Zoja1 01.01.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Witam, Proszę o opinie czy ściany działowe powinny być wymurowane do jętek? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 02.01.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 według mojego kierownika budowy - nie wolno, dach ma byc oparty na słupach (murowanych lub drewnianych) jętki leżac na murze (podobno) powoduja z czasem jego pękanie. Troche mnie to dziwi -bo dla mnie sztywny strasznie był stryszek dopóki miałem w kilku miejscach podpartego go małymi klockami z drewna które leżały na murze - kierownik kazał kategorycznie to wywalić - jętki mają wisieć w powietrzu i same pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.01.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 I kierownik miał rację. Ścianki działowe nie powinny się stykać z elementami konstrukcji dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 04.01.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 witam, rozumiem, że płatwie też nie mogą podpierać się na ściance działowej? A czy taka konstrukcja płatwi w kształcie prostokąta musi mieć zawsze podparcie w narożnikach? czy też można dać np 2 słupki po metrze od narożnika? (dach czterospadowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.01.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 W przypadku gdy ścianka działowa jest ścianka nośną płatew może się na niej opierać. O tym w jakim miejscu należy zamontować słupek decyduje konstruktor. Oczywiście najlepiej jak słupek podpiera naroże. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 05.01.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 wszystko oczywiście zależy od projektu. Ścianki działowe robi sie na poddaszu z różnych materiałów. U mnie w projekcie były Gips Kartonowe, zaadaptowany został strop (wzmocnienia) do ścianek z porothermu, generalnie to nie podpieranie jetek klockami z drewna mi sie nie podoba jako inwestorowi , bo jak ja tam zawieszę gips kartony(sufit) na stelażach, wytynkuje, a później wejde na stryszek to na 100% zaczną pękać gips kartony na łączeniach czy też w narożnikach. Musze tą sprawę jeszcze przeanalizować. Na logike jak to sobie narazie biore to w życiu mi by ta ścianka pod jętką nie pękła (ściana 12cm i ostatnia warstwa z cegły pełnej), muszę popytać praktyków jeszcze jak to sie zachowuje po czasie bo chyba póki co efekt bedzie odwrotny do zamierzonego, wiem że jętki nie pracują raczej w dół, musi mi to jakiś konstruktor najlepiej przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 06.01.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 W przypadku gdy ścianka działowa jest ścianka nośną płatew może się na niej opierać. Przez ściankę działową nośną należy rozumieć przypadek, kiedy taka ścianka spoczywa na ścianie nośnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.01.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Albo na podciągu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts