Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie do końca rozumiem

szybiakd

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tam gdzie chcesz panele, to tam je daj. Nie ogladaj sie za mocno na to, ze masz podlogowe. Roznice w poziomie grznia podlogi sa w praktycznym uzytkowaniu niezauwazalne.

Toć prawda , a ja uważam że panele maja nawet przewagę -przyjemniej sie chodzi na bosaka , bo jednak jak podłoga na kaflach ma np 24 stopnie to w nogi trochę chłodkiem zalatuje , a przy panelach nie odczuwam czegoś takiego.

mam takie same odczucia...

Dokładnie tak jest: na desce trójwarstwowej z drzewa, które można kleić na podłogówce (trzeba przed zakupem czy to paneli czy deski trójwarstwowej upewnić się, że można je kleić na podłogówce, kleić nie kłaść w systeme podłogi pływającej i to najlepiej klejem polimerowym, wysokoelastycznym na wylewce dobrze i prawidłowo zagruntowanej) odczuwa się stałą temperaturę podczas gdy na gresie wyraźnie czuć oziębienie czy wyższą temperaturę w okresach kiedy nie ma przepływu lub kiedy jest.

Ja nie mam nigdzie paneli klejonych do podlogi. Jesli zrobisz dylatacje przy scianach, nic sie z tym nie ma prawa dziac, co potwierdzam.

Nie twierdzę, że coś się będzie dziać i nie chodzi o "pracę" paneli czy desek na ogrzewaniu ale o przepływ ciepła z wylewki w górę. Po prostu przytaczam informacje jakie zbierałem z wielu źródeł przed decyzją co zrobić z deską trójwarstwową na ogrzewaniu podłogowym. Chyba wszystkie te źródła wymagały klejenia. Argumenty: lepsza przewodność ciepła z warstwy wylewki na deskę, dodatkowo sugerowały, że aby ta przewodność była jak najlepsza konieczne są dobre grunty i kleje. W przeciwieństwie do wielu innych zagadnień gdzie są podzielone opinie, jak np. czy stosować bufor przy PC czy nie, w kwestii kleić czy kłaść deski trójwarstwowe jest jednomyślność - kleić. Być może dla paneli jest inaczej.

w kwestii kleić czy kłaść deski trójwarstwowe jest jednomyślność - kleić. Być może dla paneli jest inaczej.

Deske raczej tez czytalem ze kleic, ale o panelach juz, ze bez klejenia. Kladlem na taka 2mm pianke dziurkowana dedykowana do podlogowki i paneli. Co moge powiedziac - dziala toto bez problemu. Chociaz z poczatku tez mialem obawy i byl pomysl "wszedzie ceramika", ale to by byla tragiczna pomylka.

No i jest jeszcze kwestia wykonawstwa. Przy tym klejeniu do podlogi duzo rzeczy mozna spieprzyc.To juz pierwszy lepszy "Pan Kazio" tego nie zrobi, a panele to robota lekka latwa i przyjenma.

No i jest jeszcze kwestia wykonawstwa. Przy tym klejeniu do podlogi duzo rzeczy mozna spieprzyc.To juz pierwszy lepszy "Pan Kazio" tego nie zrobi, a panele to robota lekka latwa i przyjenma.

To prawda: wiele lat temu kładłem na starym mieszkaniu panele - łatwa i szybka praca. Deski kupowałem z montażem więc VAT 8% - przygladałem się pracy montażysty - nie dość, że trzeba mieć profesjonalne narzędzia to i umiejętności. U mnie deski położone zostały idealnie i na ogrzewaniu sprawują się też na razie idealnie - zero szpar, wybrzuszeń czy jakiegokolwiek odkształcenia. I najważniejsze: komfort stąpania na nich - niebo i ziemia w porównaniu z gresem - nie wyobrażam sobie nie mieć drzewa w sypialniach, salonie i gabinecie.

PS. Wracam do pytania gdzie indziej umieszczonego - może tutaj ktoś odpowie: jaki stosujecie licznik kWh w taryfie weekendowej do opomiarowania pompy ?

ja czytałem i robiłem tak samo jak pyxis - deska to co innego...

Panele zwykłe pracują względem ciepła i wilgoci, tak więc mogą być tylko jako podłoga pływająca. A propos - coś mi wpadło, postanowiłem obejrzeć organoleptycznie tzw. wykładziny elastyczne, vel PCV, no i nawet będę miał temat do rozważań. W przypadku tych naprawdę dobrych to się trzeba schylić i pomacać, żeby się upewnić że to nie deska, a jest to przy okazji cichutkie, miękkie, ciepłe, praktyczne, taniutkie i świetne pod podłogówkę. Miał ktoś do czynienia?

PS. Wracam do pytania gdzie indziej umieszczonego - może tutaj ktoś odpowie: jaki stosujecie licznik kWh w taryfie weekendowej do opomiarowania pompy ?

Kazdy z programowalnym zegarem da rade. Ja mam taki PFAL mechaniczny z krecaca sie tarczka i do tego programator na szyne taki. Bez problemu ustawiasz to na dowolne przedzialy godzinowe.

A konkretnie jakieś modele ?

Ja znalazłem jedynie to: http://www.fif.com.pl/produkt/55/1034 + zegar http://www.fif.com.pl/produkt/38/631

Ja mam taki:

http://allegro.pl/licznik-energii-elektrycznej-dwu-taryfowy-i2913677327.html

Mozesz nim sterowac dowolnym programatorem tygodniowym. Jak programator poda napiecie - liczy tania taryfe. Jak programator na OFF, to liczy w drogiej.

Jak sie zalaczy pompa, to na tej tarczce mozna spokojnie podklady kolejowe ciac przy okazji ;-)

Ja mam taki:

http://allegro.pl/licznik-energii-elektrycznej-dwu-taryfowy-i2913677327.html

Mozesz nim sterowac dowolnym programatorem tygodniowym. Jak programator poda napiecie - liczy tania taryfe. Jak programator na OFF, to liczy w drogiej.

Jak sie zalaczy pompa, to na tej tarczce mozna spokojnie podklady kolejowe ciac przy okazji ;-)

Wielkie dzięki za informację i namiar. Co prawda ten licznik i zegar z ff ładnie pasowałby u mnie w rozdzielnicy ale nie ma co się szarpać, lepiej dzieciakowi i/lub żonie jakiś prezencik strzelić :p a tę kobyłkę zawiesić obok rozdzielnicy i też będzie OK.

pytanie jeszcze jak to z tym prądem jaką taryfę później wybrać? i po co wam te podliczniki do pompy? ja mam teraz wykorzystane przez 2 miesiące 560kWh i zapłaciłem 324,68zł

Jak bedziesz mial pompe gruntowa to smialo mozesz wybrac system dwutaryfowy a po roku przejdziesz na weekendowa taryfe. Sa spore oszczednosci.

Podliczniki na pompach pokazuja jakie zuzycia mialo TYLKO to urzadzenie. To podstawa do wszelkich "statystyk" :-)