2013 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Rekuperator z wymiennikiem entalpicznym nie odprowadzają kondensatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 09.01.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Rekuperator z wymiennikiem entalpicznym nie odprowadzają kondensatu. Co nie znaczy, że nie odprowadzają z domu wilgoci. Kondensat to tylko część wody z powietrza wywiewanego. Poczytaj ile się go zbiera (pomijamy nowe budynki które schną). Moje doświadczenia masz w wątku o reku Samsunga (ja mam akurat Mitsu). Na tygodniu jest 40-41% wilgotności (mała aktywność w domu). W weekend 47-52% (pranie, gotowanie, sprzątanie), przy dużych mrozach w grudniu - 37-40%. Dla mnie bardzo komfortowo, bo kiedyś było w okolicach 30%, a w bardzo duże mrozy 20-25% (20 to jak było -15 w dzień i -25 w nocy). Wentylacja chodzi 24h na 140m - , przy gotowaniu zwiększamy do 350 żeby pozbyć się zapachów. Problem wilgoci dokładnie opisany tutaj: http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/jak-zwiekszyc-wilgotnosc-powietrza-w-domu/ Przy normatywnej wentylacji i 0 st na zewnątrz jest już spory deficyt. Albo skręcasz rekuperator i masz ciepły smrodek, albo drapie w gardle. Odzysk wilgoci jest demonizowany, bo każdemu wydaje się że cała woda z powietrza wywiewanego trafia do nawiewanego. A jest to tylko ułamek, który jednak mimo wszystko łagodzi deficyt. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 09.01.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 A dlaczego nie odprowadzają tego nadmiaru wilgoci? dyskutujemy o tym przecież na innym wątku w tym forum sądzę że nie ma sensu kopiować argumentów akurat tutaj chciałem tylko, aby przy wyborze urządzenia nie kierować się tym " nie potrzebuje odpływu skroplin" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.01.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Faktycznie podobna cena. Boję się trochę tych nowości. Masz jakieś doświadczenie z tą centralą? Więcej montuje ZEHNDER-ów znaczy się aeris-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 10.01.2013 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 (edytowane) To, co teraz robić? "chciałem tylko, aby przy wyborze urządzenia nie kierować się tym|" Czemu tak mówisz? Widzę, że jestem bardzo zielony w tym temacie. To powiedzcie mi, który rekuperator i czy nie będę miał problemów z wilgotnością? Edytowane 10 Stycznia 2013 przez mordka007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.01.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 To pytanie do mnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 11.01.2013 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Pytanie jest do Wszystkich. Bardzo proszę, Ty również odpowiedz i doradź mi, co mam wybrać i czym tak naprawdę mam się kierować. Wiem, że te najdroższe są najlepsze. Mnie najbardziej interesuje cena z montażem takiej instalacji w granicach 15 tyś. Ograniczony budżet:(Rozumiem również, że montaż wentylacji wiąże się z problemami brakiem odpowiedniej wilgotności. Powiedzcie mi czy montując wentylację mechaniczną rozsądne jest również montowanie DGP? Edytowane 11 Stycznia 2013 przez mordka007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 a czy taka centrala jest beee...??? http://allegro.pl/dobra-cena-rekuperator-360m3-h-z-odzyskiem-wilgoci-i2932067178.html czy musi być szukanie "miodu w ..."? prosta, tania, cicha ... działa jak każda inna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 11.01.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Pytanie jest do Wszystkich. Bardzo proszę, Ty również odpowiedz i doradź mi, co mam wybrać i czym tak naprawdę mam się kierować. Wiem, że te najdroższe są najlepsze. Mnie najbardziej interesuje cena z montażem takiej instalacji w granicach 15 tyś. Ograniczony budżet:( Jeśli budżet jest ograniczony to nie patrzy się na Aerisa,Storka czy Zehndera. Do Z182 polecam rekuperator Brookvent Air Cycle 1.1,bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Jeśli chodzi o całość instalacji wentylacyjnej z tym rekuperatorem to do tego domku w zależności od rodzaju zastosowanych kanałów wentylacyjnych cena powinna zamknąć się w przedziale 11-15tys.zł. Więcej szczegółów i konkretną ofertę mogę przesłać mailowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.01.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 I w 14k się zmieścisz z Zehnder-em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts