JacekJI 01.01.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Witam, Wiem że takie rzeczy są robione ale nie mam zielonego pojecia jak. Chodzi mi o pompe do ogrzewania CWU tylko i czy to musi być specjalna opcja w takiej pompie do chłodzenia domu?czy powietrze z każdej pompy można do tego wykorzystać?czym się je rozprowadza?kanały powylewkowe mogą być? Proszę o opinie i wszelkie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.01.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Rozprowadzenie powietrza z PC do CWU można zrobić w bardzo prosty sposób. Większość pomp NIBE, ATLANTIC, CHINEK ITP możesz do tego wykorzystać.. Zazwyczaj się to wiąże z rozprowadzeniem części nawiewnej i wywiewnej tzn. kanały wyciągowe lokalizujesz w pomieszczeniach o podwyższonych parametrach temperaturowych np. kuchnia, łazienka, pralnia następnie robisz to samo z kanałami nawiewnymi z powietrzem schłodzonym tylko lokalizujesz je w salonie lub holu.. Montowanie w sypialniach nie zawsze jest do końca dobrym rozwiązaniem z powodu głośności - tanie pompy często są głośne. Ważna rzecz przy takiej instalacji jest przede wszystkim zastosować kanały nawiewne i wywiewne z materiałów o niski oporze z jak najmniejszą ilością kolan, rozgałęzień oraz przewężeń Spowodowane jest to niskim sprężem dyspozycyjnym wentylatorów zamontowanych w takiej pompie. Musiałbym poszukać informację bo kiedyś prowadziłem dla jednej z firm mających w ofercie szkolenie z zakresu rozwiązań i projektowania takich instalacji.. Było to w pdf. a mogło by się przydać W czwartek będę w pracy to poszukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.01.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Żeby chłodzić dom będziesz musiał się dużo myć.200 l wody to jakieś 1,5 godziny chłodzenia i to głownie wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.01.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 mała pompka potrafi dobrze zaizolowany dom fajnie wychłodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 01.01.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 mała pompka potrafi dobrze zaizolowany dom fajnie wychłodzić miki udowdnij to na podstwaie np. DISCOVERY 200 atlantca lub innego urządzenia do cwu, może podac inny przykład, nie będę złośliwy ale dla domu ok. 100m2, wysokość 2.8m dobrze izolowany. 4 pokoje, parterowy. 4 osoby:) ja uważam, że to nie ma sensu i nie da rady, delikatnie mówic jest to lekkie wkręcenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 01.01.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 nie jest lekkie wkręcenie.. ja miałem DAIKIN-a 2,3 kW zamontowanego w biurze o powierzchni 70m2 i wysokości 3,4m i w całym biurze miałem chłodno... w biurze 3 osoby i reku.. przy małym domku bardzo dobrze wyizolowanym o powierzchni około 100m2 1,5kW chłodu spokojnie obniży temperaturę o kilka oczek przy okazji ściągniemy ciepłe powietrze z pomieszczeń cieplejszych i wykorzystam do podgania ciepłej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 03.01.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 daikin ma do cwu pompę nie wiedziałem? zakładając zupełnie bez specjalnych obliczeń 70 m2 x 2.8 m = 196 m3 x 20W/m3= 3.9 kW chłodu + 300W z ludzi siędzących = 4 kW chłodu - można by było zaryzykowac klimę 3.5 kW urządzenia do cwu nie da nigdy (bez dedykowania do tego celu efektu w postaci chłodu) nie rozporwadzisz powietrza bo nie ma sprężu, a wydatek powietrza takiego discover atlantica to ok. 350m3/h, nie ma nawet 2 wymian na godzinę pomijam głośnośc, na poziomie klimy przenośniej (48dB), więc to nie jest lekkie wkręcanie to nabijanie człowieka w butelkę. jak mu nie będzie chłodziło to powiesz, panie zużywaj więcej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.01.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 jeżeli ktoś ma taka pompke spokojnie może wykorzystać ciepło opadowe z domu a chłodne powietrze do domu. klimatyzacji to nastąpi ale poprawi komfort w domu. taka instalacja jest bardzo prostą i każdy sam sobie taka może zrobić. wejdz na stronę nibe i poczytaj. nie musisz być fanem tego ale można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 03.01.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Niewielkim kosztem przy gruntowej PC mozna wykonac klimatyzacje pasywną , u mnie jest to wykonane tak jak na wizualizacji http://www.pompaciepla-24.plW ubiegłe lato miałem jeszcze DZ dość,, ciepłe, bo nie grzałem w zimie pompą , a juz ,,klimatyzacja ,,spisywała sie bardzo dobrze Mysle ze teraz latem bedzie jeszcze lepiej bo DZ bedzie chłodniejsze , a przy okazji tym sposobem nastąpi szybsza regeneracja DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.01.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 to jest bardzo proste rozwiązanie ale jak to niektórzy mówią to nie da rady schłodzić jak klimatyzacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.01.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 jeżeli ktoś ma taka pompke spokojnie może wykorzystać ciepło opadowe z domu a chłodne powietrze do domu. klimatyzacji to nastąpi ale poprawi komfort w domu. taka instalacja jest bardzo prostą i każdy sam sobie taka może zrobić. wejdz na stronę nibe i poczytaj. nie musisz być fanem tego ale można... Podczas rzadkich upałów nikt nie zauważy , a w chłodne dni wręcz przeciwnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 05.01.2013 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 jakimi kanałami co to prowadzi? chyba się stosuje jakieś przepustnice zeby gdy nie ma upałów zamknać powietrze na dom?prosze o wszelkie podpowiedzi jak to wykonują. (zdjecia,schemat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.01.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 http://www.biawar.com.pl/index.php/pompy-ciepla/ow-pc-270/menu-id-230.html tutaj masz w plikach do pobrania informacje jak możesz to zrobić..rury najlepiej spiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 06.01.2013 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 dzieki to mi pomogło myśle ze jednak warto wypuścić nawet kawalek czy dwa na dom, bo to grosze kosztuje a może czasem być dobre. Może ktoś opowie jak u siebie ma zrobione? skad pobiera powietrze i w jakich miejscach wypuszcza, i jak to sie sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts