mordka007 17.03.2013 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Mam ten sam problem co Ty, a im więcej czytam tym większy mam mętlik w głowie. Aeris ma drogie filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 18.03.2013 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Dzisiaj rozmawiałem z kolejną firmą zajmującą się wentylacją mechaniczną. Proponowali Wolfa CWL-300, mają przesłać wycenę, do jutra ma być W internecie nie znalazłem nic złego o tej centrali, podobna do Brinka. Może się zdecyduję na Wolfa:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1paul11 18.03.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 a zastanawiałeś sie nad jangaz czytałem o nim i kilku forumowiczów polecało go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1paul11 18.03.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 (edytowane) ten wolf ma wymiennik plastykowy niestety !!!. i w takiej cenie to ten Jangaz jest nieporównywalnie lepszy bo ma dobry wymiennik od Heatex. Edytowane 18 Marca 2013 przez 1paul11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1paul11 18.03.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Tak analizując ostatnio rynek ja zdecyduje się na jangaz, bardzo przystępna cena w okolicy 6950 złl z automatycznym baypasem, tanie filtry bardzo dobre podzespoły (silnik prądu stałego, wymiennyk aluminiowy Heatex- ten sam co ma comair który kosztuje 10 tys. i chyba ma te same silniki nawet). Nawet Aeris ma wymiennyk z pcv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 25.03.2013 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Decyzja praktycznie zapadła:) Jeszcze tylko podpisanie umowy i następny krok za nami. Centrala Wolf CWL 300 z bypassem i programatorem tygodniowym - 5330,00 zł netto. Plus materiał typu przewody spiro, nagrzewnica, skrzynki rozprężne, czerpnia, wyrzutnia, anemostaty, no i montaż. Razem za wszystko 13 154,40 zł. brutto. Myślę że to bardzo dobra cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm_reku 29.03.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Pana Kazimierza z firmy JanGaz znam od około 10 lat, już wtedy budował własne centralea moja firma dostarczała mu krzyżowe wymienniki ciepła Heatex. Wtedy jego centrale kosztowały3 - 4 tysiące. Praktycznie co miesiąc w konstrukcji pojawiała się jakaś zmiana, np: przewód grzewczyw rurce spustowej, blacha nierdzewna jako taca ociekowa. Teraz stosuje silniki na prąd stały i wyłącznie przeciwprądowe wymienniki ciepła Heatex. Zamówienia są coraz większe więc chyba centrale się sprzedają. [moderowano] Edytowane 31 Lipca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 29.03.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 ma comair który kosztuje 10 tys. i chyba ma te same silniki nawet po pierwsze COMAIR HRUC 300 EASY kosztuje 7770,00 PLN netto [ a więc nie 10 tys PLN.] po drugie przeciwprądowy wymiennik stosowany w urządzeniach COMAIR NIE jest produktem HEATEX - Heatex robi fajne wymienniki, ale my mamy jeszcze lepszy. po trzecie we wszystkich urządzeniach COMAIR HRUC pracują silniki/wentylatory EBM serii RadiCal - najlepsze jakie da się obecnie kupić. do domu 140 m2 spokojnie wystarczy centrala 300 m3/h polecam COMAIR HRUC 300 w wersji EASY bub FULL a tak na marginesie: centrala Wolf to nic innego jak "stary" brink. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 29.03.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Praktycznie co miesiąc w konstrukcji pojawiała się jakaś zmiana, np: przewód grzewczyw rurce spustowej, blacha nierdzewna jako taca ociekowa. miał być chyba komplement dla Jan Gaz a wyszło jakoś tak nieciekawie ... produkty trzeba było co chwilę poprawiać??? Po co komu przewód grzewczy w rurce spustowej? W ekstremalnych wypadkach, żeby nie zamarzało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 29.03.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Miałem się rozpisać ale nie widzę sensu. Wybrałem Wolfa bo ważne jest dla mnie stosunek ceny do jakości. A mówienie o Wolfie że jest starym Brinkiem to przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 30.03.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 A mówienie o Wolfie że jest starym Brinkiem to przesada. Żadna przesada tylko prosty fakt a słowo "stary" nie jest negatywne.Wolf CWL 300 to wcześniejszy model brinka konkretnie Brink Renovent HR 300http://www.wolf-heiztechnik.de/de/pkp/produkte/lueftungstechnik/cwl.htmla Wolf CWL-400 Excellent to nowy model brinka konkretnie Brink Renovent Excellent 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 31.03.2013 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 (edytowane) A czy sterowniki mają takie same? Czytałem opinie że sterowniki są dużo lepsze niż w Brinku. Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez mordka007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.04.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 ... produkty trzeba było co chwilę poprawiać??? Po co komu przewód grzewczy w rurce spustowej? W ekstremalnych wypadkach, żeby nie zamarzało? tylko ten niczego nie poprawia co zjadł wszystkie rozumy a jeśli tak jest to głupi podwójnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 02.04.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 A ja mam dwa pytanka Gdyby w podobnej cenie mieć Aerisa 350 luxe i WOLF CWL 300 to na co się zdecydować? A drugie pytanie dotyczy samego WOLFA, a mianowicie czy przy zapotrzebowaniu na poziomie 250 nie warto iść w CWL 400 i zostać przy 300? Wiadomo, że jest różnica w "nadmiarze" mocy jednak z tego co się orientuję w przypadku BRINKA jest tak, że technologicznie 300 różni się znacznie od excellenta 400? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 10.04.2013 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Wybrałem i umowę podpisałem na Centralę Wolf CWL 300 z bypassem i nagrzewnicą wstępną, kanały spiro okrągłe ocieplone wełną, na skrzynkach rozprężnych również ocieplonych. Cena to 13,154 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 12.04.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Aerisa 350 luxe i WOLF CWL 300 w tym zestawieniu mamy dwie dobre centrale, więc żaden wybór nie będzie błędem.Ja wybrałbym Aerisa - ciekawe możliwości sterowania [ podobne ma dopiero brink w wersji excellent] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 12.04.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 czy przy zapotrzebowaniu na poziomie 250 nie warto iść w CWL 400 i zostać przy 300? Nie znam projektu i nie wiem jak zostało ustalone zapotrzebowanie 250m3/h chciałbym zauważyć, że:1. nieco większa wydajność maksymalna jest zaletą - pod warunkiem, że centrala ma silniki DC/EC zużywające mało prądu. 2. większa centrala pracująca z mniejszą wydajnością będzie cicha [ prawdopodobnie cichsza niż małe urządzenie pracujące na max.]3. większa centrala pracująca z mniejszą wydajnością będzie miała lepszy odzysk ciepła [sprawność]. Oczywiście nie ma co przesadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts