Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Wiem, że temat był wałkowany już kilkadziesiąt razy, ale co osoba to inna opinia... Ja mam konkretne pytanie. Mamy nowe tynki cementowo-wapienne, kładzione już kilka miesięcy temu. Czy dobrze zrobimy gruntując te ściany gruntem wodnym fluggera, potem chcemy używać farb fluggera. Czytałam, że grunt wodny fluggera można jeszcze spokojnie rozcieńczyć - z 10 litrów zrobić 20. Czy takie rozwiązanie będzie poprawne? Czy ściany trzeba jakoś specjalnie przygotować oprócz odkurzenia (umyć?). W sklepie Fluggera zapewniają nas, że spokojnie wystarczy, jak po gruntowaniu pomalujemy ściany tylko 2 razy, czy to wystarczy, aby efekt malowania był zadowalający. Chcemy użyć farby flutex 7S - lekka satyna - czy ktoś używał jej na tynkach cem-wapiennych? tynki są trochę chropowate, czyn nie popsuje to zakładanego efektu? Proszę o rady..

https://forum.murator.pl/topic/174928-gruntowanie-tynk%C3%B3w-cem-wap/

Ściana musi być odkurzona. Rozcieńczanie, różne opinie są na ten temat, ale najlepiej sprawdzić w instrukcji, ewentualnie na stronie producenta czy są jakieś zalecenia (jeśli ściana bardzo chłonna to nie powinno się rozcieńczać). Co do samej farby to najlepiej sprawdzić na jakimś małym (nie rzucającym się w oczy) kawałku ściany jak to będzie wyglądało.
https://forum.murator.pl/topic/174928-gruntowanie-tynk%C3%B3w-cem-wap/#findComment-5678901