szybiakd 04.01.2013 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 aha, a już się bałem że stanowczo odradzicie panele podłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 04.01.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Tam gdzie chcesz panele, to tam je daj. Nie ogladaj sie za mocno na to, ze masz podlogowe. Roznice w poziomie grznia podlogi sa w praktycznym uzytkowaniu niezauwazalne. Toć prawda , a ja uważam że panele maja nawet przewagę -przyjemniej sie chodzi na bosaka , bo jednak jak podłoga na kaflach ma np 24 stopnie to w nogi trochę chłodkiem zalatuje , a przy panelach nie odczuwam czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 05.01.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 mam takie same odczucia... Dokładnie tak jest: na desce trójwarstwowej z drzewa, które można kleić na podłogówce (trzeba przed zakupem czy to paneli czy deski trójwarstwowej upewnić się, że można je kleić na podłogówce, kleić nie kłaść w systeme podłogi pływającej i to najlepiej klejem polimerowym, wysokoelastycznym na wylewce dobrze i prawidłowo zagruntowanej) odczuwa się stałą temperaturę podczas gdy na gresie wyraźnie czuć oziębienie czy wyższą temperaturę w okresach kiedy nie ma przepływu lub kiedy jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Ja nie mam nigdzie paneli klejonych do podlogi. Jesli zrobisz dylatacje przy scianach, nic sie z tym nie ma prawa dziac, co potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 05.01.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Ja nie mam nigdzie paneli klejonych do podlogi. Jesli zrobisz dylatacje przy scianach, nic sie z tym nie ma prawa dziac, co potwierdzam. Nie twierdzę, że coś się będzie dziać i nie chodzi o "pracę" paneli czy desek na ogrzewaniu ale o przepływ ciepła z wylewki w górę. Po prostu przytaczam informacje jakie zbierałem z wielu źródeł przed decyzją co zrobić z deską trójwarstwową na ogrzewaniu podłogowym. Chyba wszystkie te źródła wymagały klejenia. Argumenty: lepsza przewodność ciepła z warstwy wylewki na deskę, dodatkowo sugerowały, że aby ta przewodność była jak najlepsza konieczne są dobre grunty i kleje. W przeciwieństwie do wielu innych zagadnień gdzie są podzielone opinie, jak np. czy stosować bufor przy PC czy nie, w kwestii kleić czy kłaść deski trójwarstwowe jest jednomyślność - kleić. Być może dla paneli jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 w kwestii kleić czy kłaść deski trójwarstwowe jest jednomyślność - kleić. Być może dla paneli jest inaczej. Deske raczej tez czytalem ze kleic, ale o panelach juz, ze bez klejenia. Kladlem na taka 2mm pianke dziurkowana dedykowana do podlogowki i paneli. Co moge powiedziac - dziala toto bez problemu. Chociaz z poczatku tez mialem obawy i byl pomysl "wszedzie ceramika", ale to by byla tragiczna pomylka. No i jest jeszcze kwestia wykonawstwa. Przy tym klejeniu do podlogi duzo rzeczy mozna spieprzyc.To juz pierwszy lepszy "Pan Kazio" tego nie zrobi, a panele to robota lekka latwa i przyjenma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybiakd 05.01.2013 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 aha no tak ceramika w całym domu nie bardzo mi się to zawsze kojarzy z zimnym wnętrzem a drzewo panele takie ciepło wprowadzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 05.01.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 No i jest jeszcze kwestia wykonawstwa. Przy tym klejeniu do podlogi duzo rzeczy mozna spieprzyc.To juz pierwszy lepszy "Pan Kazio" tego nie zrobi, a panele to robota lekka latwa i przyjenma. To prawda: wiele lat temu kładłem na starym mieszkaniu panele - łatwa i szybka praca. Deski kupowałem z montażem więc VAT 8% - przygladałem się pracy montażysty - nie dość, że trzeba mieć profesjonalne narzędzia to i umiejętności. U mnie deski położone zostały idealnie i na ogrzewaniu sprawują się też na razie idealnie - zero szpar, wybrzuszeń czy jakiegokolwiek odkształcenia. I najważniejsze: komfort stąpania na nich - niebo i ziemia w porównaniu z gresem - nie wyobrażam sobie nie mieć drzewa w sypialniach, salonie i gabinecie. PS. Wracam do pytania gdzie indziej umieszczonego - może tutaj ktoś odpowie: jaki stosujecie licznik kWh w taryfie weekendowej do opomiarowania pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.01.