Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie do końca rozumiem

szybiakd

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I wszyscy zobaczymy to na fakturach?

Jeśli tak to będzie pierwsza czerwona komórka (raczej wątpliwe) w zielonej od 7 lat kolumnie (fot 3)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5445547&viewfull=1#post5445547

Edytowane przez kbab

A tak z ciekawości

Macie u siebie takie zapisy jak ten w Enea:

"Strefa nocna

10 godzin w ciągu doby, w tym:

8 kolejnych godzin *spośród 9 godzin nocnej doliny obciążenia systemu elektroenergetycznego trwającego od godziny 22:00 do godziny 7:00,

2 kolejne godziny spośród 4 godzin pomiędzy godziną 13:00 a godziną 17:00.

Godziny zegarowe trwania strefy czasowej określa ENEA Operator Sp. z o.o."

No i dopiero dziś ( a czytałem to pewnie z 3 lata temu) się tym zainteresowałem.Okazuje się ,że mają w Enea Operator cały czas zegar z czasem zimowym.Oznacza to tyle,że przy zmianie czasu na letni my mamy np: godz 14 a tam jest 13.00.U odbiorców energii zmienia sie w tym czasie okres obowiązywania godz taniej popołudniowej na 14.00-16.00( z 13.00-15.00) .To samo się ma z przedziałem 22.00-6.00 - latem okres tani to 23.00-7.00. I to już mi się nie podoba.

By było jeszcze lepiej w weekendowej też tak się zmienia czyli na 22.00-7.00 (z 21.00-6.00 - choć tu już nie ma zapisu jak ten wyżej)

Edytowane przez wit74

Dopiero w Enerdze u operatora usłyszałem to co napisałeś. Na infolini( dzwoniłem 3 razy do rożnych osób) w Enea twierdzili,że te godz sa ruchome tak jak opisałem.

To samo powiedzieli mi w punkcie obsługi klienta z mojego rejonu.

Napisze więc pisemko.

Ale chyba można to sprawdzić organoleptycznie - gdy w danej chwili obowiązuje tania taryfa to chyba na zegarze widać zmiany na linczniku taniego ;-)

Tak, powinno byc widac. Liczniki elektroniczne tez pokazuja aktualna godzine jaka maja ich zegary (jedne w cyklu wyswietlan a w innych trzeba kilka razy przycisk na nim naciskac). Okazuje sie, ze zegar "legalnie" moze sie spieszyc lub poznic do 1h (tak mi "blondynka" na infolini rzekla). Ja do mojego zaprosilem czlowieka jak 3 min zle chodzil. :)

Te infolinie już tak mają.

Jest odpowiedz od operatora na wywołany temat,czyli nie ma tematu :-)

"

Witamy

W licznikach nowszego typu, elektronicznych, urządzenia sterujące umożliwiają automatyczne utrzymanie godzin stref, tak więc niezależnie od okresu druga taryfa załącza się w godzinach od 13-15 i 22-6.

Z wyrazami szacunku

"