Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Projekt to swego rodzaju świeżyna, wiem, że jesteśmy póki co jedynymi nabywcami.

Jeśli znajdą się jakieś osoby, które noszą się z tzw zamiarem to z chęcią stworzymy tu dedykowane forum wzajemnego wsparcia i wymiany doświadczeń.

Jesteśmy na etapie adaptacji, mało rozległęj aczkolwiek zaskakująco kosztownej i powoli oswajamy się z tym, że słowo "zaskakujący" w swych wszelkich odmianach, będzie gościło coraz częściej na naszych ustach bądź koniuszkach palców - w czasie generowania zdziwień mówionych oraz pisanych.

Pozdrawiamy z Łodzi Ewa i Michał.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Salomon też niczego sobie.

Jeśli chodzi o elewację to skłaniamy się do rozwiązania kompozytowego np. twinson, ecoteak itd.

Jest to oczywiście dość odległa historia i dość celowo staramy się o niej za często nie myśleć bo przypomina nam się pozycja z kosztorysu, która zdecydowanie odbiera chęci do życia.

• 2 weeks później...

My też stawiamy Telmuna! :) w miarę niedaleko - bo w okolicach Piaseczna. I podobnie jak Wy jesteśmy na etapie adaptacji. Jeżeli można wiedzieć to co Was tak zaskoczyło? Robiliście jakieś duże zmiany? My chcemy wprowadzić kilka (dwustanowiskowy garaż i powiększenie kuchni), ale dopiero czekamy na wycenę pracowni.

Pozdrawiamy,

Jacek i Gosia

Budowanie co do zasady jest bardzo zaskakujące. Ze zmian, na które się zdecydowaliśmy - to:

dwustanowiskowy garaż,

poszerzenie i wydłużenie podcienia - poprzez poszerzenie kuchni o 30 cm oraz spiżarki o 30 cm

strop monolityczny zamiast terivy

zamiana stropu drewnianego nad piętrem na monolit

zmiana układu pomieszczeń na górze

zamiana ytonga na pustak ceramiczny

Dodatkowo zastanawiamy się nad niewielkimi zmianami w zakresie przeszkleń na parterze.

Problem, który jest najistotniejszy na chwilę obecną - to decyzja odnośnie sposobu ogrzewania, potem możemy sobie ten temat rozwinąć.

Mamy nadzieję z końcem stycznia złożyć dokumenty do pozwolenia, zbieramy pierwsze oferty wykonawcze....

Pozdrawiam,

Ewa i Michał.

• 3 weeks później...

Witajcie

Super ze znalazly sie osoby chetne na budowanie Telmuna. My wraz z zona jestesmy na niego zdecydowani niestety walczymy z warunkami zabudowy. Czy moglibyscie zamiescic szkice jak chcecie zmienic uklad pomieszczen na pietrze (ja mam chec zrezygnowac z garderob w 2 pokojach natomiast zona upiera sie aby one zostaly).

I jeszcze jedno pytanie co sadzicie o przejsciu do garazu pod schodami mam wrazenie ze bedzie dosc nisko.

ps. przepraszam za brak polskich znakow ale to sa wady korzystania z kompa w pracy gdzie jezyk jest tylko niemiecki.

u nas kwestia likwidacji którejkolwiek z garderób przez ani moment nie była tematem dyskusji - kierunek zmian można zaobserwować na załączonej rycinie. wybaczcie, że to zdjęcie wydruku - sam jestem zażenowany tym pomysłem - ale zwyczajnie nie mam wersji elektronicznej, dysponujemy jedynie wydrukami otrzymanymi od naszego architekta.

upstairs.jpg

upstairs.jpg

dodatkowo pragniemy zakomunikować, że zakończyliśmy wyniszczającą wymianę ciosów z potencjalnymi wykonawcami. tak jak podejrzewaliśmy - jesteśmy całkowicie nieracjonalni i dokonujemy wyboru oferty, która nie była najtańsza ale pan wzbudził nasze zaufanie i był zwyczajnie przyzwoity, nie dyskredytował innych potencjalnych konkurentów, uprzedził, że będzie prawdopodobnie droższy i poczęstował w czasie spotkania wafelkami czekoladowymi a biorąc pod uwagę fakt spotkania ok 19, zaraz po pracy - wafelki mogły okazać się kluczowe. Puenta jest bardzo prosta - chcąc zachować się racjonalnie - jedźcie na rozmowy najedzeni lub tuż przed spotkaniem przyjmijcie dożylnie glukozę.

hej lilianka , czy możesz zdradzic kwotę jaka ustaliliście z wybranym wykonawcą i za co. Z góry dziękuje.

Do wszystkich: co sadzicie o likwidacji wejscia do kotłowni z korytarza, zamiast tego mam plan zrobic wejscie najpierw do garażu nastepnie do kotłowni (prawdopodobnie dom opalany bedzie węglem wiec z doświadczenia wiem ze wejscie z korytarza do kotlowni bedzie wiazalo sie z dostawaniem sie pylu do domu).

I jeszcze jedno co sadzicie o doswietleniu klatki schodowej jakimś oknem lub tunelem świetlnym?

michaltu - ja nie jestem zbyt kompetentny aby dawać porady, ale kwestia zrobienia rodzaju bypassu do kotłowni (przejście przez garaż) - zależy prawdopodobnie od paru innych względów - nie sądzę, żebyś chciał mieć wejście ( abstrahując od tego czy przepisy na to pozwalają ) do garażu, bezpośrednio z korytarza - bez śluzy, którą tworzy właśnie kotłownia - powody jak się zastanowisz są dość oczywiste.

Jeśli chodzi o doświetlenie klatki schodowej - jest tam oczywiście miejsce na symboliczne okienko - ale daliśmy z tym spokój, tym bardziej, że z racji wszechobecności okien w tym projekcie - każde kolejne mogłoby spowodować powstanie masy krytycznej i eksplozję, a to z pewnością nie przysłużyłoby się podnoszeniu kondycji psychicznej inwestorów, którzy i tak co do zasady są na etapie naprzemiennych stanów niepewności, napadów lękowych i załamań nerwowych.

koszty wysłałem na PW.

Edytowane przez hej lilianka
uzupełnienie

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

my skorzystaliśmy z oferty lokalnego architekta, nie wyobrażaliśmy sobie braku możliwości osobistego kontaktu i wymiany opinii - ze względu na charakter adaptacji. gdyby jednak biuro domena było w łodzi - to z pewnością skontaktowalibyśmy się z nimi w pierwszej kolejności - spodziewając się racjonalnej oferty cenowej.

pozdr

EiM.