Pretoria 03.01.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Proszę pomóżcie!!!W miejscu gdzie ma być studnia chłonna odprowadzająca ścieki z biologicznej POŚ mamy 4 metry gliny, pod spodem szary ił. Co radzicie? Czy kopać głębiej i mieć nadzieję, że natrafimy na piach, czy dać 3 m studnie chłonną, a pod nią nasypać piachu i żwiru. (dziura ma 5 m głębokości i wymiary 2x3). Jest jeszcze trzecia opcja: oczko wodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.01.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Proszę pomóżcie!!! W miejscu gdzie ma być studnia chłonna odprowadzająca ścieki z biologicznej POŚ mamy 4 metry gliny, pod spodem szary ił. Co radzicie? Czy kopać głębiej i mieć nadzieję, że natrafimy na piach, czy dać 3 m studnie chłonną, a pod nią nasypać piachu i żwiru. (dziura ma 5 m głębokości i wymiary 2x3). Jest jeszcze trzecia opcja: oczko wodne A to Ty najpierw decydowales sie na POS'a a potem sprawdzales jaki masz grunt? No pogratulowac. Nie trzeba kopac studni chlonnej 2x3 zeby zbadac rodzaj gruntu. Moze geofizyk waski odwiert zrobic. Zawsze latwiej. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pretoria 03.01.2013 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Jaki mam grunt wiedziałam, a mimo to zdecydowałam się na POŚ. Nie chcę szamba,a nie ma u nas kanalizacji. Przy kopaniu fundamentów pod gliną był piach. Dziury nie kopałam żeby zbadać grunt tylko, żeby umiejscowić w niej studnię.Myślałam, że na forum oprócz krytyki jakąś pomoc również uzyskam ale jednak nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 03.01.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witam, z tego co kojarzę to topografia okolic Pomorskiej Wsi bardzo urozmaicona - górki dołki itp. Najlepiej szybko wynająć geologa niech odwierci kilka otworów i sprawdzi czy faktycznie w którejś części działki nie ma tego piasku pod gliną. Taki piasek ma kilkaset razy większy współczynnik filtracji niż glina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 01.03.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 zgadzam się z urgotem, skoro miałeś piach w innym miejscu działki jest szansa że się jeszcze pojawi, żebyś się dużo nie nakopał proponuję zrobić kilka sondowań nawet ręczną sondą geologiczną, w glinie i ile nie radzę robić studni chłonnej bo chociażby dużo to się zapełni a potem będzie się bardzooooo wolnooooo opróżniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 01.03.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Proszę pomóżcie!!!Jest jeszcze trzecia opcja: oczko wodne Witaj. Jest więcej opcji ; fitoreaktor i oczko wodne. roślinki na dużej powierzchni najlepiej zeżrą wodę i resztki zanieczyszczeń. zakoleguj się w wujem google , gliny i iły nie przeskoczysz, lepiej i taniej zgodnie z naturą niż przeciw niej na siłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts