gumajunior 22.01.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 U mnie bele leżą na sobie prawie idealnie, szpary w poziomie między balami często są minimalne, albo nie ma ich wręcz wcale. Teraz leżą idealnie, a za 2-3 lata już tak nie będzie. A książka dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czestuch 22.01.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 witam, czy mozesz powiedziec jaka firma Ci buduje dom? Również mamy w planie i szukamy wykonawcy..., nie chcemy trafić na fuszerkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 22.01.2013 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) No niezbyt miło przeczytać takie pytanie gumajunior: no wiadomo, drewno musi pracować. Edytowane 22 Stycznia 2013 przez SebastianW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 22.01.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 gumajunior: no wiadomo, drewno musi pracować. a te 25cm grubości to raczej na ścianę z dociepleniem, dzisiejszych wymogów to nie spełnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 23.01.2013 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Budowa idzie powoli do przodu, chociaż przy obecnych warunkach pogodowych nie jest to łatwe. Ekipa wycina drewno trochę dokładniej, ale upewnię się dopiero za kilka dni jak wszystko dokładnie obejrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 23.01.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 pamiętaj żeby sprawdzić czy ściany piony trzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 23.01.2013 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 maciej74: tak, sprawdzałem jest OK - także w poziomie, aczkolwiek bale są jeszcze przed szlifem, więc czasami jeden w stosunku do drugiego minimalnie wystaje (tak jakby np. jeden miał 25 cm, a drugi 25,1 cm głębokości), ale w większości jest równo, a pion wszędzie albo idealny, albo bąbelek poziomicy minimalnie dotyka kreseczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czestuch 23.01.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 No niezbyt miło przeczytać takie pytanie Moze źle to odebrałeś, ale wydawało mi się że nie jestes zadowolony z ekipy , zapewne wszystko bedzie ok i domek będzie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 23.01.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 można wiedzieć ile płaciłeś za 1m3 tego bala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 24.01.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 obce pióro jest nową metodą optyków jest coraz mniej i drogo , mech pod ochroną ,normy co do termiki domu śrubowane a ludziska są ciepłego chowu . tu się nie zgodzę. Optyków jest całkiem sporo, zwłaszcza koło Białki Tatrzańskiej i Leśnej. Cena 1mb to ~20-25zł. U mnie wyszło około 400mb , dom 155m2. I w zimie ciepło, że aż miło. Jeśli ktoś chce namiary na sprawdzonych optyków to zapraszam na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frugo 24.01.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 a te 25cm grubości to raczej na ścianę z dociepleniem, dzisiejszych wymogów to nie spełnia u mnie 22cm w najwęższym miejscu , dom z półbala, wszystko omszone oczywiście. W domu 23st, rachunki za prąd i gaz dużo poniżej normy w murowanym. Jakich norm nie spełnia wg ciebie taka ściana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 25.01.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 u mnie 22cm w najwęższym miejscu , dom z półbala, wszystko omszone oczywiście. W domu 23st, rachunki za prąd i gaz dużo poniżej normy w murowanym. Jakich norm nie spełnia wg ciebie taka ściana? to jak już podałeś "najwęższe miejsce" , to podaj jeszcze najgrubsze co by inni mieli porównanie, a normy jakie są to można sobie poszukać w necie. Wracając do mojej wypowiedzi "a te 25cm grubości to raczej na ścianę z dociepleniem, dzisiejszych wymogów to nie spełnia" to miało być zapytanie do SebastianW czy będzie to ocieplał czy tak zostawi. Grubość ściany to sprawa indywidualna, jak kogoś stać na bala gr. 40 to z takiego buduje, a jak z 25 to musi być to solidnie wykonane i o tym jest ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 25.01.2013 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Jak skończą to będziemy oceniać, zgodnie z sugestią wykonawcy. Szczeliny mają być zapychane wiórem drewnianym z tego samego bala + mieszanką wióra z klejem epoksydowym, a następnie w rogach będą drewniane kantówki, zamykające całość i dodatkowo je uszczelniając (a także poprawiając wygląd). Mam nadzieję, że do końca lutego już będzie skończona konstrukcja i zaczną działać z dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borge 11.02.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) Czy między bale kładzie się w ogóle piankę poliuretanową? nie powinno być drewno w drewno? ew. ułożyć kawałki specjalnej tkaniny do uszczelniania bali? kladzie ale nie poliuretanowa tylko polietylenowa, ta pierwsza ma strukture gabki i niestety nie chroni przed nasiakaniem woda, natomiast ta druga jest bardziej podobna do kawalka elastycznej gumy na fotce, od lewej: tasma rozprezna nasaczona zawiesina akrylu ale niestety poliuretanowa, tasma polietylenowa i taka wlasnie zastosowalem u siebie, tasma poliuretanowa (roznice widac golym okiem) w moim domu jest zastosowana technnologia laczenia bali na podwojne, obce pioro, uszczelnienie z tasmy polietylenowej ciesle chcieli uszczelniac welna mineralna bo czasem tak robili na innych budowach ale ja wczesniej naczytalem sie ze taka welna nie zdaje egzaminu, dlatego wybralem tasme polietylenowa, mszenia z welnionki nie chcialem z kilku innych powodow Z tego, co się dowiedziałem obce pióro (deseczka w moim przypadku) ma ściśle przylegać - wchodzić na wcisk do bali wlasnie tak powinno byc, szczelina frezu powinna byc wycieta precyzyjnie tak aby obce pioro zostalo osadzone w niej bez luzu po bokach i wspomniane pioro oczywiscie musi byc nieco nizsze tak aby polozony na wierzch bal nie opieral sie na nim bo wtedy bale by nie 'siadaly' na sobie tylko 'wisialy' na piorach patent z klinami o ktorych wspomnial Maciej to juz wyzsza szkola jazdy o ktorej nie mialem pojecia dodatkowo wspomne ze u mnie wszystkie plazy byly dodatkowo dyblowane, co widac na zalaczonym obrazku zamka na weglach, takiego jak powiedzial Maciej, Twoi ciesle nie wytna bo nie jest to sztuka ktorej mozna nauczyc sie ze zdjecia a biorac pod uwage dokonania Twojej ekipy potwierdza sie moja opinia ze duze firmy budujace z drewna 'lapia' ludzi do pracy pod budka z piwem podejrzewam ze pewnych rzeczy nie da sie u Ciebie odkrecic ale pilnuj 'fachowcow' i egzekwuj dobre wykonanie przy reszcie prac Jakich norm nie spełnia wg ciebie taka ściana? niestety Frugo, gumajunior ma racje, ta sciana nie spelnia norm na otrzymanie certyfikatu energetycznego budynku poniewaz znam sie na tym slabo zacytuje usera Wojciech Nitka z forum domow szkieletowych: Gdybyś chciał spełnić wszelkie wymagania izolacyjności cieplnej ścian zewnętrznych - współczynnik U poniżej 0,3 - to średnia grubość ściany z bali winna wynosić nie mniej niż 50 cm, przy współczynniku lambda dla drewna 0,16. Dla bali okrągłych daje to średnicę ok. 65 cm (!!!!!). Wiem, że to jest chore, ale taka jest nasza rzeczywistość w tym zakresie. pozdrawiam Edytowane 11 Lutego 2013 przez borge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 11.02.2013 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 borge: ja mogę tylko Ci pozazdrościć jakości i dokładności wykonania, niestety u mnie ekipa się upiera, że obce pióro musi mieć taki luz, bo bale nie są idealnie proste na długości i nie mogą wyciąć na równo. Później je odpowiednio ustawiają, że ściany od wewn. są płaskie. U mnie obce pióro to znacznie grubsze i wyższe deseczki niż u Ciebie. Z pianką też się upierają, że tak ma być i uzasadniają. Zresztą już jest położonych 8 bali z pianką. Wełnionka będzie na uszczelnienie szpar i na rogach "kantówki". Zamiast wełnionki rozważam jeszcze optyk, ale zobaczymy. No nic, budowa i tak idzie strasznie wolno i cały czas pojawiają się nowe problemy, ogólnie jestem bardzo zniesmaczony budową i nie wiem, czy drugi raz bym się zdecydował :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borge 11.02.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) ekipa się upiera, że obce pióro musi mieć taki luz, bo bale nie są idealnie proste na długości i nie mogą wyciąć na równo. zatem zdaje sie ze mamy odpowiedz co jest m. inn. przyczyna nieporadnych dzialan ekipy, zapytaj ich czy zaplate liczyli za proste belki czy za krzywe? ; ) Z pianką też się upierają, że tak ma być i uzasadniają. Zresztą już jest położonych 8 bali z pianką. Wełnionka będzie na uszczelnienie szpar i na rogach "kantówki". Zamiast wełnionki rozważam jeszcze optyk, ale zobaczymy. widzialem poprzednia budowe moich ciesli i oni tam kladli pianke pomiedzy plazy ale bylo to uzgodnione z inwestorem a powodem byl fakt ze sciane budowali z plazow 14 cm i sciana miala byc warstwowa tj. oblozona od srodka imitacja bala a w srodek miala pojsc welna i folia welnionka to wlasnie warkocze plecione z swierkowych struzyn a ta 'welnionka' o ktorej wspominasz to byc moze welna mineralna? pozdrawiam Edytowane 11 Lutego 2013 przez borge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 11.02.2013 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Nie, nie, wełnionka czyli takie wióry drzewne, ale jeszcze ich nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 20.02.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Witam, a gdzie te majstry chcą upchać tą wełnionke, u Ciebie bale leżą na styk więc już nie ma co upychać, do tego potrzebne sa szczeliny 20-30mm, ewentualnie można wyfrezowac rowek i dla imitacji zastosować line jutową( można ją zamówić na dowolną grubość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 20.02.2013 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Do szpar pionowych. W poziomie, bale się już bardzo ładnie układają i te dolne są mocno ściśnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 16.06.2013 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Hej, więc stan surowy budynku, po ROKU!!! od podpisania umowy, został wreszcie prawie ukończony (prawie, bo "firma" nie skończyła wycinać otworów na okna i drzwi, więc konstrukcja nie została sfinalizowana). Z "firmą" się rozstaliśmy i chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć dlaczego. Szpary pionowe się powiększają, w wielu miejscach są na wylot, bale krzywo wycięte - w pionie - nie tylko, że ktoś źle wymierzył, ale po prostu cięli krzywo lub zachowując "linię falującą" :-/ (w zał. fotka przykładowego miejsca, a są niestety szersze szpary i przez większość można patrzeć na świat po drugiej stronie domu) więc teraz chciałbym to porządnie uszczelnić, ale nie wiem do końca co byłoby najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts