BiG_G 02.01.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Witam Serdecznie, Jest to mój pierwszy post na forum, także wszystkich witam serdecznie i dziękuje twórcą strony za świetną skarbnice wiedzy. Planujemy budowę domu, gdyż dostaliśmy od rodziców działkę dlatego chciałbym jak najszybciej wybrac projekt i dzialac z budową. Działka jest waską ok 18 m i tutaj oczywiście już jest duży problem jezeli chodzi o odpowiedni projekt (wymagania min 100m i parter) natomiast sedno problemu to czy uda mi się uzyskac pozwolenie na budowę domu do odległości 1,5 m. tak to wygląda:http://img11.imageshack.us/img11/7481/dziaka.jpg Uploaded with ImageShack.us Chodzi o działki zaznczone zielonymi strzalkami, jak widzicie na jednej jest już dom i stoi on praktycznie na granicy działki, od tej strony dom posiada okna, nawet jest ich kilka, pytanie czy mi uda się uzyskac pozwolenie na budowe w odleglosci 1,5 metra? i gdzie mam z tym zagadnieniem się udac, do urzędu gminy? jeżeli ktoś ma wiedzę z tego zakresu serdecznie proszę o pomoc. pozdrawiam,karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 02.01.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 w urzędzie gminy poproś o wypis z Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestzrennego. Tam bezdie wszytko napisane - równiez to czy działka 18m to jest dla gminy działka wąska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.01.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Dla ściany bez okien i wykonanej jako oddzielenia p.poż. - nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 03.01.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Dla ściany bez okien i wykonanej jako oddzielenia p.poż. - nie powinno być problemów. Siwy jesteś pewny że dla działki która ma 18 m też ? Ja tu widzę duuuże problemy 2. Sytuowanie budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy tej granicy, jeżeli wynika to z ustaleń planu miejscowego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. 3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się: 1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.01.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Pewny to jestem tylko tego, że kiedyś umrę - oby jak najpóźniej;) Tam sprawę mogą komplikować okna i ich przesłanianie.Teoretycznie tych okien nie powinno tam być, ktoś kiedyś dał ciała i na tym ewentualnie bym "pojechał".Ważne dla sprawy jest również to co napisał wyżej coulignon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG_G 03.01.2013 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 dzięki panowie, pozostaję mi udać się do urzędu i porozmawiać na ten temat, a zależy mi bo chce wziąć projekt gotowca bez przeróbek aby jak najwięcej zaoszczędzić, jeżeli to nie przejdzie to będę skazany na projekt indywidualny a to już mnie o wiele drożej wyniesie. jak się sprawa wyjaśni to opiszę sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts