Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykorzystanie pompy ciepła powietrze - woda do chłodzenia domu w lecie

JacekJI

Recommended Posts

Witam,

Wiem że takie rzeczy są robione ale nie mam zielonego pojecia jak.

Chodzi mi o pompe do ogrzewania CWU tylko i czy to musi być specjalna opcja w takiej pompie do chłodzenia domu?

czy powietrze z każdej pompy można do tego wykorzystać?

czym się je rozprowadza?kanały powylewkowe mogą być?

Proszę o opinie i wszelkie informacje

Rozprowadzenie powietrza z PC do CWU można zrobić w bardzo prosty sposób.

Większość pomp NIBE, ATLANTIC, CHINEK ITP możesz do tego wykorzystać..

Zazwyczaj się to wiąże z rozprowadzeniem części nawiewnej i wywiewnej tzn.

kanały wyciągowe lokalizujesz w pomieszczeniach o podwyższonych parametrach temperaturowych np. kuchnia, łazienka, pralnia następnie robisz to samo z kanałami nawiewnymi z powietrzem schłodzonym tylko lokalizujesz je w salonie lub holu..

Montowanie w sypialniach nie zawsze jest do końca dobrym rozwiązaniem z powodu głośności - tanie pompy często są głośne.

Ważna rzecz przy takiej instalacji jest przede wszystkim zastosować kanały nawiewne i wywiewne z materiałów o niski oporze z jak najmniejszą ilością kolan, rozgałęzień oraz przewężeń :)

Spowodowane jest to niskim sprężem dyspozycyjnym wentylatorów zamontowanych w takiej pompie.

Musiałbym poszukać informację bo kiedyś prowadziłem dla jednej z firm mających w ofercie szkolenie z zakresu rozwiązań i projektowania takich instalacji..

Było to w pdf. a mogło by się przydać :)

W czwartek będę w pracy to poszukam :)

mała pompka potrafi dobrze zaizolowany dom fajnie wychłodzić :)

miki udowdnij to na podstwaie np. DISCOVERY 200 atlantca lub innego urządzenia do cwu, może podac inny przykład, nie będę złośliwy ale dla domu ok. 100m2, wysokość 2.8m dobrze izolowany. 4 pokoje, parterowy. 4 osoby:)

ja uważam, że to nie ma sensu i nie da rady, delikatnie mówic jest to lekkie wkręcenie :)

nie jest lekkie wkręcenie..

ja miałem DAIKIN-a 2,3 kW zamontowanego w biurze o powierzchni 70m2 i wysokości 3,4m i w całym biurze miałem chłodno...

w biurze 3 osoby i reku..

przy małym domku bardzo dobrze wyizolowanym o powierzchni około 100m2 1,5kW chłodu spokojnie obniży temperaturę o kilka oczek :)

przy okazji ściągniemy ciepłe powietrze z pomieszczeń cieplejszych i wykorzystam do podgania ciepłej wody :)

daikin ma do cwu pompę nie wiedziałem?

zakładając zupełnie bez specjalnych obliczeń

70 m2 x 2.8 m = 196 m3 x 20W/m3= 3.9 kW chłodu + 300W z ludzi siędzących = 4 kW chłodu - można by było zaryzykowac klimę 3.5 kW

urządzenia do cwu nie da nigdy (bez dedykowania do tego celu efektu w postaci chłodu)

nie rozporwadzisz powietrza bo nie ma sprężu, a wydatek powietrza takiego discover atlantica to ok. 350m3/h, nie ma nawet 2 wymian na godzinę pomijam głośnośc, na poziomie klimy przenośniej (48dB), więc to nie jest lekkie wkręcanie to nabijanie człowieka w butelkę.

jak mu nie będzie chłodziło to powiesz, panie zużywaj więcej wody :)

jeżeli ktoś ma taka pompke spokojnie może wykorzystać ciepło opadowe z domu a chłodne powietrze do domu. klimatyzacji to nastąpi ale poprawi komfort w domu. taka instalacja jest bardzo prostą i każdy sam sobie taka może zrobić. wejdz na stronę nibe i poczytaj. nie musisz być fanem tego ale można...

Niewielkim kosztem przy gruntowej PC mozna wykonac klimatyzacje pasywną , u mnie jest to wykonane tak jak na wizualizacji http://www.pompaciepla-24.pl

W ubiegłe lato miałem jeszcze DZ dość,, ciepłe, bo nie grzałem w zimie pompą , a juz ,,klimatyzacja ,,spisywała sie bardzo dobrze

Mysle ze teraz latem bedzie jeszcze lepiej bo DZ bedzie chłodniejsze , a przy okazji tym sposobem nastąpi szybsza regeneracja DZ

jeżeli ktoś ma taka pompke spokojnie może wykorzystać ciepło opadowe z domu a chłodne powietrze do domu. klimatyzacji to nastąpi ale poprawi komfort w domu. taka instalacja jest bardzo prostą i każdy sam sobie taka może zrobić. wejdz na stronę nibe i poczytaj. nie musisz być fanem tego ale można...

Podczas rzadkich upałów nikt nie zauważy , a w chłodne dni wręcz przeciwnie