Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator do domu parterowego

Recommended Posts

Witam;

Mam problem jak pewnie większość tu obecnych. Buduję dom i chcę zastosować wentylację mechaniczną. Nie wiem jaki zastosować rekuperator. Myślałem nad rekuperatorem BRINK HR 300, przewody sztywne spiro zamontowany w podwieszanym suficie w ociepleniu. Poddasze nie będzie ocieplone w związku z tym będzie problem bo może zamarzać. Myślałem nad zastosowaniem jakiejś skrzyni ocieplonej wełną aby rekuperator miał ciepło. Co wy o tym myślicie, czekam na propozycje. Dom budowany jest z projektu z 182. Chcę też zastosować kominek z dgp.

Buduję się w Łódzkim jeśli znacie dobrych, niedrogich wykonawców to proszę o namiar.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

będzie problem bo może zamarzać.

poprawnie pracujące centrala nie zamarza. - gorzej jak przez czas jakiś nie ma prądu :-(

zamarzać może jednak kondensat [woda].

Zazwyczaj na poddaszu [nawet nieocieplonym] jest w zimie cieplej niż na zewnątrz.

Pomysł ze skrzynką [np. z płyty osb] porządnie ocieploną i zabezpieczającą centralę ze wszystkich stron

powinien się udać. Dla pewności zamontowałbym jeszcze przewód grzejny [ taki jak do rur] zabezpieczający odpływ kondensatu.

W brinku, o który pytałeś jest odprowadzenie kondensatu.

kondensat teoretycznie może "kapać do wiadra" ale nie polecam takiego rozwiązania.

należy upewnić się, że kondensat [woda] nie będzie zamarzał np. na wylocie z centrali.

jeżeli zapewnisz sprawny odpływ wody z centrali, to jest obojętne co dajej się z nią dzieje,

Tak na marginesie: central bez odpływu kondensatu nie polecam, w końcu ważną funkcją WM jest odprowadzenie na zewnątrz nadmiaru wilgoci.

U siebie od dwóch lat (bo nie chce mi się zamontować 5m rurki :-) wynoszę zimą od 1 - 2 wiaderek wody 10L w tygodniu. Ale przynajmniej sprowadziłem wylot skroplin do piwnicy, więc jak sobie zapomnę i się przeleje to nie problem - ale przelany pojemnik na poddaszu to mała katastrofa budowlana i nawet kilka tysiaków kosztów...

Na pewno masz na poddaszu jakieś odpowietrzenie kanalizacji, można tam się wpiąć ze skroplinami.

Dzięki. Nie wiedziałem, że to aż taki może być problem. Muszę o tym pomyśleć. Na poddaszu, mimo że nieogrzewany i nieocieplony to chyba nie ma minusa. W końcu mam pełne deskowanie pokryte papą na to dopiero blacha. Jak jeszcze zrobię konstrukcję z OSB i przykryje to wełną. Myślę, że powinno wystarczyć w końcu każde urządzenie podłączone pod prąd wydziela jakieś ciepło.

A ta centrala to jest ok? Może zaproponujecie coś innego w przystępnej cenie i z tanimi filtrami. Czy ma ktoś BRINK HR 300 już jakiś czas i może coś powiedzieć na ten temat?

Rekuperator z wymiennikiem entalpicznym nie odprowadzają kondensatu.

Co nie znaczy, że nie odprowadzają z domu wilgoci. Kondensat to tylko część wody z powietrza wywiewanego. Poczytaj ile się go zbiera (pomijamy nowe budynki które schną). Moje doświadczenia masz w wątku o reku Samsunga (ja mam akurat Mitsu). Na tygodniu jest 40-41% wilgotności (mała aktywność w domu). W weekend 47-52% (pranie, gotowanie, sprzątanie), przy dużych mrozach w grudniu - 37-40%. Dla mnie bardzo komfortowo, bo kiedyś było w okolicach 30%, a w bardzo duże mrozy 20-25% (20 to jak było -15 w dzień i -25 w nocy). Wentylacja chodzi 24h na 140m - , przy gotowaniu zwiększamy do 350 żeby pozbyć się zapachów.

Problem wilgoci dokładnie opisany tutaj:

http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/jak-zwiekszyc-wilgotnosc-powietrza-w-domu/

Przy normatywnej wentylacji i 0 st na zewnątrz jest już spory deficyt. Albo skręcasz rekuperator i masz ciepły smrodek, albo drapie w gardle. Odzysk wilgoci jest demonizowany, bo każdemu wydaje się że cała woda z powietrza wywiewanego trafia do nawiewanego. A jest to tylko ułamek, który jednak mimo wszystko łagodzi deficyt.

Edytowane przez psulek

To, co teraz robić? "chciałem tylko, aby przy wyborze urządzenia nie kierować się tym|" Czemu tak mówisz? Widzę, że jestem bardzo zielony w tym temacie. To powiedzcie mi, który rekuperator i czy nie będę miał problemów z wilgotnością? Edytowane przez mordka007

Pytanie jest do Wszystkich. Bardzo proszę, Ty również odpowiedz i doradź mi, co mam wybrać i czym tak naprawdę mam się kierować. Wiem, że te najdroższe są najlepsze. Mnie najbardziej interesuje cena z montażem takiej instalacji w granicach 15 tyś. Ograniczony budżet:(

Rozumiem również, że montaż wentylacji wiąże się z problemami brakiem odpowiedniej wilgotności.

Powiedzcie mi czy montując wentylację mechaniczną rozsądne jest również montowanie DGP?

Edytowane przez mordka007

Pytanie jest do Wszystkich. Bardzo proszę, Ty również odpowiedz i doradź mi, co mam wybrać i czym tak naprawdę mam się kierować. Wiem, że te najdroższe są najlepsze. Mnie najbardziej interesuje cena z montażem takiej instalacji w granicach 15 tyś. Ograniczony budżet:(

Jeśli budżet jest ograniczony to nie patrzy się na Aerisa,Storka czy Zehndera.

Do Z182 polecam rekuperator Brookvent Air Cycle 1.1,bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Jeśli chodzi o całość instalacji wentylacyjnej z tym rekuperatorem to do tego domku w zależności od rodzaju zastosowanych kanałów wentylacyjnych cena powinna zamknąć się w przedziale 11-15tys.zł.

Więcej szczegółów i konkretną ofertę mogę przesłać mailowo.