strymiet1 01.01.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Mam zamiar zamontować przydomową oczyszczalnie scieków firmy sotrolantz z systemem rozsączającym do ziemi i mam pytanie ,bo w tej chwili nie mam możliwości się podłączyć do sieci kanalizacji sanitarnej bo jej w ogóle niema i w najbliższych latach nie planują założyć .Pytanie mam takie czy jak kiedyś w przyszłosci załozą sieć kanalizacji sanitarnej czy będe miał obowiązek się do niej przyłączyć bo wiadomo że już założenie tej przydomowej oczyszczalni scieków to są koszty około 10,000 i jezeli bym musiał się przyłączyć to szkoda inwestować pieniędzy w błoto.Bardzo proszę o porade moze już ktoś miał takie zdarzenie a nie chciał bym pakować pieniędzy w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 02.01.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 A jak mogą Cię zmusić? Prawo nie działa wstecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.01.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Mam zamiar zamontować przydomową oczyszczalnie scieków firmy sotrolantz z systemem rozsączającym do ziemi i mam pytanie , bo w tej chwili nie mam możliwości się podłączyć do sieci kanalizacji sanitarnej bo jej w ogóle niema i w najbliższych latach nie planują założyć . Pytanie mam takie czy jak kiedyś w przyszłosci załozą sieć kanalizacji sanitarnej czy będe miał obowiązek się do niej przyłączyć bo wiadomo że już założenie tej przydomowej oczyszczalni scieków to są koszty około 10,000 i jezeli bym musiał się przyłączyć to szkoda inwestować pieniędzy w błoto.Bardzo proszę o porade moze już ktoś miał takie zdarzenie a nie chciał bym pakować pieniędzy w ciemno. Nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie. Na chwile obecna prawo jest takie, ze istnieje obowiazek (czytaj moga Cie zmusic) do przylaczenia sie do nowbudowanej kanalizacji jesli masz szambo. Jesli masz oczyzcalnie wykonana zgodnie z prawem, zgloszona itd, to nie masz obowiazku przylaczenia sie do kanalizacji. Tak to wyglada w teorii. W praktyce? To zalezy od deteminacji wlasciciela owej kanalizacji. Potrafie sobie wyobrazic, ze dopatrza sie jakichs nieprawidlosci w Twojej oczys\czalni i ja zamkna/nakaza likwidacje. A to ze nie da sie zbadac wody wychodzacej z Twojej oczyszczalni (czy spelnia jakies tam normy np), a to ze masz za wysoko wody gruntowe, itd itp. Ale jak wspominam, to jest atakowanie problemu od tylu, tzn, udowodnienie Tobie, ze Twoja oczyszczalnia zle dziala, czyli musi byc zlikwidowana. A jak juz zostanie zlikwidowana to jedyna opcja bedzie kanalizacja, Przy czym, nie widzialem tu na forum, zeby ktokolwiek sie chwalil az taka determinacja gminy w przymuszaniu do przylaczania do kanalizacji. Potrafie sobie tez wyobrazic, ze przyjda wlasnie jakies nowe przepisy, czy to poziomu PL, czy UE, zeby wpradzic jakosc dzialania takich oczyszczalni. Moze sie np okazac, ze jakies monitorowanie pracy takiej oczyszcalnie bedzie po prostu drozsze niz przylaczenie do kanalizacji. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strymiet1 03.01.2013 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Nie ma jasnej odpowiedzi na to pytanie. Na chwile obecna prawo jest takie, ze istnieje obowiazek (czytaj moga Cie zmusic) do przylaczenia sie do nowbudowanej kanalizacji jesli masz szambo. Jesli masz oczyzcalnie wykonana zgodnie z prawem, zgloszona itd, to nie masz obowiazku przylaczenia sie do kanalizacji. Tak to wyglada w teorii. W praktyce? To zalezy od deteminacji wlasciciela owej kanalizacji. Potrafie sobie wyobrazic, ze dopatrza sie jakichs nieprawidlosci w Twojej oczys\czalni i ja zamkna/nakaza likwidacje. A to ze nie da sie zbadac wody wychodzacej z Twojej oczyszczalni (czy spelnia jakies tam normy np), a to ze masz za wysoko wody gruntowe, itd itp. Ale jak wspominam, to jest atakowanie problemu od tylu, tzn, udowodnienie Tobie, ze Twoja oczyszczalnia zle dziala, czyli musi byc zlikwidowana. A jak juz zostanie zlikwidowana to jedyna opcja bedzie kanalizacja, Przy czym, nie widzialem tu na forum, zeby ktokolwiek sie chwalil az taka determinacja gminy w przymuszaniu do przylaczania do kanalizacji. Potrafie sobie tez wyobrazic, ze przyjda wlasnie jakies nowe przepisy, czy to poziomu PL, czy UE, zeby wpradzic jakosc dzialania takich oczyszczalni. Moze sie np okazac, ze jakies monitorowanie pracy takiej oczyszcalnie bedzie po prostu drozsze niz przylaczenie do kanalizacji. marcin Dziękuję bardzo za podpowiedż czyli mogę raczej zainwestować w tą oczyszczalnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 19.02.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A nie ma tak, że aby nie było przymusu podłączenia się do przyszłej kanalizacji MUSISZ mieć oczyszczalnię ekologiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.02.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A nie ma tak, że aby nie było przymusu podłączenia się do przyszłej kanalizacji MUSISZ mieć oczyszczalnię ekologiczną? A co to jest oczyszczalnia nie-ekologiczna? Kazda oczyszczalnia z zalozenia ma byc ekologiczna - to co z niej wyplywa i jest zwracane do srodkowiska (drenaz, studnia chlonna, cieki wodne), ma dla tego srodowiska nie stanowic zagrozenia. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greenea 19.02.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Koledze chyba chodziło o te biologiczne (mech-bio) z napowietrzaniem, etc.Ale prawo tego nie precyzuje. Póki co starczy przydomowa oczyszczalnia w dowolnej konfiguracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 19.02.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Ok, dzięki - już się gubię w tych oczyszczalniach. Nie wiem jaką kupić...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 22.02.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Ok, dzięki - już się gubię w tych oczyszczalniach. Nie wiem jaką kupić...... Poczytaj trochę forum, jest parę tematów, coprawda długich ale zawierających sporo wiedzy na temat oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 25.02.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Czytam, czytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 10.05.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Witam Nie polecam oczyszczalni drenażowych. Zainteresowane osoby pisały na tym forum, że trzeba ten drenaż wymieniać w najlepszym wypadku co 10 lat. Zresztą na zdrowy rozsądek, jak człowiek o tym pomyśli to zamulenie tego żwiru w końcu musi nastąpić. Unia Europejska odchodzi od oczyszczalni drenażowych, zalecane są biologiczne i to jak najbardziej. Mam oczyszczalnie na bazie osadu czynnego i jestem zadowolona. Cieszy mnie świadomość, że to co zabrałam naturze oddaję z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts