Forest-Natura 13.03.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Witam. Ad meritum ... zrób jak wolisz ale pomiędzy dwoma warstwami izolacji zapewnij przewiew. Czy odległość między nimi będzie wynosiła kilkanaście/dziesiąt centymetrów czy kilka - wszystko jedno Podpowiedź - przy konstrukcjach, które mają "ileśtam" cm wentylację można zapewnić po prostu ładnymi i estetycznie wyglądającymi krateczkami mniejszych rozmiarów ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1958 13.03.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Mysle ze dobrze zrozumieałem że nie ma lepszej izolacji jak warstwa wentylowanego powietrza . Dziekuje za odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1958 10.05.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Co prawda kominek wykonałem ale doczytałem ze komorę dekompresacyjna wykonuje sie z nachylenirm , ja tego nie zrobiłem czy to błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 11.05.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Niektórzy twierdzą, że z obu przeciwległych stron komory dekompresyjnej kratki powinny być na różnych wysokościach! Ważny jest strop...drewniany czy betonowy. Jak drewniany...to komora powinna być zintegrowana z kanałem wentylacyjnym!! Szczególne znaczenie ma to w przypadku kominków konwekcyjnych gdzie bardzo gorące powietrze lubi iść do góry!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1958 13.05.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Mam takie pytanie / czy rura ta która jest w czopuchu do DGP powinna być poniżej kratki czy powyżej kratki? / system grawitacyjny nie wymuszony/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.05.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Witam. Podstawowa rzecz przy systemach grawitacyjnych polega na tym, że nie powinieneś napisać "rura" tylko "rury" ...bez tego dalsza dyskusja będzie bez sensu. Chyba że masz jedno wyjście z takiej rury Napisz no coś więcej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1958 13.05.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Mam wprowadzonę jedna rurę fi150 do czopucha którą po przez tójnik na poddaszu nieużytkowym chce rozprowadzić ciepło do 2 pokoików /odległośc ok. 2.5 m/ ogrzewanie grawitacyjne , gdzięś czytałem ze przy grawitacyjnym wlot goracego przy samej komorze a przy wymuszonym ok 15 cm poniżej kratki. Czy tak ma to być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.05.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Witam.Wyprowadź osobną rurę do każdego z wylotów. Od tego zacznij - wtedy będziesz miał to poprawnie wykonane.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1958 13.05.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Czyli do kozdego pokoju oddzielnie bez trójników ? I na jaka głebokość je wprowadzic w czopuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.05.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Czyli do kozdego pokoju oddzielnie bez trójników ? I na jaka głebokość je wprowadzic w czopuch? Uściślając dalej, wielkość kanałów zależy od wielkości pomieszczeń, które chcesz ogrzać. Możesz się bawić nawet w trójniki, ale nie fi 150. Chyba, że to komórki po 5 m2 każda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1958 13.05.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 To jest parterowy domek szkieletowy , a pokoje są małe po 12m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1958 13.05.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 To jakiej średnicy dać te rury skoro 150 to na 5m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.05.2013 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Może być 150, ale nie z trójnika. Jeśli zrobisz wlot w obudowie 150 i go podzielisz na dwa kanały, też 150, to w każdym kanale będzie połowa ciepła. To teoria. Praktyka jest podobna. Pamiętaj o zapewnieniu cyrkulacji powrotnej do kominka. Domek szkieletowy...A jak z izolacją p.poż? Głównie o konstrukcję kominka pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1958 14.05.2013 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Cała obudowę wykonałem z płyt silca . Komora dekompresacyjna ok. 35 cm pochylona/przerobiłem ta komore bo wcześniej pisałem że mam prostą/ na górze też płyta silca ale nie dotyka do belki /przerwa ok 2.5cm/ Rozprowadzić zamierzam ciepło na strychu przewodami fi 125 do 2 pokoików po ok 12m2 kazdy.Mam jeszcze takie pytanie , jeśli wprowadze 2 rury po fi 125 do obudowy to czy moga one być z blachy ocynkowanej oczywiście w komorze dekompresacyjnej zaizolowane i na srtychu też, czy musza być jakieś inne bo te matalowe to piszą że na temperaturę 240 st.No i czy je wsunac poniżej kratyki wylotowej czy równo z sufitem obudowy tym pochylonym od strony kominka./Rozprowadzenie niewymuszone/ Edytowane 14 Maja 2013 przez darek1958 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1958 14.05.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 i co nikt nie podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1958 15.05.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Witam. A może na takie pytanie uzyskam odpowiedz. Czy z komory dekompresacyjnej moge wyprowadzic jedną ktrate na strych ? / poddasze nieużytkowe/ czy zimą poprostu będzie wtedy wiało do domu przez ta kratę od strony pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg_25 15.05.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Pamiętaj o zapewnieniu cyrkulacji powrotnej do kominka. Moglbys cos wiecej napisac o tej cyrkulacji powrotnej? Rozumie ze gorace powietrze z dgp ma zostac spowrotem wciagniete przez dolne kratki w obudowie kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekczu 16.05.2013 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 gorące powietrzez z DGP - przy dolnych kratkach to już takie gorącę nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.05.2013 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Należy zapewnić ruch powietrza w obrębie działania DGP. To co z kominka wyleci do pokoju przez kratkę górną (czy kanał DGP), musi wrócić pod kominek by znów się ogrzać. Można podciąć drzwi na dole, to najczęstsza praktyka (szczelina powinna mieć ok 2 cm). Można kratkę założyć w dolnej części drzwi jak się komu podoba. Można drzwi nie zamykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1958 16.05.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) ja pisałem o kratce w komorze dekompresacyjnej gdybm ta górna dał na strych , a pomyslałem otym dlatego ,że mniej kratek od strony pokoju i mniej się brudzi sufit. Tylko co wtedy ? z pokoju może zasycac ciepłe powietrze i wypuszczac na strych - czyli wentylacja - komore dobrze przewietrzy - wskazane bo to dom szkieletowy , ale moga byc straty ciepła w pokoju jak Panstwo myslicie/ Edytowane 16 Maja 2013 przez darek1958 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts