angie545 03.01.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witam. W załączeniu przesyłam szkic moich przemyśleń na temat rozbudowania domku, małego domku. Założyłam tu wątek, bo chciałabym się dowiedzieć, ile mniej więcej będzie mnie kosztowała taka dobudowa dość sporej powierzchni. Chcemy to zrobić jak najmniejszym kosztem. W rodzinie mam speców od budowy, murarzy, malarzy, szpachlarzy, płytkarzy więc nie będę musiała zatrudniać firm. Zaznaczam , że to jest budynek z lat mniej więcej 70., posiada stropodach więc odchodzi koszt dachówki. Media wszystkie są. Dodaję również szybki szkic otworu/przejścia z części istniejącej do części dobudowywanej. CZy jest to możliwe? Taki wielki otwór w ściane nośnej? Jakie polecilibyście mi technologie, materiały. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc. No i oczywiście z Waszego doświadczenia prosilabym o oszacowanie kosztu wybudowania tych 4 ścian:) Z góry dziękuję za porady. Pozdrawiam. an. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 04.01.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Te 4 ściany to nowy dom o wymiarach 8,5x10,5m. Koszt będzie taki sam jak budowa od nowa,czyli nowy projekt i pozwolenie.Z istniejącego budynku (4m szerokości) zrobiłabym garaż+ kotłownia z przejściem do nowego domu (otwór 100cm + wzmocnienie) a nad nim mały stryszek/taras lub pokój w zależności od stanu stropu.Jest mnóstwo projektów można wybrać z gotowca a architekt zrobi adaptacje do istniejącego budynku. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts