Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwie skrzynki rozdzielcze

Recommended Posts

Budynek już stoi i zacząłem sie przyglądac projektowi elektrycznemu.

Otóz projektant zaprojektowal 2 skrzynki w budynku. Jedna na parterze a druga na poddaszu. Czy ktos ma takie cudo?

Mysle ze przyswiecała mu oszczędnośc kabli przy takim prowadzeniu instalacji, ale skrzynka na pietrze.. hm nie widzialem nigdy wczesniej!

nie wiem, czy to takie dziwne. ja tak mam zrobione. Po pierwsze rzeczywiście oszcządnośc przewodów, czasu na np przebijanie sie przez strop. Po drugie też ewentualna wygoda w uzytkowaniu. Np na strychu mam oswietlenie, ale jest ono włączane i wyłączane za pomocą bezpiecznika w skrzynce na piętrze - mam pewność, że nie zapomnę wyłaczyć swiatła na strychu.

Jeśli jesteś z Jeleniej Góry, to masz do mnie 30km. jakbyś chciał obejrzeć to na własne oczy, to jak najbardziej :)

nie wiem, czy to takie dziwne. ja tak mam zrobione. Po pierwsze rzeczywiście oszcządnośc przewodów, czasu na np przebijanie sie przez strop. Po drugie też ewentualna wygoda w uzytkowaniu. Np na strychu mam oswietlenie, ale jest ono włączane i wyłączane za pomocą bezpiecznika w skrzynce na piętrze - mam pewność, że nie zapomnę wyłaczyć swiatła na strychu.

Jeśli jesteś z Jeleniej Góry, to masz do mnie 30km. jakbyś chciał obejrzeć to na własne oczy, to jak najbardziej :)

Idea jest faktycznie słuszna jeżeli chodzi o oszczedność czasu i kabla. Z tą wygodą to niekoniecznie. kłopot jest tez z estetyką bo gdześ tę skrzynke trzeba umiescic. parterowa będzie w garażu a taka na piętrze nie mam przywidzianego miejsca i musialaby byc gdzieś na wierzchu co zbyt ładnie nie wygląda

ja widziałem, ale u siebie się nie zdecydowałem, jak się nie ma dobrego na to miejsca a dom w miarę zwarty i przemyślany to nie warto, nic bym prawie nie zaoszczędził, a musiałbym kombinować z maskowaniem, chowaniem rozdzielnicy

za to zaszalałem i zrobiłem sobie na oddzielnych rozdzielnicach garaż wraz z obw. zewnętrznymi i kolejną w piwnicy, i tu bliskość przy jakiejś robocie już się kilka razy przydała ;)

Idea jest faktycznie słuszna jeżeli chodzi o oszczedność czasu i kabla. Z tą wygodą to niekoniecznie. kłopot jest tez z estetyką bo gdześ tę skrzynke trzeba umiescic. parterowa będzie w garażu a taka na piętrze nie mam przywidzianego miejsca i musialaby byc gdzieś na wierzchu co zbyt ładnie nie wygląda

u mnie rozdzielnica jest zlicowana ze ścianą w przedpokoju na pietrze, a umieszczona jest za obrazem :)

u mnie rozdzielnica jest zlicowana ze ścianą w przedpokoju na pietrze, a umieszczona jest za obrazem :)

w takim wypadku ma to sens jak mozna zlicowac i schowac. Mnie sie raczej nie uda schowac za obrazem bo nie mam takiej sciany. Natomiast dobry pomysl to oddzielena rozdzielnia na pomieszczenie gospodarczo garażowe.

Najpierw policz ile będziesz miał zabezpieczeń/obwodów/automatyki.

Może się okazać, że zmieścisz się w jednej rozdzielnicy.

Ja czasami robię małą podrozdzielnicę w kotłowni, która działa sobie niezależnie od reszty domu.

Ale to dotyczy bardziej rozbudowanej kotłowni, w przypadku jednego urządzenia nie ma to większego sensu.

Teraz są bardzo ładne rozdzielnie i nie przeba ich specjalnie chować raczej. Druga TR może zaoszczędzić nam dużo kabla jeżeli mamy rozbudowaną instalację z większą liczbą obwodów. Ja ostatni nawet szafy rozdzielcze w garażach instaluje i też super wyjście + skrzynka 3x12 na pieterku.

Teraz są bardzo ładne rozdzielnie i nie przeba ich specjalnie chować raczej. Druga TR może zaoszczędzić nam dużo kabla jeżeli mamy rozbudowaną instalację z większą liczbą obwodów. Ja ostatni nawet szafy rozdzielcze w garażach instaluje i też super wyjście + skrzynka 3x12 na pieterku.

Jakie super wyjście?

A powiedz jaki kabel 'puszczasz' między główną, a pod-rozdzielnią i jakie zabezpieczenie dajesz tego kabelka? (Zabezpieczenie przedlicznikowe powiedzmy 25A).

A powiedz jaki kabel 'puszczasz' między główną, a pod-rozdzielnią i jakie zabezpieczenie dajesz tego kabelka? (Zabezpieczenie przedlicznikowe powiedzmy 25A).

Edytowane przez fenix2