Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiele hałasu (przez teoretyków) o nic ;-) BUDOWA KOMINKA

sansan

Recommended Posts

Instrukcję mam , ale w niej jest tylko napisane że kratki powinny mieć 400cm2 i znajdować sie min 30 cm od sufitu. I to tylko tyle w tym temacie. Wystapiłem z zapytaniem do firmy jak to rozumieć oto odpowiedz :

Witam.

W komorze dekompresyjnej zaleca się instalowanie dwóch kratek o wymiarach minimum 11x17 cm.

Czy Pański wkład ma zainstalowane doprowadzenie powietrza z zewnątrz? Jeżeli nie, to można zainstalować kratkę w obudowie o wymiarach 17x17cm. Mozna zobić również tzw. "szczelinę powietrzną".

Między wkładem, a obudową muszą być zachowane otwory dylatacyjne - minimum 5 mm.

Ja tego nie komentuje.

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiało mnie nieraz skąd dziwne pomysły na umiejscowienie i wielkosc kratek,

dzięki tej odpowiedzi juz wiem, ze sami dystrybutorzy (choc max flam to chyba własna marka?) nie wiedzą często co sprzedają i jak to zamontować.

do swojego sprzętu zamontuj ok. 500-600 cm wlotu i 900-1000 wylotu.

Instrukcję mam , ale w niej jest tylko napisane że kratki powinny mieć 400cm2 i znajdować sie min 30 cm od sufitu. I to tylko tyle w tym temacie. Wystapiłem z zapytaniem do firmy jak to rozumieć oto odpowiedz :

Witam.

W komorze dekompresyjnej zaleca się instalowanie dwóch kratek o wymiarach minimum 11x17 cm.

Czy Pański wkład ma zainstalowane doprowadzenie powietrza z zewnątrz? Jeżeli nie, to można zainstalować kratkę w obudowie o wymiarach 17x17cm. Mozna zobić również tzw. "szczelinę powietrzną".

Między wkładem, a obudową muszą być zachowane otwory dylatacyjne - minimum 5 mm.

Ja tego nie komentuje.

Dziękuje za odpowiedz. Ale tak jak wczesniej pisałem zamierzam zrobic system DGP / rura 150/ czy uwzglednic to w stosunku do kratki wylotowej tzn kratkę pomniejszyć i powierzchnie tej rury ok 176cm2 czy zostawić te 900-1000? I jeszcze jedno tez o tym wspominałem z uwagi ze obudowę robię z płyt Silca to szczelina wokół wkładu mi wychodzi ok 16cm zostawić to czy zmniejszyć - chce mieć po prostu pewność ze dobrze zrobiłem stad z uporem sie pytam. Dziękuje z wyrozumiałośc i prosze o podpowiedż.

• 3 weeks później...
Pisałem że robie rozprowadzenie DGP to i tak musiałbym to obudować. Z Pana wypowiedzi wynika że wszyscy co mają domy drewniane zyją w strachu ze jak Pan to określiłeś - zjarają się. Ciekawe nastawienie .

Problem w tym, że wielu posiadaczy domów drewnianych, mających źle wykonane instalacje kominowe nie żyje w strachu, a powinni...

Nie jest moją intencją zmuszać kogokolwiek do rozmowy o bezpieczeństwie instalacji kominkowej, której komin powinien być integralną i właściwie dobraną częścią. Na Twoim miejscu zatroszczyłbym się jednak o sprawdzenie, dlaczego ktoś na tym forum namolnie insynuuje, że komin ceramiczny do wszystkich kominków się nie nadaje...

Problem w tym, że wielu posiadaczy domów drewnianych, mających źle wykonane instalacje kominowe nie żyje w strachu, a powinni...

Tez tak uważam, mając dom drewniany trzeba mieć bezpieczeństwo na uwadze, podziwiam chęć samodzielnej budowy ale takie rzeczy lepiej oddać fachowcom. Ja mam drewniane cacko, wykosztowałem się i raczej nie chwiałbym by spłonął

Zastanawia mnie czemu rozmawa zeszła na tory pożru i strasznego niebezpieczeństwa . Domy murowane tez sa zagrozone pozarem . Ja komina nie stawiałem tylko firma tak na marginesie dodałem ze jest to wkład ceramiczny w otulinie. Zapytałem tylko czy konieczna jest komora dekompresacyjna bo na róznych forach zdania sa podzielone . Jak zapytałem że dam podwójna płyte silca na sufit to na jednym z forum mi odpowiedziano ze budujac domy na wszelki wypadek tez nie stawia sie 2 ścian obok siebie i płyta silca 30mm wzupełności wystarczy - ale ja chce mieć tego pewność stad moje pytania/ Edytowane przez darek1958

Witam.

Jak będziesz sam robił kominek to niekonieczna.

Od osób zawodowo wykonujących kominki a obecnych na tym forum otrzymasz odpowiedź że konieczna ... albo kominek kilkanaście/dziesiąt cm od sufitu zakończony. I jeżeli będzie Twój kominek wykonywać jakaś firma a nie zrobi tego zabezpieczenia w "szkieletorze" to będzie świadczyć tylko o infantylności i braku wyobraźni tejże firmy.

Wybór i tak będzie należał do Ciebie a z dyskusji i tak już widać że skłaniasz się do tego by jej nie zrobić ...

Pozdrawiam.

PS. Z resztą pytanie też powinno tyczyć się zasadności podwójnej izolacji z przewietrzeniem na tylnej ścianie za kominkiem.

Ja nie upieram sie nad tym aby nie zrobić tej komory , tylko zapytałem czy to jest wymóg bezwzgledny dla bezpieczeństwa i nie zastapi jej podwójne dana płyta silca na sufit. Co do sciany to nie robę przewetrzania tylko płyte silca przykleje bezposrednio do niej gdyz tak jak napisałem jest ona specjalnie wymurowana z bloczków siporeksu ytong . Edytowane przez darek1958

Zastanawia mnie czemu rozmawa zeszła na tory pożru i strasznego niebezpieczeństwa . Domy murowane tez sa zagrozone pozarem . Ja komina nie stawiałem tylko firma tak na marginesie dodałem ze jest to wkład ceramiczny w otulinie. Zapytałem tylko czy konieczna jest komora dekompresacyjna bo na róznych forach zdania sa podzielone . Jak zapytałem że dam podwójna płyte silca na sufit to na jednym z forum mi odpowiedziano ze budujac domy na wszelki wypadek tez nie stawia sie 2 ścian obok siebie i płyta silca 30mm wzupełności wystarczy - ale ja chce mieć tego pewność stad moje pytania/

Czujesz się z tym źle, że ktoś interesuje się Twoim bezpieczeństwem, dzieląc się doświadczeniem i wiedzą o której nie masz pojęcia?!:cool:

Absolutnie nie czuje sie z tym żle , bo jeśli by trzeba było zrobic 2 komory to je zrobie dlatego zapytałem fachowców na forum i nie upieram sie przy rozwiazaniu podwójnej płyty silca - poddałem tylko taki wariant pod dyskusję.Jeśli chodzi o sprawy wiedzy to zgadzam sie w tym przypadku stram sie ja zdobyc aby nie popełnić błędu - bo wiele rzeczy potrafie zrobic sam , ale znam tez fachowców co spulchniaja ziemie za pomoca motyki - Ale sa fachowcami i od tej technologi juz nie odstąpią .Gdy zapytamy małe dziecko o coś na co nie wie jak odpowiedzieć to odpowie - Bo nie i taka jest dyskusja na tym formum/bynajmniej w tym temacie/ dużo zaduzo nie potrzebnych wypowiedzi a ZERO konkretów i uzasadnień. Przepraszam że może Kogos uraziłem , ale takie odniosłem wrazenie. W temaci 10 postów a mozna by było go zamknac po jednej konkretnej popartej uzasadnieniem odpowiedzi. Zkozystałi by z tego i inni uzytkownicy forum a tka aby cos znaleść to muszą naczytać sie niepotrzebnych wywodów. Edytowane przez darek1958