perm 13.01.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 ściany - 1790kWh (ale wyjdzie mniej bo nie uwzględniłem faktu, że pół ściany północnej jest osłonięte garażem nieogrzewanym) dach - 560kWh Przepraszam że cie tak męczę ale coś mi sie nie zgadza. Wiem że masz obliczenia z OZC ale zastanawiam się jak on traktuje poszczególne przegrody. A jaką masz powierzchnię ścian i dachu/stropu? Rozumiem że płyta fundamentowa to 80 m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 13.01.2013 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 no tak, plyta ma 80m2, sciany znacznie wiecej, dach trochę wiecej ze wzgledu na skosyale nie chce mi sie juz sprawdzac ile dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdurski 21.01.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. Nie kombinuj z mieszaniem systemów. Jeśli zdecydujesz sie na ławy ściany i posadzkę na gruncie to nie dawaj styropianu pod chudziak. Daj swoje 30 cm na chudziak. Natomiast jeśli naprawdę zależy ci na budynku energooszczędnym to w przypadku tradycyjnego fundamentu będziesz musiał użyć np. szkła piankowego, którego warstwę postawisz na ostatnim z bloczków fundamentowych. Opcja z izolacją termiczną pod posadzkę na gruncie to bzdura. Dużo łatwiej odciąć fundament od gruntu wykonując płytę fundamentową czyli drugą opcję. Cała izolacja znajduje się pod płytą fundamentową oraz po jej bokach. Nie ma żadnych słabych punktów w których mogą powstać mostki termiczne. Wierzch tej płyty jest już gotową posadzką i nie stosuje się już zadnej izolacji poza tą pod płytą. [moderowano] Edytowane 21 Stycznia 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 21.01.2013 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 dzieki za rady, ale chyba nie czytales z uwagą bo już 2 tygodnie temu wybralem plyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts