maxxx86 02.01.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Witam. Od niedawna jestem użytkownikiem kotła retortowego z podajnikiem ślimakowym marki ZENMAR. Z uwagi na fakt iż piec jest przystosowany do palenia drewnem, mam pytanko do Was. Zacząłem palić bardzo suchym drewnem i nawet mimo iż mam na piecu ustawione 45 stopni to piec mi się buja do 70 stopni, moje pytanie brzmi czy jedynym sposobem na wolniejsze spalanie drewna będzie w tym piecu przymknięcie szybru na przejściu piec-komin. czy może jest jakiś inny sposób? Moje drugie pytanie tyczy się sterownika od pieca, WRT-14, czasami zapala mi się dioda OBN.PROG. i według instrukcji oznacza to programowe obniżanie temperatury. Zaznaczam że z żadnego programowania sterownika nie korzystam. Sądziłem że ta dioda może się palić w przypadku kiedy bardzo przekroczę zadaną temperaturę ale pali się nawet jeśli temp. kotła jest mniejsza od zadanej i po prostu po paru godzinach gaśnie. A jeśli ktoś używa takiego kotła to może podpowie z ustawieniami kotła na ekogroszek, bo jestem zielony w tym temacie.Będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozwikłaniu moich problemów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRAWIKRAWI 18.01.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Witaj, też mam ZENMARa z tym sterownikiem. Uważam, że większość problemów z tym kotłem jest przez sterownik jaki daje producent. Jakim drewnem palisz?Jeśli będzie to drewno sosnowe (dądź z drzew iglastych) owszem temperatura będzie szybko rosła - na liściaste jest do opanowania. ja mam problem ze spalaniem węgla - mianowicie nie spala do końca i pluje koksem może coś polecisz? pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts