Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana działowa pod jętkami

Zoja1

Recommended Posts

według mojego kierownika budowy - nie wolno, dach ma byc oparty na słupach (murowanych lub drewnianych) jętki leżac na murze (podobno) powoduja z czasem jego pękanie. Troche mnie to dziwi -bo dla mnie sztywny strasznie był stryszek dopóki miałem w kilku miejscach podpartego go małymi klockami z drewna które leżały na murze - kierownik kazał kategorycznie to wywalić - jętki mają wisieć w powietrzu i same pracować.

W przypadku gdy ścianka działowa jest ścianka nośną płatew może się na niej opierać. O tym w jakim miejscu należy zamontować słupek decyduje konstruktor. Oczywiście najlepiej jak słupek podpiera naroże. Pozdrawiam.

wszystko oczywiście zależy od projektu. Ścianki działowe robi sie na poddaszu z różnych materiałów. U mnie w projekcie były Gips Kartonowe, zaadaptowany został strop (wzmocnienia) do ścianek z porothermu, generalnie to nie podpieranie jetek klockami z drewna mi sie nie podoba jako inwestorowi :), bo jak ja tam zawieszę gips kartony(sufit) na stelażach, wytynkuje, a później wejde na stryszek to na 100% zaczną pękać gips kartony na łączeniach czy też w narożnikach. Musze tą sprawę jeszcze przeanalizować. Na logike jak to sobie narazie biore to w życiu mi by ta ścianka pod jętką nie pękła (ściana 12cm i ostatnia warstwa z cegły pełnej), muszę popytać praktyków jeszcze jak to sie zachowuje po czasie bo chyba póki co efekt bedzie odwrotny do zamierzonego, wiem że jętki nie pracują raczej w dół, musi mi to jakiś konstruktor najlepiej przeliczyć.