mordka007 12.01.2013 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 a czy taka centrala jest beee...??? http://allegro.pl/dobra-cena-rekuperator-360m3-h-z-odzyskiem-wilgoci-i2932067178.html czy musi być szukanie "miodu w ..."? prosta, tania, cicha ... działa jak każda inna... Nie wiem, być może dała by radę. Muszę poczytać o tej centrali. Dzięki za zwrócenie uwagi na ten rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.01.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Ja kilka instalacji mam zrobionych na tych reku I całkiem fajnie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 12.01.2013 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Jeśli budżet jest ograniczony to nie patrzy się na Aerisa,Storka czy Zehndera. Do Z182 polecam rekuperator Brookvent Air Cycle 1.1,bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Jeśli chodzi o całość instalacji wentylacyjnej z tym rekuperatorem to do tego domku w zależności od rodzaju zastosowanych kanałów wentylacyjnych cena powinna zamknąć się w przedziale 11-15tys.zł. Więcej szczegółów i konkretną ofertę mogę przesłać mailowo. Kanały chcę aby były sztywne Spiro na całej długości. Bardzo proszę prześlij Twą ofertę na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 12.01.2013 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 miki121 dzisiaj Ci wyślę na maila wszystkie dane o które prosiłeś. Dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 31.01.2013 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) miki121 nie odpisał. Może i dobrze bo czytałem o tej osobie dużo złych opinii tu na FM.Zdecydowałem się na tą chwilę obecną na reku BRINK HR 300. Zastanawiam się tylko nad kanałami, sztywne stalowe typu spiro czy może elastyczne PE? Edytowane 31 Stycznia 2013 przez mordka007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 31.01.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 jeśli masz warunki to pe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 31.01.2013 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 jeśli masz warunki to pe Nie wiem czy warto płacić 1tyś więcej, bo taką dostałem wycenę od ArturWi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 05.02.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Poczytałem trochę o wentylacji na forach i zmienia się myśl na przewody elastyczne typu spiro. Już sam nie wiem, co robić. Dużo ludzi pisze żeby samemu zakładać. Dom mam prosty, czasu też mógłbym trochę wykombinować, tylko może trochę brak odwagi. Projekt na alledrogo już za 300zł można kupić. Doradźcie, co Wy o tym myślicie? W końcu 3000zł piechotą nie chodzi a tyle wołają monterzy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.02.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 spiro to spiro, elastyczne to elastyczne. niby poczytałeś, a dalej nic nie kumasz z taką wiedzą to lepiej sam nie rób - zbieraj kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 06.02.2013 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Faktycznie wynikła pomyłka z nazwania przewodów. Chodziło mi o termoflex. Nie oceniaj od razu, nawet fachowcom zdarzają się pomyłki słowne. Pisząc przewody elastyczne mógłbyś się domyśleć o co mi chodzi jeśli jesteś takim fachowcem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał dereń 10.02.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 (edytowane) zender aeris sztork to ten sam reku i nie ma szansy zmieścić sie w 14tys z tym reku. on sam kosztuje powyżej 10 tys.brink jest trochę tańszy ale moim zdaniem slabszy. ja montuje głownie aerisy i nie mam z nimi żadnych problemów ani jednej reklamacji od 4 lat. brinków też pare zamontowałem i klienci są zadowoleni i pozytywne opinie wracają. polecam sprawdzić jeszcze reku komfovent ventia.pl z wymiennikiem obrotowym. producent pisze że można je zamontować nawet na zewnącz czyli nie ma problemu na poddaszu. nie zamarza i cenowo też wychodzi całkiem ok. montuje je od ok 3 lat i narazie tylko jedna awaria. zerwał się pasek napędzający obrotowy wymiennik. sprawa załatwiona była tak, że wysłali ten pasek klientowi i sam sobie poradził z jego wymianą. Jeżeli potrzeba wykonawcy służę pomocą. Obecnie montuje już tylko aeris i komfovent. z innych reku zrezygnowałem całkowicie. no chyba że klient ewidentnie chce inny. montowałęm jeszcze samsungi, mitsubishi, nikole ale mam z nimi problemy trochę. Edytowane 10 Lutego 2013 przez michał dereń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebavfr 10.02.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 KOMFOVENT 07 REGO 400PE. Witam to mi się zerwał pasek wymiana 5 min. U mnie rekuperator stoi na nieogrzewanym poddaszu i czasie mrozu nie było żadnego problemu, sam jedynie ociepliłem przewody Spiro, bo przy niskich temperaturach pojawiła mi się rosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 20.02.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Ten komfovent niestety to nie moja półka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm_reku 13.03.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Rozumiem również, że montaż wentylacji wiąże się z problemami brakiem odpowiedniej wilgotności. Bez wentylacji są większe problemy z wilgocią. Z rekuperatorem zimą - bo o to chyba chodzi - aby nie przesuszyć powietrza trzeba użytkować rekuperator na niższych biegach. Powiedzcie mi czy montując wentylację mechaniczną rozsądne jest również montowanie DGP? Moim zdaniem Dystrybucja Gorącego Powietrza będzie przeszkadzała w poprawnej pracy instalacji wentylacji. To dublowanie systemu i niepotrzebne "dziurawienie" domu. Nawiew do pokoju powiduje nadciśnienie, powietrze pod drzwiami wychodzi na korytarz i kieruje się do łazienki gdzie jest podciśnienie. I tak ma to działać. Teraz doróbcie kilka otworów i wprowadzcie kolejne strumienie powietrza, najlepiej grawitacyjnie. Nikt nie jest w stanie powiedzieć ile i w którą stronę będzie płynąć powietrze. [usunięto wpis reklamowy] Edytowane 31 Lipca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.03.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Instalujesz rekuperatory jak piszesz a piszesz jakbyś odradzał ich stosowanie.Skoro zalecasz zimą pracę rekuperatora na niższych biegach to jaki jest sens kupować rekuperatory o większej mocy które mają w rezerwie kilka wyższych biegów.Skoro będzie dobrze na niskim biegu przez 4-ry miesiące zimy to i będzie dobrze w pozostałych miesiącach ,pod względem czystości powietrza oczywiście.Chyba że źle zinterpretowałem twoją wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.03.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) mówisz ...I tak ma to działać... i dlatego właśnie jak słusznie zauważasz nie zadziała, ale zrób instalację trochę inaczej niż ...tak... i zadziała Edytowane 14 Marca 2013 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 17.03.2013 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Zostało mi mało czasu a ja dalej nie wiem na co się zdecydować. Centrala Brink albo Jangaz? Kanały jednak będą prawdopodobnie spiro. Wszyscy mnie przekonują na coraz to inne produkty i wszyscy są przekonywujący. MASAKRA!!! Może Wy mi poradzicie jak to jest z firmami montującymi WM. Kolejność pracy, co mają zrobić, ile gwarancji, na co zwrócić uwagę aby się nie naciąć? W ciągu tego tygodnia muszę się już zdecydować, co i z kim. Pomóżcie:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 17.03.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Gdzie można znaleźć dane techniczne tej centrali i jaka cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 17.03.2013 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Ta centrala może i fajna ale cena jest dobijająca. Nie na moja kieszeń 10tyś Edytowane 17 Marca 2013 przez mordka007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1paul11 17.03.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Witam wszystkich , też mam w planach wentylacje mechaniczną i szukam konkretnego rekuperatora. Kanały jednak spiro. Dom parterowy z nie ocieplonym poddaszem, 140 m. Jaki wybrać reku jezeli chodzi o niezawodność i sprawność. Zastanawiałem się na jangazem, aeris, brig, a może mistral z proventu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts