Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysły na kaca

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja osobiście preferuje nie pić byle czego i chlać z umiarem ;)

Hołdując tej zasadzie kaca nie miałem od 10 lat t z okładem. A jak już się komuś noga powinie

Nieźle robi aspiryna, a przede wszystkim picie, właściwie wszystko jedno czego byle dużo wody dostarczyć. Najlepiej wody niegazowanej bo to najłatwiej skatowany żołądek strzyma i najszybciej wchłonie. Kac to zatrucie i organizm usiłując się pozbyć toksyn dosyć mocno się odwadnia, stąd ból głowy i inne nieprzyjemne sensacje. I żadnego paracetamolu! bo się przekręcić można.

z kacem nie mam problemów bo jak już mi się zdarza napić to z umiarem ale co moge polecić cierpiącym to herbata z bratka - na pierwszym miejscu . co do wody mineralnej - gdzieś czytałam że pita na kaca przywraca nas do stanu sprzed kaca - czyli do "helikoptera";) - może ktoś to zaobserwował? starą metodą jest gorący barszcz/ rosół. albo "klin klinem" - wódka z pieprzem. jak coś sobie przypomnę jeszcze to dopiszę :)

Może zabrzmi to lakonicznie ale na kaca najlepsza jest glukoza.

...Przyczyna? Hipoglikemia.Alkohol obniża poziom glukozy we krwi, paliwa niezbędnego centrum....

..W aptekach i niektórych spożywczych dostępna jest glukoza w saszetkach. Sypiesz do kubka, zalewasz wodą i już masz napój antykacowy.......

...Z tego co ja wiem to alkohol zabija w organiżmie witaminę C ,więc trzeba uzupełnić i po zawodach,już gdzieś tu pisałem na forum mi pomagał,sok z kiszonej kapusty,można też zjeść ze 2 cytryny też będzie zawsze lżej..........

Mój kolega na kaca ma właśnie zajefajną metodę.Jak się spotykamy to przed wypiciem każdego kielonka i po jego opróżnieniu zagryza pokrojoną w kostkę cytrynę.

• 3 weeks później...

Sprawdzony i na 100% działający sposób, to ... dzień wcześniej nie spożywać alkoholu :)

Widziałam kiedyś na własne oczy skuteczną "reanimację" takiego mocno nadwyrężonego osobnika, która w 20 minut przywróciła go do życia. Dostał dożylnie glukozę z dodatkiem środków diuretycznych. Pod koniec kroplówki przebierał już nogami, a po powrocie z WC był jak nowonarodzony. ;)

Słyszałam, że aspiryny absolutnie nie wolno ze względu na potencjalne krwawienie z przewodu pokarmowego (nie wiem, czy to prawda), a rosół obciąża i tak nadwątloną garmażerkę. ;)

Jak już ktoś postanowi się urżnąć, to polecam musujący zestaw witaminowo - mineralny i wodę z dużą ilością soku z cytryny. :)

Słyszałam, że aspiryny absolutnie nie wolno ze względu na potencjalne krwawienie z przewodu pokarmowego (nie wiem, czy to prawda),...
prawda tyle że nie cała czyli ten trzeci rodzaj prawdy ;)

Aspiryny nie wolno łączyć bezpośrednio z alkoholem zwłaszcza mocnym a już nie daj Bóg na ciepło. Czyli leczenie typu aspiryna + gorąca herbatka z rumem nie jest polecane bo faktycznie grozi krwotokiem wewnętrznym.

Na zespół dnia następnego aspirynę można w miarę bezpiecznie, natomiast jak już pisałem paracetamol odpada ze względu na potencjalnie możliwy zespół alkoholowo-paracetamolowy. Najczęściej występuje osób przewlekle nadużywających, ale czasami na incydentalnym kacu też może się zdarzyć, zwłaszcza jeśli ktoś równolegle bierze np antyhistaminy, niektóre leki przeciwgrzybicze i parę innych (o rifampicynie, barbituranach i psychotropach nie wspominam bo tych ogólnie z wódeczką nie należy łączyć)

• 3 months później...