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 ja czytałem i robiłem tak samo jak pyxis - deska to co innego... Panele zwykłe pracują względem ciepła i wilgoci, tak więc mogą być tylko jako podłoga pływająca. A propos - coś mi wpadło, postanowiłem obejrzeć organoleptycznie tzw. wykładziny elastyczne, vel PCV, no i nawet będę miał temat do rozważań. W przypadku tych naprawdę dobrych to się trzeba schylić i pomacać, żeby się upewnić że to nie deska, a jest to przy okazji cichutkie, miękkie, ciepłe, praktyczne, taniutkie i świetne pod podłogówkę. Miał ktoś do czynienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 PS. Wracam do pytania gdzie indziej umieszczonego - może tutaj ktoś odpowie: jaki stosujecie licznik kWh w taryfie weekendowej do opomiarowania pompy ? Kazdy z programowalnym zegarem da rade. Ja mam taki PFAL mechaniczny z krecaca sie tarczka i do tego programator na szyne taki. Bez problemu ustawiasz to na dowolne przedzialy godzinowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 05.01.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 ja mam podlicznik 2 taryfowy ze sterownikiem, ktory przełącza 1T/2T. Wystarczy na tym sterowniku weekend ustawić na 2T i z głowy... A konkretnie jakieś modele ? Ja znalazłem jedynie to: http://www.fif.com.pl/produkt/55/1034 + zegar http://www.fif.com.pl/produkt/38/631 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 A konkretnie jakieś modele ? Ja znalazłem jedynie to: http://www.fif.com.pl/produkt/55/1034 + zegar http://www.fif.com.pl/produkt/38/631 Ja mam taki: http://allegro.pl/licznik-energii-elektrycznej-dwu-taryfowy-i2913677327.html Mozesz nim sterowac dowolnym programatorem tygodniowym. Jak programator poda napiecie - liczy tania taryfe. Jak programator na OFF, to liczy w drogiej. Jak sie zalaczy pompa, to na tej tarczce mozna spokojnie podklady kolejowe ciac przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 05.01.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Ja mam taki: http://allegro.pl/licznik-energii-elektrycznej-dwu-taryfowy-i2913677327.html Mozesz nim sterowac dowolnym programatorem tygodniowym. Jak programator poda napiecie - liczy tania taryfe. Jak programator na OFF, to liczy w drogiej. Jak sie zalaczy pompa, to na tej tarczce mozna spokojnie podklady kolejowe ciac przy okazji Wielkie dzięki za informację i namiar. Co prawda ten licznik i zegar z ff ładnie pasowałby u mnie w rozdzielnicy ale nie ma co się szarpać, lepiej dzieciakowi i/lub żonie jakiś prezencik strzelić a tę kobyłkę zawiesić obok rozdzielnicy i też będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 05.01.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Spróbuję kompleksowo kupić tutaj:http://www.inventor.net.pl/katalog.phpdwa podliczniki: jeden dla pompy c.o. i drugi dla c.w.u.Formularz z zapytaniem już wysłałem. Podaję bo może komuś sie przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 05.01.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Pyxis i adiqq możecie opisać swoje panele jakie macie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybiakd 05.01.2013 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 pytanie jeszcze jak to z tym prądem jaką taryfę później wybrać? i po co wam te podliczniki do pompy? ja mam teraz wykorzystane przez 2 miesiące 560kWh i zapłaciłem 324,68zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybiakd 05.01.2013 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 pytanie jeszcze jak to z tym prądem jaką taryfę później wybrać? i po co wam te podliczniki do pompy? ja mam teraz wykorzystane przez 2 miesiące 560kWh i zapłaciłem 324,68zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 05.01.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 adiqq co to za folia z otworami pod panele ? (nazwa, link) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Pyxis i adiqq możecie opisać swoje panele jakie macie ? Panele to koniec budowy. Zawiozlem zone do Leroy Merlin nie dalem wyjsc poza regaly z tanimi panelami. Tak jak kolega napisal, malo ktore nie maja mozliwosci instalacji na wodnej podlogowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.01.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 pytanie jeszcze jak to z tym prądem jaką taryfę później wybrać? i po co wam te podliczniki do pompy? ja mam teraz wykorzystane przez 2 miesiące 560kWh i zapłaciłem 324,68zł Jak bedziesz mial pompe gruntowa to smialo mozesz wybrac system dwutaryfowy a po roku przejdziesz na weekendowa taryfe. Sa spore oszczednosci. Podliczniki na pompach pokazuja jakie zuzycia mialo TYLKO to urzadzenie. To podstawa do wszelkich "statystyk" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts