Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań dot. technologii składania domu z bala kwadratowego

SebastianW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

maciej74: tak, sprawdzałem jest OK - także w poziomie, aczkolwiek bale są jeszcze przed szlifem, więc czasami jeden w stosunku do drugiego minimalnie wystaje (tak jakby np. jeden miał 25 cm, a drugi 25,1 cm głębokości), ale w większości jest równo, a pion wszędzie albo idealny, albo bąbelek poziomicy minimalnie dotyka kreseczki.

obce pióro jest nową metodą

optyków jest coraz mniej i drogo , mech pod ochroną ,normy co do termiki domu śrubowane a ludziska są ciepłego chowu .

tu się nie zgodzę.

Optyków jest całkiem sporo, zwłaszcza koło Białki Tatrzańskiej i Leśnej.

Cena 1mb to ~20-25zł.

U mnie wyszło około 400mb , dom 155m2.

I w zimie ciepło, że aż miło.

Jeśli ktoś chce namiary na sprawdzonych optyków to zapraszam na prv.

a te 25cm grubości to raczej na ścianę z dociepleniem, dzisiejszych wymogów to nie spełnia

u mnie 22cm w najwęższym miejscu , dom z półbala, wszystko omszone oczywiście. W domu 23st, rachunki za prąd i gaz dużo poniżej normy w murowanym.

Jakich norm nie spełnia wg ciebie taka ściana?

u mnie 22cm w najwęższym miejscu , dom z półbala, wszystko omszone oczywiście. W domu 23st, rachunki za prąd i gaz dużo poniżej normy w murowanym.

to jak już podałeś "najwęższe miejsce" , to podaj jeszcze najgrubsze co by inni mieli porównanie, a normy jakie są to można sobie poszukać w necie. Wracając do mojej wypowiedzi "a te 25cm grubości to raczej na ścianę z dociepleniem, dzisiejszych wymogów to nie spełnia" to miało być zapytanie do SebastianW czy będzie to ocieplał czy tak zostawi. Grubość ściany to sprawa indywidualna, jak kogoś stać na bala gr. 40 to z takiego buduje, a jak z 25 to musi być to solidnie wykonane i o tym jest ten temat.

Jak skończą to będziemy oceniać, zgodnie z sugestią wykonawcy. Szczeliny mają być zapychane wiórem drewnianym z tego samego bala + mieszanką wióra z klejem epoksydowym, a następnie w rogach będą drewniane kantówki, zamykające całość i dodatkowo je uszczelniając (a także poprawiając wygląd). Mam nadzieję, że do końca lutego już będzie skończona konstrukcja i zaczną działać z dachem.

• 3 weeks później...

Czy między bale kładzie się w ogóle piankę poliuretanową? nie powinno

być drewno w drewno? ew. ułożyć kawałki specjalnej tkaniny do

uszczelniania bali?

kladzie ale nie poliuretanowa tylko polietylenowa, ta pierwsza ma

strukture gabki i niestety nie chroni przed nasiakaniem woda,

natomiast ta druga jest bardziej podobna do kawalka elastycznej gumy

na fotce, od lewej: tasma rozprezna nasaczona zawiesina akrylu ale

niestety poliuretanowa, tasma polietylenowa i taka wlasnie

zastosowalem u siebie, tasma poliuretanowa (roznice widac golym okiem)

2012-10-03_17-13-56_187.jpgDSCF2402_cr.jpgDSCF2797.jpg

w moim domu jest zastosowana technnologia laczenia bali na podwojne,

obce pioro, uszczelnienie z tasmy polietylenowej

ciesle chcieli uszczelniac welna mineralna bo czasem tak robili na innych budowach

ale ja wczesniej naczytalem sie ze taka welna nie zdaje egzaminu, dlatego wybralem

tasme polietylenowa, mszenia z welnionki nie chcialem z kilku innych powodow

Z tego, co się dowiedziałem obce pióro (deseczka w moim przypadku) ma

ściśle przylegać - wchodzić na wcisk do bali

wlasnie tak powinno byc, szczelina frezu powinna byc wycieta

precyzyjnie tak aby obce pioro zostalo osadzone w niej bez luzu po

bokach i wspomniane pioro oczywiscie musi byc nieco nizsze tak aby

polozony na wierzch bal nie opieral sie na nim bo wtedy bale by nie

'siadaly' na sobie tylko 'wisialy' na piorach

patent z klinami o ktorych wspomnial Maciej to juz wyzsza szkola jazdy

o ktorej nie mialem pojecia

dodatkowo wspomne ze u mnie wszystkie plazy byly dodatkowo dyblowane,

co widac na zalaczonym obrazku

zamka na weglach, takiego jak powiedzial Maciej, Twoi ciesle nie wytna

bo nie jest to sztuka ktorej mozna nauczyc sie ze zdjecia a biorac pod

uwage dokonania Twojej ekipy potwierdza sie moja opinia ze duze firmy

budujace z drewna 'lapia' ludzi do pracy pod budka z piwem

podejrzewam ze pewnych rzeczy nie da sie u Ciebie odkrecic ale pilnuj

'fachowcow' i egzekwuj dobre wykonanie przy reszcie prac

niestety Frugo, gumajunior ma racje, ta sciana nie spelnia norm

na otrzymanie certyfikatu energetycznego budynku

poniewaz znam sie na tym slabo zacytuje usera Wojciech Nitka z forum

domow szkieletowych:

Gdybyś chciał spełnić wszelkie wymagania izolacyjności cieplnej ścian

zewnętrznych - współczynnik U poniżej 0,3 - to średnia grubość ściany

z bali winna wynosić nie mniej niż 50 cm, przy współczynniku lambda

dla drewna 0,16. Dla bali okrągłych daje to średnicę ok. 65 cm

(!!!!!).

Wiem, że to jest chore, ale taka jest nasza rzeczywistość w tym

zakresie.

pozdrawiam

Edytowane przez borge

borge: ja mogę tylko Ci pozazdrościć jakości i dokładności wykonania, niestety :-( u mnie ekipa się upiera, że obce pióro musi mieć taki luz, bo bale nie są idealnie proste na długości i nie mogą wyciąć na równo. Później je odpowiednio ustawiają, że ściany od wewn. są płaskie.

U mnie obce pióro to znacznie grubsze i wyższe deseczki niż u Ciebie.

Z pianką też się upierają, że tak ma być i uzasadniają. Zresztą już jest położonych 8 bali z pianką. Wełnionka będzie na uszczelnienie szpar i na rogach "kantówki". Zamiast wełnionki rozważam jeszcze optyk, ale zobaczymy.

No nic, budowa i tak idzie strasznie wolno i cały czas pojawiają się nowe problemy, ogólnie jestem bardzo zniesmaczony budową i nie wiem, czy drugi raz bym się zdecydował :-/

ekipa się upiera, że obce pióro musi mieć taki luz, bo bale nie są idealnie proste na długości i nie mogą wyciąć na równo.

zatem zdaje sie ze mamy odpowiedz co jest m. inn. przyczyna nieporadnych dzialan ekipy, zapytaj ich czy zaplate liczyli za proste belki czy za krzywe? ; )

Z pianką też się upierają, że tak ma być i uzasadniają. Zresztą już jest położonych 8 bali z pianką. Wełnionka będzie na uszczelnienie szpar i na rogach "kantówki". Zamiast wełnionki rozważam jeszcze optyk, ale zobaczymy.

widzialem poprzednia budowe moich ciesli i oni tam kladli pianke pomiedzy plazy ale bylo to uzgodnione z inwestorem a powodem byl fakt ze sciane budowali z plazow 14 cm i sciana miala byc warstwowa tj. oblozona od srodka imitacja bala a w srodek miala pojsc welna i folia

welnionka to wlasnie warkocze plecione z swierkowych struzyn a ta 'welnionka' o ktorej wspominasz to byc moze welna mineralna?

pozdrawiam

Edytowane przez borge

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Hej,

więc stan surowy budynku, po ROKU!!! od podpisania umowy, został wreszcie prawie ukończony (prawie, bo "firma" nie skończyła wycinać otworów na okna i drzwi, więc konstrukcja nie została sfinalizowana). Z "firmą" się rozstaliśmy i chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć dlaczego.

Szpary pionowe się powiększają, w wielu miejscach są na wylot, bale krzywo wycięte - w pionie - nie tylko, że ktoś źle wymierzył, ale po prostu cięli krzywo lub zachowując "linię falującą" :-/ (w zał. fotka przykładowego miejsca, a są niestety szersze szpary i przez większość można patrzeć na świat po drugiej stronie domu) więc teraz chciałbym to porządnie uszczelnić, ale nie wiem do końca co byłoby najlepsze?

szpary.JPG