Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł retortowy ZENMAR i WRT-14

maxxx86

Recommended Posts

Witam. Od niedawna jestem użytkownikiem kotła retortowego z podajnikiem ślimakowym marki ZENMAR. Z uwagi na fakt iż piec jest przystosowany do palenia drewnem, mam pytanko do Was. Zacząłem palić bardzo suchym drewnem i nawet mimo iż mam na piecu ustawione 45 stopni to piec mi się buja do 70 stopni, moje pytanie brzmi czy jedynym sposobem na wolniejsze spalanie drewna będzie w tym piecu przymknięcie szybru na przejściu piec-komin. czy może jest jakiś inny sposób? Moje drugie pytanie tyczy się sterownika od pieca, WRT-14, czasami zapala mi się dioda OBN.PROG. i według instrukcji oznacza to programowe obniżanie temperatury. Zaznaczam że z żadnego programowania sterownika nie korzystam. Sądziłem że ta dioda może się palić w przypadku kiedy bardzo przekroczę zadaną temperaturę ale pali się nawet jeśli temp. kotła jest mniejsza od zadanej i po prostu po paru godzinach gaśnie.

A jeśli ktoś używa takiego kotła to może podpowie z ustawieniami kotła na ekogroszek, bo jestem zielony w tym temacie.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozwikłaniu moich problemów.

pozdrawiam

• 2 years później...

Witaj, też mam ZENMARa z tym sterownikiem.

Uważam, że większość problemów z tym kotłem jest przez sterownik jaki daje producent.

Jakim drewnem palisz?

Jeśli będzie to drewno sosnowe (dądź z drzew iglastych) owszem temperatura będzie szybko rosła - na liściaste jest do opanowania.

ja mam problem ze spalaniem węgla - mianowicie nie spala do końca i pluje koksem

może coś polecisz?

pozdrawiam

Krzysztof