rayden 02.01.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Witam, Właśnie staram się o przyłącze na moją działkę (1 etap budowlany, 2-gi socjalno bytowy)Z próbuję dojść ładu z Tauronem by przyłącze było zrobione po bożemu.Do zrobienia jest:Wstawić słup u mnie na działce. Od tego słupa prąd pójdzie do domu ziemią (20m).Tauron się upiera na szafkę pomiarową na słupie a ja chciałbym w linii ogrodzenia (pionowa stojąca na ziemi/ogrodzeniu).Gość tłumaczy się że takie mają wytyczne że tak się to robi i że taka szafka jak ja chcę to dodatkowy kosztdla nich. Mi się to wydaje dziwne bo: Ile może kosztować sprowadzenie dodatkowe 3-4m przewodu i poprowadzenie go ze słupa do szafki w ziemii jak bardzo szafka "naziemna" jest droższa do tej wiszącej na słupie? Poza tym u sąsiada widzę właśnie taką szafkę przed ogrodzeniem (przyłącze robił parę lat temu).U teściów w na podkarpaciu (też ich tam Tauron obsługuje) mają takie (ziemne) szafki mimo żestoją zaraz przy słupie. Co zrobić by mieć szafkę w ogrodzeniu? Nie chcę słupa za ogrodzenie ani w ogrodzeniunie chcę by odczytujący energię wchodził za ogrodzenie czy wieszał się na nim. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez Jarek.P Poprawiłem "przyłącz" na "przyłącze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.01.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Ile może kosztować sprowadzenie dodatkowe 3-4m przewodu i poprowadzenie go ze słupa do szafki w ziemi 500-2500zł zależy kto to będzie wykonywał i czy w godzinach pracy czy po pracy. i jak bardzo szafka "naziemna" jest droższa do tej wiszącej na słupie? Mniej więcej dwa razy droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 03.01.2013 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Rozumiem że w tym co robi Tauron w cenie przyłącza (gdzie płacę 160 brutto bodajże za każdy KW) będę miał to co sobie wymyślą minimalizując swoje koszty czyli słup, kabel z istniejącego słupa na ten mój aż do szafki wiszącej na tym słupie.Jak chce żeby to wyglądało i funkcjonowało sensownie to muszę im dopłacić różnicę w cenie szafki (oficjalnie?) + nieoficjalnie za ten kabel ze słupa do szafki min 500 zł.W sumie to sytuacjo o tyle dziwna że oni podobno na to przetarg robią więc nie wiadomo z kim w ogóle gadać.Kolego robersz ile kosztuje taka szafka do montażu na słupa a ile do montażu na fundamencie? Z tego co znalazłem jest coś takiego jak złącze pomiarowe ZP-1 w kilku wersjach w cenie ok 560 zł i fundament STN40X42 w cenie 209 zł.Widzę że to złącze to szafka z akcesoriami tak żeby można włożyć licznik bezpieczniki i wszystko połączyćbo niektóre sklepy oferują taka szafkę jako części pierwsze (osobno pladtkiowe 'pudło', mocowania, zamki itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts