Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość od sąsiada, dom z oknami na granicy działki....

BiG_G

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

Jest to mój pierwszy post na forum, także wszystkich witam serdecznie i dziękuje twórcą strony za świetną skarbnice wiedzy.

Planujemy budowę domu, gdyż dostaliśmy od rodziców działkę dlatego chciałbym jak najszybciej wybrac projekt i dzialac z budową.

Działka jest waską ok 18 m i tutaj oczywiście już jest duży problem jezeli chodzi o odpowiedni projekt (wymagania min 100m i parter) natomiast sedno problemu to czy uda mi się uzyskac pozwolenie na budowę domu do odległości 1,5 m.

tak to wygląda:

http://img11.imageshack.us/img11/7481/dziaka.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Chodzi o działki zaznczone zielonymi strzalkami, jak widzicie na jednej jest już dom i stoi on praktycznie na granicy działki, od tej strony dom posiada okna, nawet jest ich kilka, pytanie czy mi uda się uzyskac pozwolenie na budowe w odleglosci 1,5 metra? i gdzie mam z tym zagadnieniem się udac, do urzędu gminy?

jeżeli ktoś ma wiedzę z tego zakresu serdecznie proszę o pomoc.

pozdrawiam,

karol

Dla ściany bez okien i wykonanej jako oddzielenia p.poż. - nie powinno być problemów.

Siwy jesteś pewny że dla działki która ma 18 m też ? Ja tu widzę duuuże problemy

2. Sytuowanie budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy lub bezpośrednio przy tej granicy, jeżeli wynika to z ustaleń planu miejscowego albo decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.

3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się:

1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m,

Pewny to jestem tylko tego, że kiedyś umrę - oby jak najpóźniej;)

Tam sprawę mogą komplikować okna i ich przesłanianie.

Teoretycznie tych okien nie powinno tam być, ktoś kiedyś dał ciała i na tym ewentualnie bym

"pojechał".

Ważne dla sprawy jest również to co napisał wyżej coulignon.

dzięki panowie, pozostaję mi udać się do urzędu i porozmawiać na ten temat, a zależy mi bo chce wziąć projekt gotowca bez przeróbek aby jak najwięcej zaoszczędzić, jeżeli to nie przejdzie to będę skazany na projekt indywidualny a to już mnie o wiele drożej wyniesie.

jak się sprawa wyjaśni to opiszę sytuację